Възможно ли е да се заразиш с псориазис - причините за заболяването и как се предава

Аномалия на кожната покривка, която се отнася до една от най-често срещаните заболявания е псориазисът. Такъв вид дерматоза, засегнати около 5-6% от мъжете и жените по целия свят. Как се проявява кожно заболяване и колко е опасно?

псориазис на кожата

Какво заболяване псориазис

Кожно заболяване псориазис (или люспести тения) – хронично отклонение, за което е характерно за свръхпроизводството на деленето на клетките на горните слоеве на кожната покривка, силен възпалителен процес и увреждане на различни органи, вътрешни системи на човека. Неинфекционный заболяване засяга кожата и я придатки (ноктите, косата). Основните симптоми на псориазис се счита за проява на розоватых петна, които с течение на времето започват да се отлепите, предизвикват сърбеж. Болестта се характеризира с редуването на обостряне и ремисия.

Често тения се формира на локтевых ставите, коленете, кожата на главата. Често засяга онези части на покрива, които постоянно пострадали или са изложени на триенето. В случай на атипични форми на псориазис, болестта са засегнати други места на човешкото тяло. Лекарите са три етапа на развитие лишаване от шелушением:

 1. Прогресивна стъпка. За него е характерно образуването на нови обриви, силен сърбеж.
 2. Стационарната фаза. Нови петна с шелушением не се появяват, а старите постепенно да се лекува.
 3. Регресия. Болестта практически се отдалечава, оставяйки тялото силна пигментация (на места плаки кожа е по-тъмна, отколкото върху здрави участъци).

Предава ли псориазис от човек на човек

Много хора често се интересуват от лекар-дерматолог, дали може да се заразиш с псориазис. Люспести тения не се отнася до инфекциозен недугам. Псориатичен начин се развива абсолютно по други "закони". Като се има предвид този факт, хронично заболяване, не могат да се предават, както следва:

 1. Много хора мислят, че псориазис се предава чрез контакт. Директен математика-домакински път на предаване (въздушно-капков прехвърляне, ръкостискане, прегръдка, използването на чужди хавлии и така нататък), също се изключва. Заразна ли е псориазисът? Естествено, че не.
 2. В процеса на грижа за болен, който има тения, също няма опасност от заразяване. Смяна на дрехите, миене на съдове на пациента и от подобни действия по никакъв начин не се отрази върху благосъстоянието на здравия човек. Псориазис на кожата за околните, не е опасен.
 3. Псориазис и секс – това са две понятия, които по никакъв начин не са свързани. Сексуални отношения с мъж или жена, които страдат от люспеста лишава са безопасни. Предава ли псориазис по полов път? Отговорът на този въпрос е: не.
 4. При преливане на кръв тения също не се предава от болен. Наличието на такива нарушения няма да се отрази на здравето.
как се предава псориазис

Как се предава псориазис

Струва си да се оправи, като болни с псориазис, защо възниква тази кожна болест. Към днешна дата все още не се разкриват стопроцентные причините, причинявайки поражение на тялото. Има няколко теории, които са близо до истината:

 1. Генетично предразположение. Наследствен фактор се счита за основен "виновник" за пренос на възпалителен не заразного заболявания. Когато и двамата родители са болни от псориазис, е шанс за поражението на дете от тази болест е 75%. Ако тения диагностицирана само от майка или баща, това рискове да го получи по наследство са намалени в четвъртата част.
 2. Алергична теория. Често по време на обостряне на псориазис се наблюдава по-чести пристъпи на алергия. В този случай, лекарите казват, че люспести тения е реакция на вируси или продукти-алергени.
 3. Эндокринный фактор. Заболяването се появява по причина на нарушение на работата на щитовидната жлеза и хормонален срив.
 4. Вирусна теория. Предполага се, че псориазисът може да се предава с помощта на вируси. Повечето хора са изложени на развитието на заразни обриви, но се разболяват само тези, чийто организъм е бил поразен от вирусни организми.
 5. Инфекциозен фактор. Тази теория обяснява как може се предава тения, отдавна съществува, но все още не са съвременни научни доказателства. Лекари неведнъж са забелязали, че влошаване възниква в периода на сезонни инфекции (грип, ангина, бронхит и т.н.). Тези заболявания са значително потискат имунната система, което прави организма по-уязвим за псориазис.

От опасен псориазис

Ако не се лекува люспести тения, освен силен физически и психологически дискомфорт, то може да доведе до много сериозни негативни последици. Опасна ли е псориазис и какво точно? Основните резултати движението е възпалително заболяване са:

лечение на псориазис
 1. Появата на псориатичен артрит. Този проблем се характеризира с това, че засегнатите заболяване части на тялото се оказват значително по-дълбоко от кожата и водят до болести на ставите. Смущения в обменните процеси влияят не само на роговия слой: те отиват във вътрешността на организма, да нарани хрящевые тъкан. Псориазис на ноктите, обриви по ръцете или краката засягат ставите, което води до ограничаване на физическата активност на човека.
 2. Лигавицата, също могат да страдат от глад. Ако не се започне лечение са автоимунни заболявания навреме, то ще се премести с роговых мембрани на лигавицата. В резултат на това лекарите се диагностицира на различни заболявания, които са пряко свързани с възпаление на лигавиците (замъглено зрение, конюнктивит и др.).
 3. Псориазис на главата или на други части от тялото си "изчиства" и на черния дроб. Проблеми в работата на този орган се появяват независимо от локализацията на плаки и останалите външни признаци на заболяването.
 4. При обостряне на люспи лишава страда от ендокринната система, а това става причина за увеличаване на лимфните възли.
 5. На втори етап На псориазис се наблюдават нарушения в сърдечно-съдовата и централната нервна системи.
 6. Друго опасно усложнение – атрофия на мускулите. Тя се появява в последните етапи на болест и при пълната липса на терапия или когато псориазисът засяга дълбоките тъкани на организма.