Причини за появата на псориазис

Причини за появата на псориазис доподлинно са неизвестни. Има няколко предположения, но нито едно от тях не е точно обяснява природата на външния вид на кожата, петна псориатичен характер. Психосоматични причини - това е тема на отделна статия, а сега нека се често използваните от лекарите, но недоказани научно фактори.

Причините за появата на болестта

Причините за появата на болестта

Има редица фактори, които могат да провокират появата на неприятни симптоми на заболяването, както при мъжете, така и при жените. Има няколко разновидности на болестта.

Псориазис може да се дължат на следните причини:

 1. Генетично предразположение.
 2. Наличието на съпътстващи заболявания.
 3. Неправилното хранене.
 4. Употребата на алкохол.
 5. Прием на лекарствата.
 6. Увреждане на кожата покрива.

От къде точно е взета псориазис е трудно да се каже, провокира появата на заболяването може да е силен стрес или нервен срив. В такъв случай лечението на болестта се основава на рецепцията средства успокоително характер. А симптоми на псориазис, събрани с помощта на смекчаващи кремове и мазила.

В 40% от случаите на плаки по кожата се появяват след тежък стрес. Освен това, нервност води до изостряне на заболявания и засилване на неговите прояви.

Причините за псориазиса, свързани с генетичната предразположеност, наблюдавани при 65% от пациентите. В такъв случай симптомите на болестта се проявяват при пациенти в ранна възраст до 25 години. Появяват плаки в космения част на главата, в областта на лактите и задната част на коленете. Прост псориазис в противен случай се нарича вулгарен, този вид заболяване не засяга костите и рядко отива на ногтевые плоча.

Метафизични причини – това е неправилното хранене и употребата на алкохол. Някои лекари твърдят, че приемът на алкохол може да доведе до влошаване на заболяването. Лечението в такъв случай се основава на спазване на диета и отказ от пиенето на алкохол и алкохолни напитки, като бира и силен алкохол.

Приемът на лекарства може да предизвика алергична реакция. Псориазисът на фона на първите признаци на алергия и се характеризира себе си сходни симптоми. Но освен сърбеж и обрив при пациенти се наблюдава лющене на кожата покрива.

Методи за диагностика

Метафизични причини за появата на болестта могат да бъдат свързани с увреждане на кожата покрива. Тоест, до появата на плаки по кожата може да причини изгаряне, травма, драскотина или силна синини.

При жените заболяването може да се развие на фона на спад на имунитета в периода на бременност.

Ако заболяването се диагностицира при възрастни на възраст над 40 години, то рядко засяга кожни воалите, по-често болестта на порежет костни тъкани и води до развитието на артрит.

Методи за диагностика

Изучавайки снимки на хората с псориазис може да се отбележи, че болестта има известно сходство с алергична екзема или дерматит, особено често се бърка с seborrheic дерматит. Така че самостоятелно диагностициране на заболяването е трудно. Необходима е консултация със специалист.

Ако безпокоят неприятни симптоми, то първото нещо, трябва да се обърнем към лекар. Лечение на псориазис се занимава с:

 • лекар-дерматолог;
 • алерголог;
 • ревматолог.

Дерматолог поставя на пациента, диагноза, ако болестта се появи на фона на алергична реакция, е необходима консултация алерголог и други специалисти.

В случай, че заболяването протича с увреждане на ставите лечение се извършва под контрола на ревматолога.

Метафизични причини за появата на заболяването могат да бъдат свързани и с дейността на имунната система на човека. За лечението на тази патология е необходима консултация ендокринолог и иммунолога.

При възрастните заболяването се развива бързо, то води до увреждане на тъканите на ставите и за диагностика трябва да се обърнете към ревматологу, който ще назначи редица изследвания:

 • радиография;
 • Ядрено-магнитен резонанс става;
 • Изследване с помощта на пункция сайт ставна капсула.

Ако заболяването се проявява в ранна възраст и (или) засяга само кожни воалите достатъчно е да се направи биопсия на кожата за поставяне на точна диагноза на пациента.

Псориазис

Основните признаци

Симптомите на псориазис носят ярко изразен характер, към тях се отнасят:

 1. Силен сърбеж по кожата покрива.
 2. Лющене на кожата.
 3. Сухота на кориците.
 4. Дразнене, зачервяване и появата на обриви.

Симптомите се развиват бързо, човек се чувства силен дискомфорт, сърбеж толкова силен, че пречи да заспи. С течение на времето кожата се появи лош блясък. Плака, започват да се сливат помежду си, образувайки обширни територии на кожни лезии.

Метафизичните причини на псориазис могат да бъдат свързани с пребиваването на студ. Студ изсушава кожата воалите и увеличава тяхната чувствителност.

Ако първите признаци на заболяването са се появили на главата, а след това с течение на времето, сърбеж и лющене на кожата покрива може да доведе до загуба на коса и частично оплешивяване.

Симптомите на болестта бързо се превръщат и при липса на адекватно лечение на псориазис може да доведе до тежки усложнения.

Също така при пациенти се наблюдават следните симптоми:

 • крехкостта и уязвимостта на ногтевых табели;
 • промяна в цвета на ноктите;
 • влошаване на подвижността на крайниците;
 • болки в ставите.

Снимка На хората с псориазис често се крият ръцете, шията и зоната на деколтето. Кожата в тези области е много нежна и първите симптоми на болестта се появяват на тези места.

Учените доподлинно може да се установи, че псориазиса не се предава от човек на човек. Затова се зарази от болен от псориазис е невъзможно.

Препоръчителна терапия

Методи за лечение на псориазис имат няколко разновидности, се прилага следната терапия:

 1. Прием на лекарствата успокоително характер.
 2. Лекарства общеукрепляющего действия.
 3. Средства антигистаминного характер.
 4. Лекарствата местно действие.
 5. Витамини и иммуностимуляторов.

Причини за появата на псориазис различни, те могат да бъдат метафизични (това е научно необосновано), но в зависимост от определени фактори лекар взима пациента лечение.

В повечето случаи терапията е всеобхватен. Тя е насочена към общо укрепване на организма и " диспенсация на неприятни признаци на заболяване.

Медикаментозно лечение се назначава от лекар, тя извършва диагностика и прави необходимите назначения. Освен лекарства, е допустимо прилагането и физио-лечение. Един от методите който е фототерапия.

Плюсове на лечение с помощта на фото-лъчи:

 • помага за възстановяване на кожата воалите;
 • премахване на лющене;
 • елиминира зачервяване и дразнене.

А също така трябва редовно да се използват средства, които имат успокояващо и противовъзпалително действие. Те ще ви помогнат да премахнете усещане за стягане и смекчаване на основните прояви на заболяването.

Терапевтични методи предполагат под себе си прием на витамини и медикаменти, укрепване на имунната система. Те ускоряват процеса на регенерация на клетките. Предпазва организма от вредните токсини и свободните радикали.

Лечение има различни методи, той включва в себе си вътрешно и външно въздействие – това е повишаване на ефективността от проведените процедури.

Някои специалисти оценяват псориазис, като нарушаване на работата на имунната система. Клетките на кожата, за да умрат по-бързо от обичайното, в резултат на което техните най-горния слой се бели.

Препоръчителна терапия

Възможни прогнози

Псориазисът е заболяване, което склонни рецидив. Влошаване се появява на фона на неблагоприятни фактори. Така терапия се свежда до отстраняване на неприятни симптоми, а също и за лечение на основната причина за патология.

Напълно се излекува от псориазис е невъзможно, но при провеждане на необходимите терапевтични процедури може да се удължи периода на ремисия. При някои пациенти симптоми на псориазис не се появяват в продължение на няколко години.

За това трябва редовно да вземат лекарства, за да следи състоянието на кожата покрива и да се сведе до минимум контакта с възможни алергени и агресивни химически средства.

Метафизични причини за появата на сърбеж и лющене може да се изразява в проблеми с СЧ (на стомашно-чревния тракт). Ако удари в тялото токсини и вредни вещества, а след това болните се препоръчва приемане на препарати за прочистване на организма.

Лечение на псориазис може да продължи в продължение на дълго време, затова е необходимо при първите признаци на заболяване колкото се може по-скоро да се консултирате с лекар.