За псориазис на лицето

Един от най-неприятните кожни заболявания се счита за псориазис. Обикновено проявите на това заболяване може да се види върху крайниците или торса. Въпреки това, най-травмирующими за емоционалното състояние на пациента има рани по лицето. Лечение тук е пряко зависи от сорта на болестта и степента на неговата тежест, дефинирани в процеса на диагностика.

псориазис на лицето

Причини за възникване

Етиологията на псориазиса до този момент все още е предмет на много спорове. Различни експерти приписват причините на неговото възникване до следните теории:

 • ендокринната;
 • автоимунна;
 • психосоматическая.

Освен това, все по-голям брой учени е избрал за генетичната природа на проявите на псориазис. За това говори и статистиката, според която поразително повечето болни има превозвачи между близки роднини.

Във всеки случай, ясно гласове, причинен характер на това заболяване. Той не се предава чрез пряк контакт.

Важно! Патология може дълги години да е в етап на ремисия (слабо се проявява), но не се поддава на пълно излекуване.

Ето защо, като поражението на отделни части на тялото, а особено – на лицето, предоставят на пациента сериозен психологически дискомфорт.

Видове псориазис на лицето

Класификация на заболяването е доста сложно, поради наличието на голям брой разновидности. Например, тя може да се диференцират по вид на протичането на: pustular и не pustular форма. Освен това, различни видове псориазис са характерни за отделни участъци от кожата. Лицето не е от най - "популярни" място на поражение. Най-често тук се проявява себорейная форма, която се простира чак до космения покривка на човека. Също така често се диагностицира и други форми на псориазис.

Себореен

Себореен псориазис в нещо подобно на себорейной екзема. Обикновено той засяга космати парцел на главата. Въпреки това, той може да се прояви и върху кожата за ушни, мивки, носогубных гънките на гърдите.

Пустулезный

Се счита за една от най-тежките варианти на заболяването. Обикновено той възниква поради твърде агресивно лечение на други форми на патология. Въпреки това може да се прояви и поради генетична предразположеност.

видове псориазис

Каплевидный

Намира се на 2-ро място по честота на проявление. Сложността на неговото лечение се състои в това, че е много трудно да се разкрие на болестта в ранен стадий. Място на локализация първоначално може да се появи на невидими зони на кожата.

Други видове

Останалите видове не са толкова често срещани. Това може да бъде атипична форма на заболяването. Тя се характеризира с това, че местата на проявление лезии се намират на необичайни (най-често) участъци от кожата, в сравнение с по-чести случаи.

Как изглеждат разновидности на заболяването

Обикновено псориазисът на лицето се проявява под формата на малки папули, които са разположени в областта на носогубных на бръчки, веждите, зона около очите. Също така могат да бъдат засегнати и други парцели, в зависимост от вида на патология.

Основните симптоми на различни видове на заболяването:

Себорейного

Джобове – отделни острови, които се характеризират с видимо шелушением. Обикновено те се движат от предна зона чак до скалпа. Въпреки това, такава патология може да се прояви и под формата на червени екземи. На тях може да се отбележи гнойни корички, които са склонни към счупвания. Себорейная форма придружени от силен сърбеж, която доставя на пациента силен дискомфорт.

Пустулезного

На първо място, процедурата представлява образуване на мехури, които са пълни с прозрачна течност. Освен визуални прояви, може да забележите, че отслабването на имунната система и влошаване на обмяната на веществата.

Каплевидного

По кожата се появяват папули червеникав цвят. Често те заедно образуват така наречените плаки. Тези области могат да имат различни форми и размери. Това е една от малкото форми на псориазис, която може да засегне почти всеки участък от кожата.

Други видове

Симптомите на останалите видове заболявания до голяма степен са сходни с най-често срещаните видове.

Моля, обърнете внимание! Често патология се проявява като алергии, така че да е лесно за диагностициране на ранен етап.

Обриви могат да имат различна форма, но обикновено причиняват сърбеж или дори болезнени усещания в лицето.

псориазис около очите

Има ли особености на псориазис на лицето при деца

Клиничните прояви на патология при деца не е в много отношения се различават от симптомите при възрастни. Но тук заболяване често се проявява в атипична форма, което значително усложнява процеса на диагностика. Освен това, лезии на кожата на лицето при деца може да имат по-сериозни последици.

Диагностика

При първото обръщение доктор необходимо да се извърши обстойна диагностика. В процеса на лекар потвърждава наличието на псориазис и определя степента на разпространение. Обикновено процедурата включва следните етапи:

 • анамнеза;
 • разглеждане на обриви;
 • диагностика на фонови заболявания.

За изясняване на диагнозата от дерматолог назначава анализи. Това може да е кожната биопсия или микро изследване, изм. Това обикновено е достатъчно, за да се определи наличието на псориазис и напълно да се изключат други подобни мерки.

Лечение на

Първото нещо, което трябва да се направи при съмнение тази патология на лицето – се обърнете към лекар-дерматолог.

Ако успеете да се диагностицира псориазис на ранен етап, могат да бъдат с по-голяма вероятност да го превърне във фаза на затихване. Изборът на лечение изцяло се извършва от лекар и зависи от вида и тежестта на патологията.

Лекарствена терапия

Подобни лекарства обикновено се предписва при тежки случаи на заболяване. Например, при работеща форма със силни усложнения. Тук се открояват следните групи медикаменти:

 • цитостатические средства;
 • иммунодепрессанты;
 • ароматни ретиноиди;
 • глюкокортикостероидные средства;
 • биологично активните средства.

Всички системни лекарства се предписват само от лекар и само в ситуация, когато външните форми на въздействие, не донесе желания ефект. Не може да става въпрос за самостоятелно решение относно прилагането на данни лекарства!

Което е приложимо в домашни условия

По-лесни начини за лечение на псориазис или облекчаване на неговите симптоми могат да се прилагат в домашни условия. Тук могат да се разграничат различни мазила, кремове, спрейове или дори народни средства. Въпреки това, дори преди това лечението трябва да се консултира със специалист, за да се определи целесъобразността на едни или други лекарства.

Лекарства за псориазис на лицето

Поради лош контрол на тази патология, съществуват много различни подходи към неговото лечение. Една от най-популярните теории е мнение за промените на киселинно-алкалния на фона на организма след поражението. Затова често за лечение се прилагат различни киселини.

заболяване псориазис

Хиалуроновата киселина

При псориазис се използва ниско молекулно хиалуроновата киселина. Той отлично помага да се справят с възпаления. Освен това, това вещество често се съдържа в средствата за местната терапия.

Други

Често се използват препарати, които съдържат липоева киселина. Тя нормализира обмяната на веществата и има антиоксидантни свойства. В някои случаи е уместно да се прилагат никотинова киселина. Тя ускорява синтеза на клетки и омекотява обща симптомите на това псориазис.

Кремове и мазила

Обикновено пациентите се избират най-малко инвазивни методи за лечение. В такава ситуация, най-добрият вариант става прилагане на мехлеми или кремове. Предимство на този начин на излагане на самия огнището на възпаление.

При това трябва да се разбере, че дори изборът на мехлеми трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар.

Спрейове

Един от най-неприятните елементи на псориазис е козметичен проблем. Някои пациенти усещат неувереност в себе си. Освен това, патология често причинява сърбеж и болезнени усещания. В този случай за облекчаване на симптомите могат да са различни спрейове. Обикновено популярност се радва на внесени продукти. Тя е с високо качество и сигурност. Например, спрей за кожата-cap испански производство показва добра ефективност и резултатност. Той помага да се възстанови като бариера на кожата и потискат развитието на патогенните гъбички.

Използването на масла

Необичаен начин за лечение е прилагането на масла. Те отлично допълват медикаментозную терапия и не нанася никаква вреда на организма. Разбира се, трябва първоначално да предупредя възможност за никакви алергични реакции. При псориазис се използват като етерични, така и на хранителни масла.

Народни средства за защита

Народни рецепти не са в състояние сами да се справят с тази патология. Въпреки това, те могат да облекчат симптомите на псориазис.

Освен това, понякога може да се постигне стабилна ремисия болезнен процес. Има няколко от най-популярните народни методи, които всъщност са доказали своята ефективност.

 1. Можете да използвате лосиони от сол и вода (в съотношение 3:1), които се прилагат към пораженным зони.
 2. За облекчаване на симптомите може да се влияе върху кожата с памучен диск, потопен кокосово или лавандулово масло.
 3. Зачервяване могат да се справят с масло от морски зърнастец.

Наред с другите неща, е препоръчително да се придържаме към специална диета и да направите в диетата си максимално количество необходими витамини.

лечение на псориазис

Диета

Правилното хранене дава възможност коренно да промените интензивността на заболяване или дори да го превърне в продължителна ремисия. Най – важното- да поддържа стабилен киселинно-алкален баланс в организма.

Основната част от хранителния режим трябва да бъде продукти, които образуват луга. Това могат да бъдат разнообразни зеленчуци и плодове. Делът им в ежедневното хранене трябва да бъде над 60%. Всичко останало (месо, зърнени храни, млечни продукти) следва да се ограничи до 40%. При псориазис се препоръчва също така да внимавате за водния баланс. Трябва да се пие минимум 7 чаши чиста вода на ден.

Профилактика

Ако човек има склонност към псориазу, изходна точка за проявление на заболяването могат да бъдат и следните фактори:

 • стрес;
 • увреждане на кожата;
 • тежко рамките на други заболявания;
 • алергични реакции;
 • околна среда и други.

При профилактика на псориазис най – важното- да се придържат към прости правила.

Не си струва да зареди организма си излишни стресове и преживявания. Важно е да се придържат към здравословен начин на живот и да включват в диетата си с полезни продукти. Трябва да се избягва алергените, да се ограничи консумацията на ядки, мед и кафе.

Освен това, необходимо е да се даде на тялото си почивка. Трябва по-често да излизам, да извършват поне част от деня си в движение. Отличен избор ще занимания по фитнес или някакъв активен спорт.

Грижа за лицето

Повишено внимание при предразположение към псориазу трябва да се грижа за кожата на лицето. Съществува огромен брой процедури, които подобряват цялостното си състояние. Освен това, можете сами да създадете маски, полезни масла и натурални съставки.

За съжаление, пълно освобождение от псориазис е невъзможно. Обаче, при едно отговорно отношение към собственото здраве: планирано визитам към дерматолог, прилагането на кремове и маски за лице, спазване на диета, може значително да увеличи продължителността на ремисия и до голяма степен се подобри качеството на живота си.