Какво е псориазис

Псориазис е хронично неинфекционное заболяване на кожата, придружено от червеникаво-розови обриви и шелушений на кожата.

какво е псориазис

Терминът псориазис означава в превод сърбеж по кожата. Точно такива симптоми най-ясно характеризира тази неинфекционную проблем заболявания на кожата. При деленето на клетките на кожата се случва почти тридесет пъти по-бързо. Тъй като те нямат време да узреят напълно, межклеточные контакти утрачиваются. Това води до образуването на характерни люспи. В болестния процес участва и имунната система на тялото: защитни елементи се насочват срещу собствените си клетки, което причинява хронично възпаление на лезията. Ще Опишем по-подробно въпроса за това, какво е псориазис и как да го лекува.

Видове псориазис

Има голям брой класификации на псориазис, в основата на които лежи тежестта на състоянието, характера на обриви, локализацията на поражението и т.н. най-Често са следните видове заболявания:

 1. Бляшечный (вулгарен) е по-голямата част от всички видове псориазис. Той се характеризира с появата на традиционните плаки, покрити с бяло-сиви скали.
 2. Каплевидный псориазис се нарежда на второ място по брой, както и диагностицира при всеки десети пациент. При това се появяват многобройни и доста по-малки обриви с скалите по цялата повърхност на тялото.
 3. Пустулезный вариант се характеризира с образуването на гнойни пъпки.
 4. При ладонно-подошвенном псориазис елементи са разположени на съответните места на кожната покривка.
 5. Умерен размер вариант се различава по това, че везните анти-жълтеникава течност, която се стича от тялото. За сметка на това, те се слепват един с друг и да променят цвета си.
 6. Эритродермия е тежка форма на заболяването, тъй като при този засегнати почти цялата повърхност на кожата и да се появят системни реакции (температура, подути лимфни възли, нарушение на състава на кръвта).
 7. Псориатичен артрит се характеризира с поражения на ставите.

По етапи от патологичния процес се отделят напредва, стабилен и влошаването на люспести тения.

Симптомите на псориазис

Най-често при развитието на псориазис на повърхността на кожата се появяват петна, покрити с сероватыми или бели скали, които лесно се отделят при допир. Именно този признак се дължи другото име на болестта – люспести тения.

Локализация обриви

Обикновено се променя кожата, която се намира на разгибательных повърхности (лакти, колене) на големите стави. Предпочитана локализация е кант скалпа, и на места, които постоянно са изложени на травма или на триенето. Въпреки това, този знак не може да се приеме диагностични критерий, тъй като при атипични форми люспеста лишава са засегнати и други повърхността на кожната покривка.

псориатические плаки

Характеристики на плаки

Размери обриви могат да бъдат различни. Първични елементи смятат малки папули ярко червен или лилав цвят. С течение на времето размерът им се увеличава значително, също така те имат склонност към сливане. В 90% от случаите на симптоми на псориазис включват образование стандартни плаки, които се характеризират с триада:

 1. Stearic петно се характеризира с лесно да извадите сиво-бели люспи, наподобяващи на външен вид шоколад от свещ.
 2. Ако продължи едва повърхност плака, а след това, след отстраняване на всички люспи проявява тънък бял филм, наречен терминал.
 3. Симптом на кръвен на оросяване може да се разкрие при изтриване на края на филма. При повреда папили на кожата ще се появят и няма обилно кървене, а капково.

Има и няколко регистрирани признаци на заболяване:

 1. Псориатические обриви се появяват в места, подложени на травмата (на триенето, надраскване и т.н.). Той е характерен за напредва стадий на заболяването.
 2. Образование бледо ръба на около новосформираната папули, все още не е покрит с везни. Това е един вид съдовата реакция на организма и означава по-нататъшно прогресиране на заболяването.

Тези симптоми на псориазис често позволяват да се разграничат заболяване от други дерматозов на подобен поток.

Други симптоми

Освен кожата при псориазис са засегнати ноктите, косата, както и на ставите и вътрешните органи. Промени в нокътната плоча започват от основата и се характеризират с гиперкератозом под ноктите. По-късно повърхността придобива исчерченность, и в нея се образуват вдавления (симптом на гилзата). Псориатичен артрит започва с поражението на малките стави, придружено от болевыми усещания и възпалителни явления.

И за люспеста лишава характерен сърбеж по кожата. В резултат на което се образуват расчесы, повърхностни пукнатини и склонност към кървене. На места травматизации могат да се размножават патогенни микроби, което ще доведе до вторичния ес и развитие на дерматит.

Причините за псориазиса

Неинфекционная същност на заболяването е създадена още през 19-ти век. От това време непрекъснато се провеждат множество изследвания, в които се изучават причините за псориазис. Въпреки това, както и за повечето системни заболявания, за да разберете една-единствена причина все още не успява. Има няколко теории, всяка от които има научно доказателство:

псориазис причини
 • Имунна теория, според която заболяването е следствие на редица дисфункции в работата на имунната система. Предполага развитие са автоимунни отговори, в резултат на което в по-дебела кожа се натрупва голямо количество Т-лимфоцити. Това води до хронични възпаления и удебеляване на засегнатото място. Потвърждава се теорията на факта, че при биопсия псориатической плаки могат да се открият висока концентрацията на имунните клетки, както и факта, че в продължение на заболяването до голяма степен се влияе използването на имунни препарати.
 • Наследствен фактор е свързан с вродена патология генетичен материал. Учените вече са установили няколко участъци на ДНК мутация които се наблюдава при пациенти с чешуйчатым лишаваме. Тези гени основно отговорни за узряването на имунни клетки (Т-лимфоцити). Затова, когато ги счупят вероятността за псориазиса е значително подобрена. Ако родителите страдат от това заболяване на кожата, а риска от развитие на дерматоза при децата с 50% по-високи.
 • Генетична теория сходна с наследствена, но в този случай се считат гените, мутация в които може да възникне във всяка възраст.
 • Эндокринный фактор потвърждава и от факта, че при повечето пациенти с псориазис има някакви промени от страна на ендокринните органи (хипофизната жлеза, задстомашната и щитовидната жлеза). Освен това, при тази категория пациенти често е налице нарушение на синтеза и отделянето на мелатонин. Също така в рамките на заболяването може да окаже нивото на половите хормони.
 • Стрес и силен шок може да доведе до манифестации на заболяването или до влошаване на неговите симптоми. При това за сметка на количество в кръвта хормоните се стартира поредица от биохимични реакции, които водят до появата на лющеща се обриви по кожата.
 • Обменная теория на основата на това, че учените са установили повишени нива на липидите при пациенти с псориазис. Освен това, по време на обостряне на заболяването се променя азотистый обмяна и се повишава общото ниво на токсини в организма.

В действителност, всички причини на псориазис може да се обединят в две групи:

 • нарушение на клетъчното делене на кожната покривка;
 • промяна на работата на имунната система.

Всички външни фактори (околна среда, стрес, травма) само изострят време на заболяване, но не могат да действат като една-единствена причина.

Качеството на живот при пациенти с псориазис

Заедно с други хронични заболявания, псориазис може значително влоши качеството на живота на пациентите, които могат да имат както физически, така и психологически дискомфорт. Често възникват трудности с трудова и социална адаптация. Така, изразен сърбеж понякога пречи на нормалното почивка, а петната на ръцете може да ограничи функционалността.

Особено трудно се прехвърлят люспести обриви по скалпа. Това се дължи на факта, че тези плаки причиняват някои отхвърляне, вследствие на което пациентите стават замкнутыми, може дори да се социофобия.

Стреса се дължи на недоволството на собствения си външен вид, постоянна болка или сърбеж, както и имунни нарушения доста често водят до развитие на психично отклонение (повишена тревожност, депресия, социална изолация). Само една четвърт от болните с псориазис не изпитва психологически дискомфорт, при останалите пациенти с дадено заболяване, е сериозна пречка за нормален живот.

Сред симптомите на псориазис, които влошават качеството на живот, на първо място се нарежда на сърбеж на кожата, на втора позиция – артритни болки при псориатичен артрит.

методи за лечение на псориазис

Методи за лечение на псориазис

Осъзнавайки, че е псориазис, може да е по-добре да си представите възможните методи за неговото лечение. Тъй като това е хронично заболяване, което напълно да го лекува е невъзможно. Въпреки това може значително да облекчи състоянието на пациента, намаляване на клиничните прояви. В основата на интегриран подход за терапия люспест обрив е употреба на лекарства и физиотерапевтични процедури. Има също така и народни съвети, които помагат да се справи с проблема.

Лекарства и средства от псориазис

При това заболяване най-голяма популярност се ползват средства за външно приложение. В техния състав, могат да включват няколко съставки, които предотвратяват прекомерното деленето на клетките на кожата, както и за смекчаване и намаляване на сърбеж по кожата. Имената на наркотиците са различни, но най-често те съдържат следните вещества:

 1. Глюкокортикостероидные хормони, които намаляват възпалителните явления и потиска реактивност на имунната система. При локално приложение на хормони оказват по-малко изразени системно въздействие.
 2. Витамин d влиза в състава на голям брой лекарства за локално приложение. Най-голямата му ефективност за лечение на псориазис е показан в комбинация с uv-облъчване.
 3. Катран се прилага главно за лечение на огнища, разположени в областта на скалпа.
 4. Активен цинк бързо елиминира зачервяване и сърбеж по кожата. Този компонент на практика е безвреден за организма.

Сред препарати за системно лечение на псориазис отделят:

 • кортикостероиди, тъй като те регулират обмяната на веществата и премахване на огнища на възпаление, но те имат ясно изразен синдром на абстиненция;
 • цитостатики потискат деленето на клетките на епидермиса, но заедно с това отслабват имунната система и забавят регенерацията и други тъкани;
 • имуномодулатори допринасят за нормализиране на имунните реакции, но ефективността им до края не е изследван;
 • нестероидни противовъзпалителни средства намаляват само тежестта на сърбеж и възпаление, но не засягат основните промени.

Витамини и антиалергичен лекарства се използват допълнително към основната терапия. Тъй като не съществува наистина ефективно лекарство за борба с псориазис, той се прилага съвместно с физиотерапевтическими процедури.

Физиотерапия

Сред най-често използвани процедури за лечение на системни заболявания, на които е псориазис, отделят от изброените по-долу:

 1. Hirudotherapy, при която се използват пиявици. Той подобрява кръвоснабдяването и нормализира имунната реакция.
 2. Рибка-д-р, който се размножава в термальном източника, помага на пациентите за изчистване на кожата от обриви. По време на тази терапия тези рибки буквално изяждат повърхностни слоеве на петна по кожата, потопени във вода.
 3. Криотерапия, по време на която на пациента се поставят за няколко минути в камера с температура на въздуха -1300 градуса. След процедурата видимо намалява сърбежа и явления, които се елиминират възпаления и отоци.
 4. ПУВА-терапия обединява в себе си фототерапию и химиотерапия. След въвеждането на медикамента, който се натрупва в клетките с висока способност за регенерация, на пациента облучают светлина. Последният има определена дължина на вълната и допринася за засилване photosensitizer. По този начин успява да постигне селективност на въздействието.

Понякога при лечение на псориазис се оказва ефективно прилагане на хомеопатични лекарства или народни средства.

народни средства от псориазис

Народни средства за лечение на псориазис

В народната медицина има много рецепти средства, като за местна употреба, така и за консумация вътре.

Можете да приготвите крем и нанесете я върху плаки. Най-голяма популярност се ползват следните рецепти:

 1. Смесете жълтурчета и свинска мас (1:5), ще се окаже ефективно средство.
 2. Нарежете цветя лабазника и ги смесете с вазелин (1:1). След това се нагрява до 900 градуса и се охлажда. Се съхраняват миро не продължи дълго, затова по-добре е да се готви на малки порции.
 3. Свържете свинска мас, борови пса и пчелен восък, топлина, това е огън, като се разбърква непрекъснато. След това добавете витамин А, от аптеката.
 4. Мехлем от бял оман помага при обостряне на заболяването.

Фолк Средства за перорално приложение обикновено са насочени към поддържане на имунитета и намаляване на възпаления и сърбеж:

 1. Отвара от овес се приготвят от 700 грама зърно, три литра вода и пет големи лъжици захар. Всичко това трябва да се настоява за два дни.
 2. Екстракт от дафинов лист се приемат през устата по 100 мл.
 3. За да се подготви тинктура от пъпките, трябва да се 500 мл водка, 50 г сух материал, а след това да поставите на месец в тъмно място. Приемайте по една чаена лъжичка.
 4. Отвара от семена на копър помага за премахване на острите симптоми, а също и притежава незначителен приспивателни и успокояващ ефект.

Пациенти, страдащи от псориазис, какво е това за заболяване разбират не веднага. Но на фона на хронично протичане, чести изостряне, постоянен сърбеж и голям брой обриви, често те изпитват психологически дискомфорт. Това е често завършва с депресията и социални фобии. Затова при лечението на псориазис е толкова важно да се обърне внимание не само за овладяване на симптомите и стабилизиране на работата на имунната система, но и психологическото състояние на пациента.