Псориазис

Псориазис – неприятна кожна болест, при която тялото се покрива с червени высыпаниями, и те се сливат в петна. Човек може да се притеснява сърбеж, който не дава да заспиш, а при поява на усложнения като артрит могат да се притеснява силни болки в ставите. Псориазис оказва значително влияние върху качеството на живот. Проучванията показват, че болните се чувстват толкова зле, колкото и тези хора, които са претърпели инфаркт, страдат от сърдечна недостатъчност или тежка хипертония.

За съжаление, лекарите все още не са намерили отговор на въпроса, как се лекува псориазис. Всичко, което се предлага на фармацевтичната индустрия и медицината – мехлеми, кремове, ултравиолетови, лекарства за имунитета – носи само временно облекчение. Останалите мерки – психотерапия, прием на витамини, на диета при псориазис – не лекува, а помага за подобряване на състоянието.

псориазис на скалпа

Заболяване псориазис

Псориазис на кожата

Псориазис на кожата – неинфекционное поражение на кожата, което настъпва около 4% от населението. Причините за неговото окончателно, не се разкриват, но основната версия е генетично нарушение. Не по-малко популярно мнение е, че псориазисът е автоимунно заболяване. Заслужават внимание версия на инфекциозен произход на заболяването.

Но какви са причините за заболяването, псориазис кожа носи много страдания на пациентите – да ги притеснявам силен сърбеж и постоянно обостряющееся кожно възпаление, а с течение на времето към тях могат да се присъединят болки в ставите, които говорят за развитието на артрит.

Лечение на псориазис начална фаза се извършва с помощта на средства, в чийто състав са включени слаби хормони. Ако те не помагат, а процесът прогресира, трябва да се премине към по-мощните хормони. В допълнение към него на пациентите се назначава физиотерапия под формата на ултравиолетови лъчи, ултразвук, лазер и электросна.

При обостряне може да се използва прием на хормонални лекарства лекарства и успокоителни вътре, прочистване на организма от токсините чрез сорбентов и лекарствени продукти. При липса на ефект на болните се предлага лечение иммунопрепаратами.

Псориазис: симптоми

Симптомите на псориазиса са толкова характерни, че ни позволяват точно и бързо да се установи диагнозата. Основна проява на заболяването – червени шелушащиеся петна (плака) от повърхността на кожата, състоящи се от папули. Пациенти притеснява силен сърбеж и признаци на възпаление в областта на петна. Една от характерните черти на псориазис – разпространение на плаки там, където има увреждане на кожата – микротравмы, драскотини, пукнатини. Любима локализация обриви – на главата, под косата, на разгибательных повърхности на ставите, в кръста и крестце, във всички естествените кожни гънки. Понякога заболяването засяга нокътната пластина, която може да стават по-тънки, или, напротив, по-дебели, покрити петна, каналите и выемками.

Псориазисът е различен по течение, при което периоди на обостряне спонтанно се заменят ремиссией. Много пациенти казват, че не могат да се свържат някакво събитие в живота си започна с влошаването на състоянието. В този период симптомите на псориазис се проявяват най-ярко лющене засилва, зачервяване на петна става очевидно е светло, в резултат на слущивания люспи кожа и въвеждане инфекция може да нагноение плаки.

В зависимост от това, в кое време ескалира заболяване, има си форма – зимна, лятна, не зависящую от сезона. Най-много пациенти страдат от зимни, симптоми, които отшумяват под влияние на летните слънчеви бани. При летен формата на заболяването време, а напротив-влошава се дължи на естествен uv.

Етап на псориазис

етап на псориазис

Псориазис начален етап

За оценка на тежестта на псориазис и си етап се използват различни скали, в които са включени:

 • Размер на обриви
 • Степента на выраженности заболявания (зачервяване, сърбеж, наличие на оток и ексудати, кървене на повърхността)
 • Общите симптоми (емоционално и общото физическо състояние)
 • Болестта Влияние на начина на живот и социални функции на човека
 • Оценка на ефективността на предишните опити терапия

Начален етап на псориазис – фаза, в която на повърхността на кожата е засегната не повече от 3%, не са засегнати ноктите и ставите. В това време може да се постигне трайна ремисия на болестта.

Как се лекува псориазис в началния етап? Списък на лекарства и процедури дава дерматолог и той може да включва:

 • Кремове и мазила на основата на цинк, салицилова киселина, брезов катран, а също и в състава на които има солидол.
 • Козметични средства.
 • Умерената употреба на хормонални лекарства.
 • Фототерапию.

За всякакви цели (с изключение на фототерапия) позволяват лечение на псориазис в домашни условия, без да се прибягва към условията в болница.

Средната етап на псориазис

Средната фаза на псориазис отговаря на поражение на кожата с площ от 3 до 10% на кожната покривка. Добавянето на средства, използвани при леки заболяването, в този случай дерматолог ще разшири списъка на срещи:

 • Хормонални мехлеми от ново поколение
 • Препарати на базата на ретиноиди
 • Физиотерапия с лазер, магнит и ултразвук
 • Антихистаминови средства

Тежка етап на псориазис

Тежка етап на псориазис – това е поражение на кожната покривка повече от 10%, или развитието на псориатичен артрит при всяка площад обриви. Заболяване на този етап причинява на пациентите значителни неудобства и страдания, в края на краищата, артрит могат да бъдат придружени от болки, а по-голямата площ обриви, придружени от силен сърбеж и безсъние.

Как се лекува псориазис, тежка степен? Тук трябва да се използва целият комплекс от мерки:

 • Създаване на хипоалергенни бит и хранене.
 • Нормализиране на режима на деня, премахване на източниците на стрес.
 • Спазването на правилата за лична хигиена.
 • Постоянно хидратиране и третиране на кожата аптечными средства за грижа.
 • Използване на масла на базата на ретиноиди и витамин D, хормонални кремове ново поколение.
 • Физиотерапия с различни дестинации (электросон за облекчаване на напрежението, фототерапия, ултразвук и лазер за почистване на кожата). На този етап на заболяването е оправдано определяне PUVA-терапия, при която uv светлина се допълва от прием на лекарства, усиливающих ефект на облъчване.
 • Процедура за очистване на кръвта – плазмаферез, гемосорбция.
 • Иммуносупрессоры и кортикостероиди за перорално приложение – в известна степен това е крайна мярка, до която си струва да се прибегне, когато други възможности за лечение не даде резултат.
 • При някои стихании симптоми на пациентите се препоръчва пълно спа и климатично лечение.

Само съвкупност от всички методи на лечение може да се сведе проява на псориазис, тежка степен до минимум.

псориазис причини

Псориазис: причини

Причините за псориазиса до настоящия момент до края не се разкрива. Разбира се, науката е напреднала в областта на изучаване на болестта, но точен отговор на въпроса, защо има псориазис, все още не е намерен. Доподлинно известно е, че дерматоз не е заразна, а това значи, че причината най-вероятно не е в инфекцията. Изследователите се наведе към това, че болестта е многофакторную природа са виновни и нарушения в обмяната на веществата, както и проблеми на имунната система.

Какви са основните версии за появата на болестта?

 • Някои учени смятат, че е виновен дефект в имунната система. Автоимунно промени водят до изработване на антитела срещу здрава кожа – частици на кожата започват да отторгаться, като чужденец. В резултат на стрес или инфекции, на който е изложен организма, имунната система е отслабнала, и се задейства механизъм на заболяването. А после вече не могат да бъдат излекувани – може да се постигне само временно подобрение. В рамките на аутоиммунной версия на развитие на болестта, намира своето обяснение на факта, че псориазис с течение на времето се разпространява в други органи и части на тялото – възниква при псориатичен артрит, са засегнати ноктите на краката.
 • Някои изследвания, посветени на псориазу, показват, че лимфни възли при пациенти имат отклонения от нормата. Те са се увеличили в размери, поради факта, че реагират на кожно възпаление в една зона, която е в тях стекается лимфа. Отколкото активно възпалителен процес, толкова повече стават лимфни възли. Това послужи като база за вирусната теория за произхода на заболяването – виновни са признати предаващи се по наследство ретровирусы. Ретровирус – специален тип вируси, които могат да променят генома на човека и насърчаване на развитието на болестта. Но в теорията има "слабо място". Кръвта, която переливали от донора, на пациента с псориазис, никога не е била източник на разпространение на болести. И ако теорията е напълно верен, заразяване на получателя би станало задължително.
 • Още една версия на генетика. Доказано е, че наличието на заболяване на един от родителите повишава риска от предаване на дефектен ген на детето до 20%, а ако псориазис има и при двамата родители, като тази цифра се увеличава до 60%.
 • Понякога е причина за псориазис се нарича срив в ендокринната система. Смята се, че прекалено интензивно образуването на клетките на кожата говори за нарушаване на хормоналната регулация. Заедно с това, до момента не са разкрити кои точно хормони са пряко влияят върху появата и развитието на псориазис.
 • Промените в метаболитните процеси, които се наблюдават във всички случаи на заболяване (увеличаване на количеството на холестерола в кръвта, недостиг на витамини В и А) и може да се смята за причина, тъй като намаляват защитните свойства на организма и на кожната покривка.
 • Привържениците на нейрогенной теория за появата на псориазис смятат, че всичко са виновни нервите. Свиване на мускулите на стените на кръвоносните съдове, което се случва под влиянието на медиатори на стрес, води до нарушаване на клетъчното хранене на кожата и образуването на псориатических плаки. Тази теория към днешна дата е по-малко вероятно подкрепено от доказателства. От друга страна, доказано е, че псориазисът е в състояние ескалира от преживявания, стрес и хронична умора.

Псориазис: лечение

Лечение на псориазис при възрастни

лечение на псориазис

Как за лечение на псориазис? Медицина все още не е дал изчерпателни отговори на този въпрос, но принципите на терапия с увреждания отдавна. Те могат да бъдат разделени на три групи:

 • Устраняющие причината за заболяването.
 • Правят симптомите.
 • Укрепване на имунната система.

Целта на всички видове лечение – да превърне болестта в ремисия, колкото е възможно по-дълъг период.

Ефективността на терапията във всеки индивидуален случай е различно – за съжаление, има пациенти, които не помагат никакви процедури и лекарства.

Най-голямата част на лекарства е предназначен за премахване на симптомите – това са всякакви мазила и кремове, които правят възпаление и устраняющие сърбеж, дезинфектанти повърхност и които нагноение папули и участъци от кожата под тях. Се прилагат средства на базата на хормони и без тях. Нехормонален външни средства – това е, преди всичко, мазила, базирани на салицилова киселина, катран, калций и витамин D.

Локално лечение може да бъде в унисон прием вътре антихистамини средства и сорбентов. Антихистамини се отстранява сърбеж, а сорбенти облекчаване на стомашно-чревния тракт от токсини и допринасят за намаляване на алергични прояви. С цел пречистване на кръвта от вредни вещества понякога се използва плазмаферез.

За облекчаване на нервното напрежение пациенти се предписват успокоителни средства под формата на специални препарати и релаксиращи вани.

Тъй като псориазис често се дължат на имунни нарушения, за лечение могат да се прилагат системни препарати, които въздействат на имунитета.

Освен лекарствени средства, при лечението с успех се прилагат методи на физиотерапия – фототерапия, лазер, ултразвук, магнитотерапия, электросон, рентгеново облъчване.

Лечение на псориазис при деца

Псориазис при децата причинява дискомфорт и страдание, често по-силна, отколкото при възрастни. Децата, в сила несформировавшейся на нервната система и психиката, не може да издържим на болка и сърбеж на тях им е трудно преживявам погледи и любопитството на околните здрави деца.

Лечение на псориазис в детска възраст е насочен към бързото постигане на продължителна ремисия, и принципно не се различава от терапия за възрастни:

лечение при деца
 • Спазването на диета хипоалергенни с обичайния състав на продукта: изключение пържени, солени, пикантни, съдържащи консерванти, зеленчуци и плодове, които могат да причинят алергии.
 • Формирането на всекидневието, без алергени (пуховых възглавници, стари прашни неща и др).
 • Следването на съвети за хигиена (правилното измиване, вытирание и хидратация на кожата с увреждания).
 • Физиолечение. Могат да се прилагат электросон, фототерапия, магнитна терапия, ултразвук и лазер. Прилагането на фотохимиотерапии, в сила потенциалните вреди, препоръчва децата на възраст от 15 години.
 • Санаторно-курортно лечение с прилагането на минерални бани и лечебна кал.
 • За локално лечение на хормонални и не хормонални мехлеми и кремове, назначаемыми лекар в зависимост от тежестта на заболяването, интензивност на проявление на кожата и индивидуална реакция.
 • Ако локално лечение не е достатъчно, децата могат да определяни на системни препарати и процедури (фотохимиотерапия UVA, медикаменти за въздействие върху имунната система).

Псориазис – хронично заболяване на кожата, напълно меняющее живота на човека. За диагностициране на болестта е лесно, защото "маркови" псориатические обриви са добре известни на всеки лекар-дерматолог. Причини кожни лезии все още не са точно определени, и не е измислена ефективно средство да се отървем от него: нито крем, нито прием на хормони, нито миро от псориазис не гарантира пълно излекуване. Но не си струва да изпадате в отчаяние! Трябва винаги да помним, че това не е смъртоносно заболяване, и при добро лечение, спазване на диета, превантивни мерки, санаторном лечение е възможно постигане на трайна ремисия.