Псориазис: причините за настъпване и симптоми, лечението на болестта

Кожата е орган, способен да ни предпазва от проникване в организма на чужди вещества и патогени. За съжаление, кожата също е податлив на различни заболявания, и псориазис се отнася до броя на най-трудни за лечение. Освен това заболяване доставя болни доста неприятности.

Псориазис

Какво е псориазис

Думата "psora" в превод от гръцки означава "сърбеж на кожата на краста". В този заглавието отразява основната симптом на заболяване. И псориазис понякога се нарича чешуйчатым лишаваме, за неговата външна форма. От научна гледна точка, псориазис се отнася до броя на заболявания на кожата – дерматозов. Болестта се променя външния вид на кожата, причинява страдание на пациента, които се изразяват, на първо място, по-силен сърбеж.

За псориазис е известно в древността, но тогава го често путали с други заболявания на кожата. В качеството си на самостоятелна кожна болест медицина признати през 1799 г. В днешно време, лекарите са склонни да обмислят псориазис по-скоро дори не като кожна болест, а като системно заболяване, тъй като засяга не само кожата, но и имунната, нервната и ендокринната система.

Механизъм на развитие на псориазис

Псориазис – това е нарушение на процеса на регенерация на клетките на най-горния слой на кожата (епидермиса). Ако в нормални клетки на епидермиса (кератоциты) се обновяват на всеки месец или на всеки три седмици, а след това при псориазис този процес отнема много по-малко време – само 3-6 дни. Важно е също така, че клетките на роговия слой на кожата, получени неразвити и не са в състояние да изпълняват своите функции. В резултат на това се губят межклеточные връзка, кожен слой не успява правилно да се формира и да се успокоят. Така се формират псориатические образуването на кожата – папули, пустули и петна. В тях се наблюдава наднормено ангиогенезата, т.е. формира много малки кръвоносни съдове. По-долните слоеве на кожата при това не са засегнати. В механизма на възникване на патологични образувания на кожата също са клетките на имунната система на човека – Т-лимфоцити.

Някои функции поток и поява на псориазис

Псориатические обриви по кожата често се образуват в тези места, където кожата е бил прострелян, в места, изгаряния, мехури, scuffs и дори ваксини. Подобно явление се нарича феномен Koebner , в чест на немската дерматолог Heinrich Köbner, който описва това явление за пръв път през 1872 година. Феномен Koebner характерен за псориазис, около половината от времето и за 90% от случаите на тежък псориазис.

За псориазис е типично сезонно продължение. По-голямата част от пациентите в студения период на годината проявите на болестта по кожата стават все по-видими. При някои пациенти, напротив, топлината допринася за напредъка на болестта.

Сърбеж

Как се разпространява псориазис?

Според съвременните схващания, тази кожна болест не е заразна, тоест, тя не се предава при контакт с друг човек, дори ако засегнатата област на кожата се отнася до кожата на здравия човек. Не е фиксиран за предаване на болестта е чрез кръвта. Също така е невъзможно да се заразят с псориазис, при контакт с животни или подцепить заболяване от околната среда. Причината за заболяването се крие единствено в организма на болния, въпреки че някои неблагоприятни външни фактори също могат да окажат своето въздействие.

Който е болен от псориазис

Псориазис малко по-често страдат жените. Болестта се развива предимно в млада възраст (до 25 години). Най-опасен период – от 16 до 20 години, в това време признаци на заболяването се появяват при 70% от пациентите. Въпреки че могат да се разболеят и възрастни хора. Въпреки това, обикновено в напреднала възраст, симптоми, изразени толкова ясно. От друга страна, в детска възраст (до 16 години) заболяването се среща рядко (около 4% от пациентите). Има и за расовите различия в честотата. Най-често се разболяват представители на бялата раса, а някои групи, например, при индианците от южна Америка, болестта изобщо не се среща.

Причини

Въпреки безспорния напредък на медицината, науката все още няма отговор на много въпроси. Основно това се отнася до причините за развитието на много заболявания. Това се отнася и до псориазу. Интерес в този случай е не академичен характер. В края на краищата, ако разбере как се заражда тази кожна патология, е възможно да се намери и начини за нейното пълно излекуване. И тъй като пълна яснота по въпросите на етиологията на псориазиса учените не, той остава нелечимо. В този случай това означава само, че пациентът не може да се отърве кожата при псориазис до смъртта си. Въпреки че в повечето случаи псориазисът не е непосредствена причина за смъртта. Методи на лечение позволяват да се ограничи развитието на псориазис и предотвратяват появата на усложнения.

Има няколко теории, които обясняват появата на тази кожна болест, но нито една от тях не е напълно доволни от учени:

 • автоимунна,
 • генетично,
 • хормонална,
 • вирусни,
 • нейрогенная,
 • метаболическая.
Псориазис на шията

Фактори, които допринасят за развитието на болестта

Към тази категория трябва да се отнася явления, които пряко не могат да бъдат причина за псориазис. Въпреки това, при наличието на наклон, например, наследствено предразположение, тези фактори могат да станат спусъка, запускающим патологична механизъм. По-специално, се вижда, че се разболяват по-често хора с тънка, суха и чувствителна кожа. Това е свързано с липсата на изработката на секреция на мастните жлези, благодарение на което стимули, по-специално, стрептококи, могат да проникват дълбоко в кожната тъкан.

Фактори, допринасящи за псориазу, доста много:

 • табакокурение;
 • алкохолизъм;
 • травми, наранявания и порязвания на кожата;
 • кожни изгаряния, включително слънчеви;
 • ухапвания от насекоми или други животни;
 • стрес;
 • неправилното хранене, изобилието на мазни храни, сладки, липса на плодове и зеленчуци, подходяща консумацията на кофеин-съдържащи напитки;
 • захарен диабет;
 • прием на някои медикаменти, на първо място, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, гипотензивных лекарства, витаминни комплекси, антидепресанти, малария и противосудорожных лекарства;
 • прием на лекарства, литий (литиево нарушава синтеза на keratocytes);
 • липсата на витамини в организма;
 • инфекциозни заболявания на кожата (гъбички, псориазис, дерматит, фурункулез, херпес, акне);
 • системни инфекции или инфекции на дихателната система (грип, ARI);
 • инжектиране хеликобактер пилори, стафилококи;
 • ваксинация;
 • преместване в други климатични зони;
 • преохлаждането или студен микроклимат;
 • хранително отравяне;
 • понижен имунитет, в това число и СПИН;
 • въздействие върху кожата от агресивни химикали, включително, почистващи вещества, козметика, парфюми;
 • прекалено честото миене на кожата, уничтожающее полезна микрофлору;
 • нарушаване на работата на СЧ, дисбактериоза.

Повечето от тези фактори носи външен характер. А това означава, че всеки човек можеш да се предотврати тяхното въздействие върху организма, за да се избегне развитие на заболяването.

Вулгарен псориазис

Видове

Най-разпространеният вид псориазис е вулгарен псориазис. Той е около 90% от случаите.

Малцина знаят, че псориазисът може да засегне не само кожата, но и ставите и ноктите. При много от болните от псориазис на кожата се наблюдава и псориазис на ноктите (псориатическая onihodistrofiya) или псориатичен артрит (заболяване на ставите).

Псориатичен артрит обикновено засяга малките стави на ръцете и краката. Обаче патология може да се прелее и в големите постановки, засегнат гръбначния стълб. Това заплашва пациента с увреждания.

Псориатичен артрит се отнася до тежък псориазу, независимо от това, какъв е процентът на кожата при този изумен. Тази форма се наблюдава при 15% от пациентите.

Най-тежък вид на псориазис е псориатическая эритродермия (2% от случаите). Също така тежка форма е pustular (1% от случаите). Псориазис на ноктите се наблюдава при една четвърт от пациентите. Този вид на псориазис може и да не бъде придружено от появата на обриви по кожата.

Каплевидная форма на псориазис обикновено се появява след инфекции (ARI, грип). При 85% от пациентите с сълза от псориазис в кръвта се откриват антитела към стрептококку, отговарящо за развитието на ангина, а 63% от пациентите с този вид псориазис, точно до влошаване на болни фарингитом. Пустулезный псориазис обикновено е характерен за хора с наднормено тегло.

Също така съществува скала за оценка на тежестта на псориазиса. В този показател се отчитат различни прояви на болестта:

 • зачервяване на кожата,
 • сърбеж по кожата,
 • удебеляване на кожата,
 • кожни гиперемия,
 • лющене,
 • площта на поражението на кожата.

Усложнения

Псориазис – това не е смъртоносна патология. Основната опасност представлява обединяване на бактериални и гъбични инфекции на кожата. Също така в някои случаи на псориазис може да генерализованный характер и се удиви на цялата повърхност на кожата. Особено опасни такива видове генерализирана тревожност кожни лезии, като псориатическая эритродермия и генерализованная pustular форма на болестта. Псориатичен артрит може да засегне не само малки ставите, но и гръбнака. Ставите и гръбначния стълб, при това може да се деформира, което води до увреждане на пациента.

По-често са взети под внимание сложността, които носи със себе си псориазис – проблеми психологически план. Патология оказва своето отрицателно влияние върху качеството на живот на почти същия, като хипертония и диабет.

Около 71% от пациентите смятат, че псориазисът е сериозен проблем на своя живот. Хората, особено младите, като псориатические плаки на видими части от тялото си, преди всичко, на лицето, могат да изпитват трудности при общуването, което води до ниска социална адаптация, невъзможността да се направи определена работа или да подредите личния си живот. А това, от своя страна, води до психологически проблеми, неврози, депресии, алкохолизъм. Което, от своя страна, още повече влошава състоянието на пациента. Получава се един порочен кръг, за да се измъкнем от които е лесно.

Системата терминал филм при псориазис

Диагностика

Обикновено патология лесно се диагностицира от лекар при проверка. Плака псориазис на кожата имат характерен външен вид и е трудно да бъдат объркани с други признаци на заболявания на кожата, включително и алергичен характер. При псориазис обикновено не са налице подуване на кожата, а това при алергични дерматити – това е често срещано явление.

С изключение на тежки форми на заболяване, не е налице специфични системни параметри, като например, в анализи на кръвта, на които човек може да прекара ясно диагноза. При тежко псориазис в кръвта се наблюдават промени, характерни за интензивно възпалителен процес (лейкоцитоз, повишена СОЭ и т.н.).

Може да се извършва биопсия на кожата за изключване на други дерматологични заболявания. Също така при биопсия се определя незрялост keratocytes, увеличава съдържанието в кожата на Т-лимфоцитите и макрофагите. В местата на поражение се наблюдава повишена крехкост на съдове (синдром на Auspitz).

Също така имайте предвид, че съществуват форми на псориазис не са сходни на вулгарни, като например просмукване, пустулезный и эритродермия. Болните често може да ги приеме за проява на алергия на кожата и да се лекуват неправилно. Псориазис на ноктите могат да бъдат объркани с гъбични инфекции.

Псориатичен артрит в много отношения прилича на ревматический артрит. Обаче при диагностиката са ревматични артрит се правят специални тестове, така че ако ги резултатът е отрицателен, тогава има основание предположи, псориатичен артрит.

При диагностициране на псориазис лекар разкрива признаци за псориатической триада:

 • stearic петна,
 • системата терминал филм,
 • точковидни кръвоизливи.

Това означава, че повърхността на кожни плаки и мазна на пипане и е подобен на стеарин. След отстраняване на плака под нея се наблюдава тънка и гладка филм на повърхността, което действа малки капки кръв ("кръв на росата").

Лечение на псориазис

Лечение на

Методики за пълно излекуване от псориазис все още не е развит. Това се дължи до голяма степен на факта, че все още няма приета теория за етиологията на болестта. Поради това, лечението е в основата на симптоматический характер.

То има две основни стратегии – борба с като прониква в кожата в Т-лимфоцитами и борбата с цитокинами и други медиаторами възпаление. При лечение на херпес на псориазис е най-ефективният признато от лечение, посветено на запълване на липсата на витамин D в организма. По-специално, прилагането на холекальциферола (витамин D3) може да се преведе патология в етап на ремисия при 70% от пациентите.

Лечението включва както медикаменти, така и без наркотици методи.

Основните методи за лечение на псориазис

Име на метод на лечение на Принцип на действие Метод на приложение при лечение на псориазис Етап на псориазис, при лечение което се използва метод
Нехормонален противовъзпалителни средства борба с възпаления на кожата нанесени върху кожата лека, средна
Хидратиращ крем хидратира кожата, допринасят за премахване на люспи нанесени върху кожата лека, средна
Глюкокортикостероиды борба с възпаления на кожата нанесени върху кожата, са взети от устата средна, тежка
Иммунодепрессанты намаляват активността на клетките на имунната система, в тъканите на кожата приемат се активно тежка
Цитостатики стабилизиране на деленето на клетките на кожата приемат се активно тежка
Антидепресанти, успокоителни подобряване на психо-емоционалното състояние приемат се активно средна, тежка
Ултравиолетовите лъчи лечение на възпаление, повишена концентрация на витамин D в кожата си дистанционно въздействие върху кожата лека, средна

Профилактика

От псориазис може да се разболее всеки човек. Въпреки това, точните причини за появата на псориазис никой не знае. Означава ли това, че от него да се пази невъзможно? Разбира се, че не. На първо място, на опасност следва да се обърне внимание на онези, които имат роднини, болни от псориазис. Подобни хора влизат в групата на риска. Също така в групата на риска са включени пушачите, хората, страдащи от захарен диабет, имат прекалено суха кожа.

Профилактика на псориазис

Хората, които са изложени на риск, се препоръчва да се грижат за здравето и състоянието на кожата, да се избягва нараняване на кожата или я нараняване. В края на краищата, патология може да се развие дори и след нанасяне на татуировка на татуировка-салон. Също така е важно да се спазват принципите на правилното хранене, да се бори с инфекциите.

Вторична превенция – това е профилактика на рецидив. Този вид профилактика е необходима, за да се сведе до минимум мерки за лечение на изостряне. Вторичната профилактика включва грижа за кожата, рационална диета, борбата със стреса. За борба с тревожни състояния и депресия се препоръчва да се посети терапевт.