Псориазис по ръцете и дланите

Псориазис на ръцете – една от сериозните болести са автоимунни характер, които, първо, има кожни прояви. Ако не се лекува псориазис, то по-късно може да засегне ставите. Как се лекува тази болест, какви са неговите симптоми и причини за появата?

псориазис на ръцете

Симптомите на псориазис на ръцете

Симптоми на псориазис на пръстите и дланите се появяват внезапно. Първоначално се появяват малки обриви, които след време се превръщат в големи петна. Проява на псориазис на ръцете:

 • Ясно очерченные папули, които имат кръгла форма ярко розов цвят.
 • Сухи, повдигнати над кожата червеникави петна – псориатические плака.
 • Лющене, сърбеж в областта на образуващ плаки.
 • Възможно кървене от кожата в мястото на локализация на папули, плаки.
 • Много често при псориазис са засегнати ноктите ("симптом на гилзата") – се появяват малки точки, ногтевая плоча започва да се люпи.
 • Псориазис дланите се проявява така: обрив започва в задната част на дланите, между пръстите на краката и на тях.

Псориазис – това е състояние, при което е нарушен процесът на клетъчното делене, в резултат на тези започват да споделят в 5-10 пъти по-бързо, отколкото здравите клетки. При псориазис кожните клетки активно плодятся, към този процес скоро се свързват имунни клетки, кръвоносните съдове. На мястото равна на кожата се появяват псориатические плака. Петно вдигна над повърхността на кожата, кръвоносните съдове се увеличават, в резултат на което се образува плака, силно повишени над повърхността на кожата.

Псориазисът не се разделят по пол или расова основа. Най-често болестта се проявява на възраст от 15 до 35 години, както и след 60 години.

Причини за появата на псориазис на ръцете

Към днешна дата не е установена точната причина за появата на псориазис на пръстите на ръцете, дланите или други части на тялото. Но, според медицински изследвания, може да разберете от следните рискови фактори за появата на заболяването:

 • генетично предразположение;
 • стрес;
 • вид на кожата — установено е, че най-често от псориазис страдат хората със сух тип кожа;
 • прием на някои медикаменти, например, противосудорожных, успокоительных, антидепресанти;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • механични наранявания на кожата – порязвания, ожулвания и други

Повишават риска от развитие на псориазис хора, които:

 • пушат, не злоупотребяват с алкохол;
 • имат излишната телесна маса;
 • погрешно се хранят.
стадия на заболяването

Стадия на заболяването

Отделят такива етап на псориазис на ръцете:

 1. Влошаване – прогресивна фаза на заболяването. Тя се характеризира с увеличаване на броя и размера на петна, засилване на сърбеж и лющене.
 2. Стационарната фаза – за нея е характерно отслабване на болестта, промяната на цвета на псориатических плаки (те стават по-червени, това побеляват), както и за намаляване на петна.
 3. Етап на ремисия – се характеризира с пълна изчезването на всички признаци на псориазис.

Гледайте на ръцете си, засегнатите от псориазис, е изключително неприятно. Но болестта е толкова често, че хората са длъжни да знаят как изглежда псориазис на ръцете, за да може навреме да открие проблема и навреме да се започне лечението на болестта.

Форми на псориазис

Отделят се няколко вида псориазис на ръцете:

 • Pustular – локализуется най-често по дланите, предплечьях. При тази форма на псориазис при човека се появяват червени петна с гнойни съдържание. Тези петна се сливат, образувайки така наречената гнойни на езерото. Пустулезный псориазис дланите е най-опасна форма на заболяването, тъй като много често се усложнява широка отечностью дланите, развитието на нефропатии, както и появата на калцификати явления.
 • Каплевидная – най-често се образува в горната част на ръката, близо до раменете. Табели по форма приличат на капки.
 • Бляшечная – сливане на плаки в група, техните покритие на бели корками.
 • Псориазис на ноктите – появата на надлъжни и напречни линии, сив или бял цвят; задебеляване на кожата около нокътя; разрыхление и унищожаването на цялата нокътната плочка.

Разновидности на псориазис на ръцете, в зависимост от локализацията

В зависимост от мястото на появата на папули, плаки отделят такива видове псориазис:

Локализация на псориазис на ръцете Описание на проблема
На дланите Зачервяване на повърхността на кожата на дланите, сърбеж, грапавини на най-горния слой, появата на мазоли. Външно псориазис върху дланите много объркани с микозом или екзема. За правилното поставяне на диагнозата е необходимо да се консултирате със специалист.
По ръцете и пръстите на ръцете Възпаление, оток на пръстите си, ги лющене, напукване на кожата, възпаление и сърбеж.
опасност самолечение

Опасност самолечение

Не се знае как правилно лечение на псориазис на ръцете, при самостоятелни опити за какво е скръб-лечение може да доведе до провал. Въпреки факта, че много от лекарствата за лечение на псориазис, продавани без рецепта, човек трябва да знае, че се лекува от тях е възможно само след одобрение от страна на лекаря. В противен случай последиците могат да бъдат необратими:

 • гиперкальциемия – възниква при използване на някои мазила, кремове за локално действие. Това състояние може да доведе до нарушения в сърдечния ритъм и дори до мышечным гърчове;
 • изгаряне на кожата – при използването на локални средства, а също така този метод за лечение на псориазис, тъй като фототерапия, на пациента може да се развие изгаряне на кожата;
 • синдром на пристрастеност, отмяна;
 • появата на възпалителни реакции;
 • различни нарушения от страна на ендокринната, сърдечно-съдовата система – при използване на хормонални препарати;
 • пигментацията на околната здрава кожа – нейното оцветяване в кафяво;
 • появата на атрофия на кожата;
 • чести рецидиви на заболяването, влошаване на протичане на заболяването.

Използва всякакви методи, лекарства за лечение на псориазис без препоръка на д-р в честотата, продължителността на приложение, площад нанасяне на мехлеми, кремове, както и без отчитане на индивидуалните особености на организма е изключително опасно. Не знаят как се лекува псориазис, човек, на първо място, може да навреди на други органи и системи. На второ място, той рискува не само не лекува, но и значително да влоши рамките на заболяването. И, на трето място, при липса на адекватно лечение заболяването може да премине в редиците на наредби, да се отървете от която ще бъде много трудно.

Как се лекува?

Лечение на псориазис на ръцете, трябва да бъде комплексен и да включва:

 • Прилагане на инструменти за местно действие.
 • Употребата на лекарства на общо действие (прием през устата).
 • Фито терапевтично лечение.

Препарати за локално действие

С всяка изминала година тактика на лечение на това неинфекционного заболяване се променя. Сега са популярни нехормонални противовъзпалителни средства, а също и ароматни ретиноиди, задачата на които е да премахнете мъртвите клетки на кожата, премахването на възпалението и предотвратяване на образуването на псориатических плаки, а също и процеса на ороговения на кожната покривка. За локално лечение се използват различни кремове и мазила с витамини А и D.

Кремове за ръце при псориазис

лечение на псориазис

Кремове при това заболяване могат да бъдат:

 • Хормонални – те потискат имунния отговор и намаляване на интензивността на метаболитните процеси в засегнатите клетки на кожата. Ако в състава на тези кремове са включени още и вазоконстриктор вещества, а това е двойно по-неефективна, тъй като при въздействието на препарата върху кожата се случва процесът на намаляване на концентрацията на хранителни вещества, нормализира процеса на ексфолиране на кожата.
 • Не хормонални – те имат силно хидратиращо действие. В сравнение с хормоналните кремове те не предизвикват опасни странични ефекти, не води до нарушаване на баланса на хормоните, а също така те са по-достъпни от гледна точка на разходите.

Също много помагат на обикновените детски кремове за ръце с добавянето на лайка, жълтурчета, невен. Те премахват възпалителния процес, хидратира и омекотява засегнатата кожа.

Преди прилагането на един или друг външни средства за лечение на псориазис, трябва да се проведе тест за здравословен участък от тялото.

Мехлем за ръце при псориазис

Много хора, изправени пред псориазис, дойде в аптеката, или да бъдеш лекар на рецепцията, се интересуват: "От миро от псориазис по ръцете се различава от крема?". Един пациенти наистина специалисти предписват само миро, друг крем. Каква е разликата? Факт е, че миро от псориазис д-р приписва в този случай, ако трябва да се омекоти кожата. Крем и също се назначава в случай, че е необходимо да се предотврати сърбеж, парене, бързо облекчаване на подпухналостта, защото той действа много по-бързо, отколкото мехлем, крем бързо прониква под кожата.

Прием на лекарства, общо действие

В лечението на псориазис освен средства на местното действие на пациента се предписват лекарства за перорално приложение:

 • Антихистаминови лекарства – за премахване на силен сърбеж, който особено се засилва през нощта.
 • Моноклонални антитела – това са антитела към факторите на възпалението. Това са вещества, които "метят" клетки, които са причина за псориазис, както и тези клетки по-късно е разрушен имунитет. Този метод на лечение се използва само при тежки форми на псориазис. Инжектират антитела само интрамускулно.
 • Лекарства-цитостатики, които участват в патогенезата на формиране на псориатических плаки.
 • Лекарства от групата на циклоспорина, които притежават иммуносупрессивным действие.
 • Имуномодулатори, витаминни препарати.
 • Противовъзпалителни средства. Те потиска растежа на плаки, облекчава възпалението.
 • Хомеопатичните лекарства.
 • Успокоителни – те нормализират психо-емоционалното състояние на човека.

Народни начини на лечение на псориазис на ръцете

Още преди откриването и прилагането на противовъзпалителни, хормонални лекарства, хората са се опитвали да се отървете от псориазис с помощта на народни средства за защита. Някои пациенти наистина са успели да спре процеса на патологичните промени в кожната покривка, да се подобри състоянието на кожата на ръцете. Нека да разгледаме популярни и ефективни народни методи за лечение на псориазис на ръцете:

народни методи на лечение
Средства на народната медицина Действие
Ленено семе или масло от морски зърнастец Възстановява кожата, предотвратява нейното изсушаване, предпазват от проникването под епидермиса на различни инфекции, насища кожата с витамини А и Д.
Дафинов лист Има почистващ ефект. Се прилага така: 300 г дафинов лист, залейте с вряла вода (200 мл) и се вари 10 минути. Навлажнете чиста кърпа или памучен тампон в остывшем бульон, да се поставят компреси на ръка. Могат да издържат цяла нощ.
Алое Има антисептично действие. Нарязани листа от алое, поставете го до проблемному мястото на ръката, да завърже лейкопласт или увийте марля. Да пазят от 20 до 30 минути.
Сода за хляб Премахва възпаление, помага да се омекоти кожата, предпазва от лющене. Лосион от сода се правят така: готви от содового прах и чиста вода на гъста смес. Проливен дъжд в нея памучен тампон, се прилага към болните части на ръцете.
Детелина Нежно почиства кожата воалите, предотвратява появата на възпаления. Залейте 2 супени лъжици. л. сухи цветя, детелина с вряла вода (1 чаша). За 5 минути, прецежда се и се прикрепя към проблемному място за 2 часа.
Брезов катран Предотвратява лющенето на кожата, прави бледи петна. Овлажнява чист памучен тампон в разтвор на брезов катран, избършете ги засегнатите места (длани, област между пръстите, дланите на ръцете по няколко пъти на ден.
Водороден пероксид Почиства кожата покривка, има антисептично действие, обеззараживает. Правят апликации с бензоил в продължение на 15-20 минути.
Морска сол Ваната с морска сол помага за облекчаване на възпалението, сърбежа, почистват кожата от корички и люспи. Трябва да се разтвори шепа морска сол в 2 л топла вода. Потопи ръцете си в съд, времето за вземане на ваната може да бъде 20 минути.

Други методи на лечение

В лечението на това тежко заболяване неинфекционной на природата в последно време лекарите започнаха да предписват на хората такива методи за терапия:

 • Лечение на риба. Рибки-целувки, точно така се наричат тези лечебни рибки, благодарение на това, че те хапят, почистване на кожата, увредена от псориазис. След такова лечение се подобрява състоянието на пациенти в продължение на половин година и повече.
 • ПУВА-терапия, фототерапия – нанасяне на специални лечебни средства върху кожата с последващо активиране на ултравиолетова радиация.
 • Криотерапия – помещение на човек в камера с много ниска температура.
 • Биорезонансная терапия – въздействие върху засегнатата кожа слаби електромагнитни колебания.
 • Озонотерапия – прилагане на газови процедури и козметични средства с озон.

Псориазис – един от малкото заболявания, при който тен има положителен ефект.

Как да се избегне изостряне?

За да се предотврати повторната поява псориатических петна по ръцете, трябва да се спазват мерки за предотвратяване на:

псориазис на ръцете профилактика
 • Правилно да се грижим за кожата на ръцете. За предотвратяване на сухота и лющене трябва колкото се може по-често да се хидратира ръцете. Трябва също да се насладите на специални почистващи препарати, които не изсушават кожата. Тоалетен или течен сапун е забранено.
 • Избягвате ожулвания, порязвания.
 • При първите прояви на псориазиса на дланите на ръцете трябва да се избягва контакт на кожата с всякакви средства на битовата химия.
 • Да се спазва режим на правилно хранене. Принципен момент в нея е пълен отказ от алкохола, ограничаване на месни продукти, увеличаване на количеството консумирани течности.
 • Да се откажат от вредни навици: тютюнопушене, алкохол, наркотични средства.
 • Да спи поне 8 часа на ден. Да заспя и да се събудя трябва по едно и също време.
 • Избягвате стресови ситуации, когато е необходимо да се вземат успокояващи лекарства, чайове с маточина, мента.
 • Слънчеви бани. Но в активна фаза на заболяването е забранено да остане на слънце.

След разглеждане на причините и лечението на псориазис на ръцете, става ясно, че тази болест не е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед. Понякога не е достатъчно да я излекува с помощта на лекарства за локално действие, тогава трябва да се прибегне към комплексно лечение. При отсъствие на адекватна терапия на болестта може да доведе до артрит. Лечението на това заболяване трябва да се провежда само под контрола на дерматолог, може да се използва само на тези методи и средства, които пише д-р конкретен пациент.