От какво се появява псориазис

Псориазис ─ кожно заболяване, което носи хроничен характер. Се изразява в появата на кожата припухших пъпки (папули), като ярко-червен цвят. Тъй като заболяването е доста разпространено, всеки е полезно да се знае от какво се появява псориазис, какви са неговите симптоми и методи на лечение. Тези важни въпроси е посветена статията.

Псориазис

Причини за появата на псориазис

Съвременната медицина разглежда псориазис като системен срив в организма, а не като отделно заболяване. Освен обриви по кожата, при болни се диагностицират нарушения на функционирането на други органи, най-често страдат ендокринната, както и на нервната и имунната система. Единен отговор на въпроса, защо има псориазис, науката все още няма. Има няколко основни теории, които се придържат към лекарите. Ще ги разгледаме.

Имунна теория

Признати от много лекари теория гласи, че основна причина за развитие на псориазис ─ дисфункция на имунната система. Рядко се образуват в тялото в резултат на аутоиммунной агресия: поради проблеми с функционирането на имунната система възприема клетките на кожата като чужденец, така че отторгает им.

Отдавна е установено ─ псориазис често се развива на фона на инфекциозни заболявания (синузит, възпаление на сливиците). Това е силен аргумент в полза на това, че именно дисфункция на имунната система провокира заболяване. Проучване на люспи папули, учените са установили, че в състава им присъстват антигенные комплекси, величина, за здрави клетки. В кръвта се съдържат антигени до определени комплекси, което и предизвиква отвращение.

Намаляване на имунитета безспорно провокира развитието на псориазис. Но е важно да се вземат предвид и много други фактори.

Генетична теория

Предразположение за развитие на псориазис се предава по наследство. Не е болест, а именно предразположение. Това се потвърждава статистически факт ─ при 55-60% от хората, страдащи от псориазис, имат кръвни роднини с една и съща диагноза. Когато боледува един от родителите, вероятността, че бебето ще се появи тази болест ─ 25%, ако и двамата родители ─ риск нараства до 75%. Доказано е, че до появата на заболяване пряко отношение има участък на хромозомите, които определят нивото на воспалительной реакция на кожата. Въпреки това, генетична предразположеност лекарите не смятат, че основната причина за развитие на болестта.

При някои народи има устойчивост на псориазу. Към тази категория се отнасят индианците, живеещи в Андите, на ескимосите. Техните представители имат определени генетични характеристики, така че никога не страдат от тази болест.

Лечение на псориазис

Ендокринната теория

В съответствие с ендокринната теория за появата на псориазис, да провокират хормонални дисфункции. Към подобно мнение лекарите са дошли, да се анализират характеристиките на протичането на болестта. Според тях, прекомерна продукция на кожни клетки - в резултат на нарушения на регулаторната функция, предизвикани от дисфункция на ендокринната система.

В полза на ендокринната теория се доказва от това, че по време на хормоналните изблици при жените (овулация, менструация), а също и в периода на бременността се проявява псориазисът е много по-активни. Въпреки това учените не били в състояние да идентифицират хормон, който пряко влияе върху формирането и протичането на псориазиса, така че посочената теория не се счита за фундаментално.

Нейрогенная теория

Една от най-нови теории ─ нейрогенная. Тя твърди, че е псориазис ─ болест от нерви, и тя е психологически причини. Провокира развитието му невроза (вазомоторный). Тя води до стесняване на кръвоносните съдове, отслабване на кръвообращението на кожата и образуване на папули.

Изследвания доказват, че силните преживявания, стрес, нервни сътресения стимулира образуването и развитието на кожни обриви. Това е основно доказателство нейрогенной теория.

Вирусна теория

Някои лекари са на мнение, че псориазис на кожата се развива дължи на инфекция. Наистина, в период инфекциозни болести рядко се появяват по-често, се наблюдават промени в лимфните възли (периферна). Но това най-вероятно е резултат на имунния отслабване на организма. За цялата история на изследванията на болестта не е бил открит вирусът, провоцирующий развитието на псориазис.

Лекарите никога не се регистрираха случаи на контактен заразяване (дори и след преливане на кръв здрав човек от заразения). Затова вирусна теория поражда много съмнения. В съвременната медицина псориазис се определя, като не е заразно заболяване.

Нарушения на обменните процеси

При псориазис много пациенти с диагностицирана намалена температура и повишена концентрация на холестерола, а това са признаци на нарушения на обмяната на веществата. Все още се наблюдава нарушение на обмен на витамини, микроелементи, въглехидрати. Това е разкрито в резултат на пълен медицински преглед на пациенти, страдащи от псориазис, и даде причина да се предположи, че именно нарушаване на обменните процеси водят до развитие на болестта.

Псориазис на лакътя

Фактори, провокира появата на псориазис

За да разберат от къде и по какви причини се появява псориазис, трябва да се очертае кръг от фактори, които са с висока степен на вероятност може да стане причина за развитието му. Сред тях са:

 • Негативни преживявания, стрес, психически травми, физическа и емоционална умора, често стават причина за появата на папули, рецидив на болестта.
 • Инфекциозни болести, хронични огнища на инфекции, имунизацията.
 • Хормонални промени, особено при жени в пубертатный период, при бременността, кърменето, менопауза.
 • Физическо нараняване на кожната покривка ─ изгаряния, ухапвания, измръзване, драскотини.
 • Някои лекарства ─ антибиотици, витаминни комплекси, богати на витамини А, В, С, иммуностимуляторы, растителни.
 • Неправилното хранене ─ прекомерно количество в диетата на сладки, мазни, пържени, употреба на алкохол.
 • Промяна на климата ─ особено неблагоприятно за хора, които са предразположени към псориазу, региони с влажен климат, предмет на резки промени на температурата.
 • Наличието на други дерматологични заболявания ─ дерматит, гъбични заболявания.

Симптомите на псориазис – как се появява

Рискът от появата на псориазис има абсолютно във всяка възраст. Той <това се случва при деца (дори кърмачета) и възрастни хора. Колкото по-рано заболяването се развива, толкова в по-отворения формата отива.

Първите признаци на псориазис:

 • образуването на повърхността на кожата пукнатини, белези (гнойничковой);
 • махане на ламинирано покритите нокътната плочка;
 • мехури по дланите и краката;
 • бързото изчезване на клетките на кожата, силно лющене;
 • образуването на папули по кожата ─ изпъкнали петна червено, които зудят и покрити с бели скали.

С развитието на болестта размери и броя на папули се увеличава. Техният размер не може да надвишава 10 виж В участъци, покрити с высыпаниями, кожата става много чувствителна, косата е запазена. Нанасяне на хидратиращи средства не помага, лющене не намалява.

Независимо от това, къде се появява псориазис, отделят няколко от неговите форми:

  Псориазис на дланите
 • Прост (вулгарен) ─ локализуется по краката, предимно по повърхността на коленете си. Папулите са покрити с бели скали.
 • Себореен ─ възниква при хора, страдащи от себорею. За него са характерни жълтеникави папули, люспи, които заедно себум. Те не се възпаляват.
 • Arthropathic ─ папули се образуват на мястото на ставите, най-често на стоп и четки. Болестта ограничава подвижността.
 • Умерен размер ─ жълтеникави петна се появяват по ръцете и краката, като цяло, по лактите и коленете.
 • Пустулезный ─ придружени от обща лошо самочувствием, повишена температура и появата на гнойни пъпки.
 • Псориазис стъпалата и дланите ─ формира предимно при хора, занимаващи се с физически труд. Засяга дланите и стъпалата едновременно.
 • Inversny ─ рядко се появяват в големите гънки на тялото (естествени). Тази форма на псориазис често се придружава от endocrinal заболявания.
 • Каплевидный ─ образуването на обриви от малки размери на сълза с форма на краката и торса. Може да се появи на главата му.
 • Псориазис на ноктите ─ локализуется на нокътната плоча, води до нейното удебеляване, деформация. Засегнатите нокти наподобяват формата на клюна на птицата.
 • Псориатическая эритродермия ─ тежка форма на болестта, за която е характерно постепенно прогресиране на псориазис, сливането на плаки. В особено напреднали случаи те могат да покриват цялата повърхност на тялото. Придружени от процеса на шелушением, отечностью, покраснениями, сърбеж, лошо самочувствием.

Има три етапа на псориазис:

 1. Напредва ─ се появяват ярко-червени обриви по-малки размери. За тях е характерен периферический растеж. Важно е своевременно да се започне лечение и да не допуска нараняване на кожата, в противен случай болестта бързо ще прогресира.
 2. Стационарната ─ нови обриви не се появяват, а наличните спира растежа.
 3. Retrogressive ─ папули бледа, с намален размер, лющеща се прекратява.

За диагноза на псориазис се използва визуален преглед, лабораторни изследвания и микроскопия. Основната разлика на болести от други дерматити ─ при чесане папули се отделя фолио, а на мястото на отворена рана покажа капки кръв, подобно на роса.

Лечение на псориазис

Псориазис ─ хронично заболяване, което трудно се поддава на лечение. Често има рецидиви (дори и след дълги ремиссий). Основната цел на лечението ─ изчезването на кожни обриви. В процеса на терапията на всеки един от пациентите е необходим индивидуален подход, който отчита модели на развитие на заболявания, съпътстващите заболявания, моделите на рецидив.

Основните методи за лечение на псориазис:

Външните средства:

 • мехлем на мастна, ланолиновой основа или solidol;
 • катран (можжевеловый, бор);
 • лекарства петрол (нафталин);
 • мехлеми, съдържащи иприт;
 • хормонални мехлеми ─ назначени при прогресиращо етап.

Вътрешна средства:

 • витаминни комплекси;
 • успокоителни;
 • нейролептики, транквиланти;
 • хипнотици;
 • антидепресанти;
 • противовъзпалително и анти-бактериални препарати;
 • стимулатори на обмяната на веществата, biostimulants;
 • имуно-фармакологични средства.

Немедикаментозное лечение:

  Мехлем
 • УФО;
 • лазерни;
 • селективна фототерапия;
 • рентгенотерапия;
 • ПУВА-терапия;
 • ултразвукова терапия;
 • електротерапия;
 • магнитна терапия;
 • хипертермия;
 • физика на ниските температури терапия.

За да изберете ефективен метод на лечение, д-р вземат предвид състоянието на пациента, стадий на заболяването, локализация на обриви и други фактори.

В състояние на човека, страдащи от псориазис, положителното влияние оказва правилното хранене. Диетата трябва да се прости, богати на витамини и разнообразна. Желателно диета и практиката на провеждане на товаро-разтоварни дни (кефирных, месни, ябълки, зеленчуци).

Да се изключат от диетата да пикантни, сладки, пържени, пушени ястия. Също така не трябва да се консумират кисели храни, гъби, сладолед, кафе, безалкохолни напитки.

Заключение

Псориазисът не се предава пинов начин. Въпреки това, причините за появата му и развитието са толкова разнообразни, че в групата на риска теоретично може да се окаже всеки човек. Затова е важно внимателно да се отнасяме към здравето си, да се пази кожата от нараняване, изгаряне, изсушаване, за укрепване на имунната система. Също така трябва да се хранят правилно, за да не се злоупотребява с алкохол, медикаментозными лекарства и да избягвате стресови ситуации.