Псориазис на главата ми: снимки, симптоми, причини, лечение

Псориазис на кожата на главата е доста често срещана форма на кожна патология, която не представлява никаква сериозна опасност за живота на пациента. Въпреки това доста често това заболяване се провокира развитието на сериозни усложнения психологически характер. Също заслужава да се отбележи, че не естетичен външен вид на пациента прави невъзможно неговото пълноценно съществуване в социума и води в повечето случаи до доброволна изолация.

Причини

Псориазис на главата

Характерен признак на това заболяване са петна на главата, за да се установят не в косата, и в кожата покровах. Тези люспести огнища могат да имат различни размери и в повечето случаи са показателни за развитието на началния етап на заболяването. Псориатические везните могат лесно да се различат от пърхот по твърде много сального тайни.

Като основна причина за развитие на псориазис на главата съвременната медицина разглежда нарушение в организма метаболитни процеси.

Трябва също да се отбележи, че някои фактори, способни да предизвикат появата на това заболяване:

 1. Механични повреди на кожата покрива, разположени в кожата на главата.
 2. Отслабва имунната система.
 3. Чувствителността на пациента стресови ситуации.
 4. Неправилно и не магически хранене.
 5. Прогресията в организма на пациента с хронични заболявания имат инфекциозно етиологията.
 6. Наличието на вредните зависимости, по-специално злоупотреба с алкохол-съдържащи напитки и пушенето.
 7. Нарушения в работата на органите на СЧ.
 8. Продължителен прием на лекарства (особено на стероиди).
 9. Системно въздействие върху косата и кожата воалите на главата на ниски температурни режими.
 10. Хормонални нарушения (например, по време на бременност, преходен възраст, ендокринни заболявания и т.н.).

Изведнъж псориазис в задната част на главата на главата, бровях, лбе и сервитути може да се прояви при женската и мъжката аудитория, чиято възраст е над 35 години години. При пациенти по-младата възрастова група от това заболяване се развива от генетичната предразположеност на потребителя. Според статистиката, която се води медицински институции от различни страни по света, тази форма на псориазис прогресира в продължение на 5 дни, след като в останалите части на тялото, болестта може да протече в остра форма в продължение на 3 или повече седмици.

Симптоми и лечение

Ако човек наблюдава начална фаза на заболяването, то може да не се забележи характерна симптоматика. В случай, когато болестта премине в прогрессирующую етап, тогава ще стане видима дори за невъоръжено виждането му прояви.

При изучаването на псориазис на главата си, може да забележите лющене на кожном покривка, което е придружено от силен сърбеж.

С течение на времето при пациенти в скалпа ще започнат да се появяват псориатические плаки и признаци на напукване на кожата. Място шелушений ще започнат да стават по-дебели и по-груба, около кожата се оцвети в червено и воспалиться. Ако пациентите не придават значение появившимся симптоми, а след това много бързо патология ще се преместят в други части на тялото.

Псориазис на скалпа

Класификация

Псориазис, проявяващо се в кожата на главата, може да има няколко етапа на развитие:

 1. Първоначалната. На пациента се появяват на кожном покривка единични папули, които по външен вид приличат на пъпки, имат розов оттенък и ясно очерченные край. Извисяващ се над кожата, те провокира появата на по-силния сърбеж. Ако пациентът не издържа и започва да ги пита, това рядко могат да кървят. Някои от пациентите не придават значение на създадена симптоматике и възприемат псориатические везните за обикновен пърхот. Те започват да се прилагат различни средства, за да се избавите от пърхота, като по този начин увеличава рамките на псориазис. На този етап болестта засяга волосистую част на главата, но също така може да заснема и шията, ушни миди и лицето.
 2. Напредва. Когато болестта започва да прогресира, пациентите се появяват на кожни покровах нови обриви.
 3. Стационарната. Към старите псориатическим высыпаниям се присъединяват нови.
 4. Подвижност на населението и разпределение. При преминаване на заболяването в този етап се случва неутрализация изразена симптоматика. Около папули се образуват светли пръстени.
 5. Тежка. На този етап се случва пълно поражение на скалпа. Псориатические люспи увеличават размера си и се сгъстява. Пациенти от мъжки пол са освободени от служба в Армията.

Диагностични дейности

Ако човек забележи в скалпа такива симптоми като пилинг, пъпки или сърбеж, той трябва незабавно да се обърнете в здравно заведение за консултация. Дерматолог ще се проведе преглед на пациента и ще му редица допълнителни изследвания, като например анализ на кръвта и биопсия.

След като е диагностициран с псориазис, специалист вземе за пациент индивидуална схема на лечение, която като цяло се предвижда:

Диагностични дейности
 1. Прием на лекарствени средства и използването на външни медикаменти.
 2. Преминаването към диета на хранене.
 3. Преминаването на физиопроцедур.
 4. Редовни посещения на специализирани курорти и санаториуми.
 5. Превантивни дейности.

Лекарствена терапия

Тази категория пациенти специалисти могат да предписват следните лекарства:

 1. Ако патология придружени от силен сърбеж и отечностью, написани антихистамини.
 2. За укрепване на организма, както и за повишаване на устойчивостта на недугу, се препоръчва прием на витамин минерални комплекси.
 3. За да се подобри работата на имунитета на болните трябва да приемат специални лекарства от същата група иммуномодуляторов.
 4. Пациентите са написани ретиноиди.
 5. Ако патология протича в тежка форма, тогава болните се назначават кортикостероиди.
 6. Ако до недугу ще се присъедини към инфекцията (вторична), експерти коригиране на схемата за третиране и включват в него антибиотици. Такива лекарства на болните трябва да се вземат много внимателно, тъй като те може да доведе до различни усложнения.
 7. Ако патология при човека се е появило на фона на стрес или постоянно на психо-емоционалното напрежение, а след това лекарите могат да предписват психотропни лекарства.

При лечението на това заболяване често се задейства лекарства, предназначени за използване на открито:

 1. Написани мазила (укрепването и за стимулиране на образуването на роговия слой на кожата).
 2. Препоръчва се да се използват за обработка на кожата покрива специални лосиони, в състава на които присъства витамин група Д3, или дитранол.
 3. При тежка форма на заболяването са написани мехлеми, гелове и лосиони от групата на глюкокортикоиди.
 4. За провеждане на хигиенни процедури пациентите трябва да се включи и специални шампоани.
 5. За да се неутрализира симптомите на това, лекарите съветват да се прилагат салицилова миро. Този медикамент може да се включи не само в период на ремисия, но и по време на острата фаза на заболяването.

За лечебни цели пациенти могат да се прилагат специални шампоани:

 1. Притежава противогъбично действие.
 2. С киселина (салицилова) или ichthyolum.
 3. С добавянето на една муха.
Псориазис

Физиопроцедуры

Псориазисът представлява кожна патология, която има нужда при лечението на всеобхватен подход. Ето защо, освен от медицински препарати, тази категория пациенти, показващи различни физиопроцедуры:

 1. Препоръчително е преминаването на сесии гирудотерапии.
 2. Кожни воалите трябва да окажат въздействие с лазер (erbium), ультрафиолетом.
 3. Показани сесии гемосорбции, лекарствени продукти или ПУВА-терапия.
 4. По-голяма полза носи на преминаването на лечение в специализирани санаториуми.

Хранене

Хората, които са се сблъскали с това нелечимо заболяване, трябва задължително да преразгледа своята диета. Във връзка с това, че към тази категория пациенти почти винаги се наблюдава нарушаване на липидния обмен, им се препоръчва специална диета. Те трябва да спазват следните правила:

 1. Забранено е да се консумират храни, в състава на които има оцветители и химически добавки.
 2. Трябва да се откаже от всички бензиностанции и подправки.
 3. Се изключват от менюто си всички вредни ястия, алкохол-съдържащи напитки.
 4. В менюто не трябва да бъдат продукти, които са в състояние да предизвика алергични реакции.
 5. Забранено да се ядат плодове, зеленчуци и плодове, ярки цветове, а също така цитрусови плодове и шоколад.
 6. Ограничено може да се консумира мляко и мед.

Как да се грижим за косата?

Пациенти, които са на псориазис развият по кожата на главата, трябва да знаете как трябва правилно да се грижим за тази зона:

 1. При провеждане на хигиенни процедури може да се включи само лечебни шампоани.
 2. За чесане на косата трябва да се избират гребени, четина които е направена от естествени материали. По време на извършване на манипулация не може да оказва силно физическо въздействие върху засегнатата област, тъй като това може да доведе до травмированию псориатических плаки и последващата им ес.
 3. Редовно трябва да се справят с кожни воалите на дезинфекционни средства, които са назначени от дерматолог.
 4. Мокра коса не си струва да изсъхне чрез сешоара, тъй като на псориатические табели не трябва да се осведомите термичните ефекти.
 5. В продължение На целия курс на медикаментозна терапия пациентката трябва да се избягва фризьорски процедури. Категорично е забранено да оцветите косата си, тъй като оцветители могат да станат причина за развитие на сериозни усложнения.
 6. Ако жената е с дълга коса и същевременно да прогресира псориазис в тази зона, тя се препоръчва да се направи къса подстрижка, благодарение на което ще бъде по-лесно да се грижите за кожата покровами и прерови псориатические люспи.
Лечение на псориазис

Последици

На първо място такава кожна патология като псориазис става причина за тежки психически разстройства при пациенти. Поради факта, че при болните настъпват драматични промени на кожни покровах, те започват да се вкопчват в себе си и по всякакъв начин да се въздържат от контакти с околния свят. При много пациенти на фона на външната промяна започва продължителна депресия, да се оттегли от която може само опитен психотерапевт.

Псориазис, разработен на скалпа, в редки случаи става причина за развитие на физически последици. Но, ако пациентът не мине на цялостна терапия, то болестта може да се разпространи към други части на тялото, а това от своя страна заплашва следните усложнения:

 • развива хепатит (псориатичен);
 • става инфекция на кръвта (ако ще се присъедини бактериална инфекция);
 • развива артрит (псориатичен).

Превантивни дейности

За да се предотврати прогресията на тази кожна патология на пациентите трябва редовно да я профилактика:

 1. При продължително намиране на под пряка слънчева светлина трябва да се изключи възможността за прегряване и обгорания.
 2. Своевременно трябва да се лекува всички хронични и инфекциозни болести.
 3. Болните трябва напълно да се откажете от всички вредни зависимости.
 4. Препоръчва се не само в процеса на лечение, но и през целия си живот се придържат към правилното хранене.
 5. По време на измиване на косата е необходимо да се използват лечебните средства и да не допускат механично увреждане на кожата покрива. След приключване на хигиенни процедури се препоръчва изплакнете косата билкови отвари.