Шампоан от псориазис

Псориазис е хронично заболяване на кожата, преследующее на пациента в продължение на целия си живот. Начин да се отървете напълно от заболяване в момента не съществува, но има редица средства, с помощта на които е възможно да се постигне максимално намаляване на симптомите на това заболяване и да се постигне ремисия. Едно от тези средства е шампоан от псориазис по главата.

Псориазис на главата

Люспести образование или табели върху главата на човек, страдащ от псориазис, стават причина не само за физически дискомфорт, изразен сърбеж, но и психологически травми. Освен това, изпъкнали петна червено и розово на цвят, която се появява на главата по време на обостряне на заболяването, допринасят за развитието на социофобии.

В статията е представена информация за причините и проявленията на болестта, а също и за това, какви шампоани от псориазис на скалпа се считат за най-ефективна. Освен това, вие можете да се научите как да изберете лечебно средство и какви свойства трябва да притежава.

Основните причини за проява на псориазис

Причините за проява на псориазис могат да бъдат обективни (въздействие на външни фактори), така и субективни (наследственост).

До редица обективни причини включват:

 • проява на болестта, в резултат на механично въздействие върху кожни воалите;
 • влошаване на заболяването може да бъде следствие от взаимодействие с химически средства, прекомерното използване на перилни и почистващи вещества;
 • професията на болния, предусматривающая директен контакт с киселина, лакове, разтворител, бои и други химикали;
 • заболяванията са по-податливи на пациентите, кожни воалите, които се характеризират с прекомерна сухота;
 • остра промяна на климата;
 • злоупотребата с алкохолни напитки и наркотични лекарства;
 • наличието на вредни навици, по-специално като например, на преяждане и нарушение на дневния режим;
 • прекомерни физически натоварвания;
 • причина за прояви на заболяването може да се превърне в употребата на отделните видове медпрепаратов.

Симптоматика на заболяването

Как да разпознаем болестта (симптоми):

 • лющене на кожната покривка на главата, че първо може да бъде объркан с себореей;
 • клон плаки от покривка на главата;
 • Шампоан от псориазис
 • лющене на кожата, което води до образуване на кръвни рани на главата;
 • непрекъснат сърбеж, обаче, се вържете на засегнатите места не се препоръчва, това може да предизвика влошаване на болестта.

Важно! При проява на първите симптоми на болестта е необходимо незабавно да се свържете с медучреждение за квалифицирана помощ. Самолечение може да доведе до влошаване на състоянието на здравето и влошаване на заболяването.

Доста често болните се опитват да се справят със заболяването с помощта на нетрадиционни методи на лечение, по-специално на народната медицина. Билкови настойки и мехлеми наистина може да се използва за лечение на псориазис и постигане на положителен ефект, но само като спомагателни вещества. В основата на лечението трябва да лежи на традиционните техники и съвети от професионалисти.

Какви свойства трябва да притежава шампоан от псориазис на главата

Докато хапчета за лечение на заболяване отвътре, изпълнението на тази функция отвън, по-специално в главата, е прерогатив на кремове, шампоани и лечебни гелове. Сега фармакологичен пазарът е наситен с различни медикаменти с обещаващ ефект, въпреки това, преди да изберете шампоан, е необходимо да се обърне внимание на неговите свойства и състав.

Лечебен шампоан трябва да притежава следните свойства:

 1. наличието в състава на болкоуспокояващи компоненти;
 2. анти-гъбично въздействие;
 3. противовъзпалителен ефект.

Отделят се няколко вида шампоан от псориазис, който има посочените по-горе свойства:

 • дегтярный;
 • противогъбични, в състава на които се съдържа кетоконазол;
 • лечебен, с капацитет на салициловата киселина;
 • детски;
 • козметичен.

От препоръчва и измиване на главата при псориазис

Лечебни шампоани

При псориазис на главата положително въздействие върху състоянието на кожата покрива имат лечебни шампоани, благодарение на наличието в състава им на цинк, ихтиола и салицилова киселина.

Салицилова киселина

Най-ефективни шампоани от псориазис

 1. С цинк и салицилова киселина.
 2. Освен салицилова киселина и цинк, в състава на шампоана са включени витамини и естествени растителни екстракти (от репей, лайка). Шампоан осигурява благоприятен грижа за кожата на главата, идеално пяна и с приятен аромат.

  Съставките на шампоана, по-специално салицилова киселина, притежават антимикробни качества, допринасят за омекване и отшелушиванию плаки. Освен това, благодарение на наличието в състава на лечебни средства pyrrhotite цинк, шампоан има противогъбични въздействие върху кожата на главата. Растителни екстракти успокояват кожата на главата, едновременно подпитывая си полезни вещества, спомагат за заздравяването на кръвни рани, тонус и унищожават вредните микроорганизми.

 3. Шампоан с цинк.
 4. В основата на препарата се крие пиритион цинк. Използването на шампоан намалява лющенето, предотвратява появата на пърхот. Съставките на шампоана ефективно се борят със сърбеж и раздразнение, допринасят за растежа на косата и подобряване на тяхната структура, ускоряват изпълнението на регенеративни процеси.

 5. Шампоан с аллантоином и цинк.

Съдържа активни компоненти, по-специално алантоин, пиритион цинк. Облекчава дразнене, изразени като сърбеж, регулира процесите на производство на себум, допринася за регенерацията на кожата и ускорява нейното обновяване, пречи на шелушению на кориците, подхранва и омекотява кожата на главата, ускорява зарастването на рани.

Дегтярный шампоан от псориазис

Средства на базата на полет омекотява кожата на главата и пречат на образуването на псориатических компоненти.

Важно! Преди покупката на шампоан с катран трябва да се консултира със специалист, за да съставки на лекарството не е оказало отрицателно въздействие върху кожни воалите на главата на пациента и състоянието му здраве като цяло.

Простите (детски) шампоани от псориазис

За разлика от основните видове шампоани против псориазис, детски не съдържат в себе си вредни вещества, включително оцветители, ароматизатори и други химически елементи, на въздействието, което може да повлияе неблагоприятно на здравето на пациента.

Свойства на детски шампоани:

 1. липсата на опасни химични вещества;
 2. наличието в състава си изключително натурални компоненти;
 3. хипоалергичен характер.

Детски шампоан за подхранване на кожата на бебето полезни вещества, омекотява я и пречат на шелушению.

Козметични шампоани

Козметични препарати омекотява кожата воалите, имат оздоравливающее и регенериращо въздействие, оказва благоприятно влияние върху състоянието на здравето на пациента като цяло.

Шампоани

За измиване на лицето се препоръчва използването на специален сапун, разработен за прилагането на болни от псориазис. Това може да бъде:

 1. сульсеновое или жупелно сапун;
 2. сапун с цитрусови добавки, производство Германия;
 3. сапун банное;
 4. сапун, съдържащ екстракт от невен и козе мляко, производство Австрия.

Прилагането на лечебни шампоани от псориазис не се препоръчва в продължение на дълго време. Не забравяйте, че шампоан при псориазис е помощен инструмент в борбата с болестта, така че да го използвате, трябва заедно с други лекарства от традиционната медицина. Прилагането на описаните в статията лекарства не дава стопроцентова гаранция да се избавите от болест, тя само помага за намаляване симптомите на това и да се постигне ремисия.