Каплевидный псориазис

Каплевидный псориазис – разновидност на псориазис, отличителни черти на която са липса на любов ногтевых плочи и спонтанно непредсказуемо разпространение на кожни обриви, свързано с наличието на инфекция в организма. Основният елемент представлява розова каплевидную бляшку. Появата на папули, придружени от сърбеж. Първоначално обривът локализуется на торса и крайниците, но в последствие се разпространява по целия кожному покрову с изключение на дланите и ходилата. Заболяването се диагностицира клинично при откриване на псориатической триада, използват данни от хистология. Най-ефективни методи на лечение са ПУВА-терапия и плазмаферез.

каплевидный псориазис

Обща информация

Каплевидный псориазис – достатъчно рядко срещан формата на люспи лишава аутоиммунной оцветяване с хронично течение. Дерматоз не е с пола или расови различия, не е ясна сезонността и правилност. Най-често каплевидный псориазис се диагностицира при деца в училищна възраст, при младите мъже и жени. В света повече от 4% от населението страдат от псориазис, на част от каплевидного възлиза на около 2 милиона души. Каплевидный псориазис е органична специфика, често се комбинира с соматической патология, остри или хронични инфекции, които се изостри. Предполага се, че такава комбинация се дължат на нарушение на защитните свойства на кожата и лесно проникване в тялото инфекциозни агенти, които са един от основните предпоставки в пусковом механизма на развитие на болестта.

Смята се, че разпространен каплевидный псориазис укорачивает живота на жената, на 3 години, мъжете – на 1,5 години. Причината за намаляване на срока на живот стават автоимунни нарушения. За развитието На каплевидного псориазис отрицателно влияние на лоши навици, особено тютюнопушенето и високото atherogenic профил хранене. Пушенето на кутия цигари на ден увеличава риска от развитие на каплевидного псориазис 2 пъти. Яденето на големи количества риба (естествен източник на полиненаситени мастни киселини) намалява вероятността от възникването на заболявания на 3 пъти. Значимостта на проблема е свързана с тежък течение на псориатичен процес, значително ухудшающим качеството на живот на пациентите.

Причините каплевидного псориазис

По-голямата част от дерматолози смята за основната причина за развитие на каплевидного псориазис перенесенную инфекция всякаква етиология: грип, възпалено гърло, пневмония, остри респираторни заболявания на горните дихателни пътища, кандидоза на лигавицата. В полза на инфекциозно теория показва намирането на патогенни агенти в соскобе с разкъсване на плака. Инфекциозно заболяване води до дебюту патология, или изостря за други форми на псориазис и стимулира тяхната трансформация в каплевидный псориазис. На фона на патологични промени става стрес, умора, намаляване на имунитета, генетично предразположение или комбинация от няколко от изброените фактори. Въпреки факта, че в соскобах с плаки се определя патогенный патоген, каплевидный псориазисът не е заразно заболяване, не е заразна.

В патогенезата на развитие на каплевидного псориазис водеща роля принадлежи на автоимунни реакции. Наличието на инфекция активира гени, отговорни за развитието на болест, стрес въздейства върху нейропептиды, способни за стимулиране на кератиноцити, които, от своя страна, отделят цитокини. Цитокини активират лимфоцитите от имунната система и гистиоциты соединительнотканной компонент на кожата, привличащи эозинофилы. Има три етапа на развитие на каплевидного на псориазис: сенсибилизации, отлично съществуване и эффекторную. В първата фаза се стартира механизъм за реакция антиген-антитяло, където антигена действат патогенни микроорганизми, които попадат в кожата, както и антитела – клетките на имунната и ретикулоэндотелиальной система. Във втората фаза се случва отгатване натрупване на антитела, които се изработват дермальными клетки и лимфоцитами на имунната система. Антитела-предпочитана свързват не само чужди частици, но и ендогенната структура на кожата.

симптомите на псориазис

Най-накрая, в третата фаза започва валежите първични клетки на повърхността на кожата. Започнете време на крайната фаза е невъзможно да се предвиди, тъй като продължителността на латентна период зависи от вирулентности на патогена или цитотоксичности друг патогенни начало, количество и съпротивляемостта на организма. Трябва да се отбележи, че в случай на каплевидного псориазис генетично предразположение не играе решаваща роля, тъй като гени, отговарящи за развитието на каплевидного псориазис, много, а генетично предаване на всякакви форми на псориазис не се подчинява на законите на Мендел. Счита каплевидный псориазис генетично заболяване не може да бъде, може да се говори за генетично определена неоднородном заболяване.

Класификация каплевидного псориазис

В дерматологията се класифицира каплевидный псориазис по тежест с оглед на разпространението на поражението на кожата покрива. Разграничаване на:

  1. Мек каплевидный псориазис – обриви, представени единични първични елементи на площада, занимающей по-малко от 3% на кожната покривка. Елементите се появяват остро 2-3 седмици след претърпели инфекция и изискват спешно лечение с лекар. Локализират на торса и крайниците, регресират с явления на хиперпигментация.
  2. Умерен каплевидный псориазис – обриви множество, склонни към периферическому растеж, увреждане на кожата покрива от 3% до 10%. Общото състояние е нарушено, се отбелязва сърбеж по кожата, пациентът се нуждае от болничната медицинска помощ. Елементи на акне може да бъде решен самостоятелно или да се превърне в disseminirovanne форма.
  3. Тежък каплевидный псориазис – често срещани обриви, заемащи повече от 10% от кориците на кожата. Локализират навсякъде, сериозно нарушават състоянието на пациента, изискват лекарска намеса в условия на специализиран в болница и лечение по индивидуална програма до пълен регрес на първоначалните псориатических елементи.

Симптоми каплевидного псориазис

Заболяването е волнообразное време, за смяна на ремисия идват рецидиви, особено често в есенно-зимния период. Клиничните прояви на каплевидного псориазис възникват спонтанно. Основен елемент е ярко-червена пъпка с форма на сълза с от 3 до 10 мм в диаметър, покрита със сребристи чешуйкой. Рядко растат по периферията, се сливат и се превръщат в плака. При травмировании елементи са склонни към изъязвлению и трансформация в умерен размер псориазис. Появата на акне е придружено от сърбеж. Обрив е разположен на торса и крайниците – това е типична локализация на първичните елементи каплевидного на псориазис. Лицето е почти винаги остава свободен, ногтевые плочи не са засегнати. Обривът може да бъде решен самостоятелно или да се превърне в по-тежката разновидност на псориазис. Изчезването на акне не е гаранция за оздравяване.

Диагностика каплевидного псориазис

При поставяне на диагнозата "каплевидный псориазис" вземат под внимание данните за наскоро са претърпели инфекция, жалби и наличието на специфична диагностична триада: стеаринового петна, терминал филм, кървене на "капка роса". В UAC се определя от повишено СОЭ и лейкоцитоз, според биохимия установи наличието на ревматоиден фактор. Децата, претърпели инфекция стрептокок, прекарват серологические проба, се вземат намазка от носоглътката с бактериологическим изследване на гемолитический стрептокок.

Хистология типично за капково псориазис, морфологични промени свидетелстват за незрялост епидермална клетки, намирането на биоптате на Т-лимфоцитите и социалната политика гиперкератоза. Заболяване дифференцируют с други видове псориазис, розов лишаваме, вторичен сифилис, лекарствена интоксикация, дерматит и вирусна экзантемой.

лечение на псориазис

Лечение каплевидного псориазис

Дерматоз резистентен към провежданата терапия, изисква търпение и от пациента, и от лекаря-дерматолог. Лечението е комплексно, в зависимост от тежестта на процеса проведе в амбулаторни или в стационарни условия. Преди всичко, извършват санацию огнища на хронични инфекции, лечение на остатъчни явления остри форми на РАЗХОДИТЕ и ВЗЕМАНИЯ, коригиране на съответна соматическую патология. Дерматолог избира индивидуална програма за анти atherogenic профил хранене с употребата в храната полиненаситени мастни киселини. Същевременно извършват симптоматическую терапия. При такъв псориазис е най-ефективна ПУВА-терапия, обвинен в малки дози под лекарско наблюдение. Използването на лекарствени продукти могат да намалят честотата на пристъпите.

Лекарства при този вид псориазис се използва с различни цели и в съответствие с различните терапевтични схеми. Например, хормонални мехлеми с оглед на площад поражения на кожната покривка използват само кратки курсове; антибиотично терапия срещу гемолитического стрептококка се извършва назначаването на дълги цикли антибиотикотерапии с прилагането на цефалоспорин. Най-дългия по време на прием е иммуномодуляторов.

Показани съвет (А, D, C, е, група В) и лекарства, съдържащи моноклонални антитела. Ако разширяване на първичните елементи съществени и продължат да се развиват, прилагат ретиноиди вътре и мазила с in calcitriol външно. Предписват седативную, антигистаминную терапия и лекарства против сърбеж. Добър ефект дават вана с трици. Прогнозата е относително благоприятно с оглед на волнообразного течения каплевидного псориазис и намаляване на качеството на живот на пациентите.