Псориазис на краката

Псориазисът се отнася до болести, в които на преден план излиза психологически дискомфорт от не естетичен прояви на болестта подкрепляемый неприятни усещания. Приличащо на краката, ръцете и други части на тялото псориазис мъки човек цял живот, защото ефективно лечение, което позволява да забравим за този проблем веднъж и завинаги, все още не са открити.

Псориазис на краката

Този вид дерматит е необичайно произход и много широко разпространени сред кожни болести, което кара учените-медици да търсят нови и нови начини за решаване на проблема. Но към днешна дата фармацевтичната промишленост и народната медицина могат да предложат на пациентите с псориазис само такива средства, които помагат на време да забрави за заболяването или за намаляване на нейното проявление, което позволява на човек да живее един пълноценен живот.

И така, какво представлява псориазисът, и какви са причините за появата на толкова грозен необичайна болест? Защо все още не е намерен лек за болест, известна на хората в продължение на много векове?

Рискови фактори

Тъй като напълно се определи характера на псориазис все още не е успял, възникват трудности и при определяне на причините, го причинява. Ясно да се определят причините за болестта все още не е успял, и все пак се провеждат някои изследвания, които позволяват да се предположи, че факторите на риска от развитие на псориатической на болестта могат да служат:

 • наранявания и повреди на кожната покривка (ако приемем, че крайниците са най-често изложени на механичния експозиция, може да се предположи, че във връзка с това псориазис на краката и ръцете има голям разпределение)
 • хормонален дисбаланс, причините за което могат да станат възрастови промени при хора с различен пол, бременност при жените и др
 • различен вид интоксикация, включително и алкохолно отравяне, предозиране на лекарства, излагане на химически вещества
 • инфекциозни болести, като бактериологично, така и от вирусно естество
 • стрес, силни преживявания психоэмоциональные

Провокира развитието на псориазис може и различни нарушения на обменните процеси в организма.

Не си струва да се пренебрегва и генетичният фактор, защото има всички основания да се смята, че болестта, така или иначе, се предава по наследство.

Патогенезата

Псориазис, който иначе се нарича люспести тения, не е инфекциозни заболявания. В последно време все повече учени са склонни към това заболяване, което е аутоиммунную същност, т.е. причината за развитието на патология е неправилна работа на самия организъм, в резултат на която се изработват агресивни клетки, унищожават здравите клетки и тъкани на организма. С други думи, на организма (имунната система) се бори с въображаеми инфекция, да се противопостави на своите клетки.

Псориазис

Псориазис на краката е от същия характер, че и за други части на тялото, и носи не по-малко страдания. Предпочитани от неговото объркване може да се счита за част на бедрата, петна по кожата над ставите на пръстите, ноктите и стъпалата на краката. За него също е характерна сезонност протичане с периоди на изостряне и ремисия. Влошаване по-често се случват на почвата пренесени остри инфекциозни заболявания (ангина, хепатит, холецистит и др).

До края на опознаването на природата на псориазис на лекарите, докато не силата. Но често свидетелства за това, че заедно с присаждане на покривка в резултат на псориазиса засяга и вътрешните органи на човека (на черния дроб, бъбреците, стомаха, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и др.), позволяват да се разглежда болестта като някакъв системен болестния процес. На фона На псориазис често се развиват заболявания на ставите, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи.

Има информация, че в развитието на болестта важна роля играе наследствен фактор, но напълно потвърди този факт все още не е успял.

Симптомите на псориазис на краката

Както вече бе споменато, псориазу на краката си най-податливи на кожата в областта на ставите на бедрата и краката. По тези места могат да се наблюдават специфични плътни възпалителни обриви червеникав цвят – псориатические "табели", които, освен това, кора и силно зудят. Повърхността на обриви доста хлабави, покрита със скали, които периодично беля и изчезват. Понякога псориатические запечатване пукнатина преди разпределение на кръв и болка, което носи още повече загриженост на пациента.

Освен това често се диагностицира отоци на краката и възпалителните процеси в ставите (при псориатичен артрит).

Псориазис на ноктите на краката е нещо като гъбички, показват под формата на нарушаване на целостта и външния вид на нокътната плочка. Промяна на цвета на ноктите, експандиран, стават по-дебели и т.н., Установи точна диагноза в тази ситуация може само лекар, след като направи необходимите тестове.

Започва псориазис на краката най-често в областта на коленете, които са най-податливи на механичния ефекти (триенето), или около драскотини и рани. Първите признаци на псориазис е дребен обрив под формата на узелковых, изпъкнали образувания (папули), ограничени кухненски растеж розов цвят. Папули дълго време не минават и с течение на времето се обединяват в едно цяло ("плака") с лющеща сребристо-бяла повърхност.

Псориазис на стъпалата

Самата му поява на папули още не е индикация за развитието на псориазис. Но достатъчно е да се вземат терени с тях, за да поставя предварителна диагноза. При псориазис не е място остъргване, който, между другото, е лесно да се направи, се образува така нареченият stearic macula с везни. Ако везните се махне, под тях можете да видите по-гладка, лъскава, леко влажна розова повърхност, наречена терминал фолио. Ако филма се наруши, под нея може да се наблюдава точковидни кръвоизливи поради увреждане на малките капиляри.

Етап

В своя рамките на псориазис на краката периодично преминава през няколко етапа:

 • Начален етап. Горните първите признаци на псориазис са характерни за началния стадий на процеса, най-предпочитаната за започване на лечение. Ако тече дело, псориазис ще се разпространи по-нататък. На месеца, през 2 обриви, ще изчезнат и самите себе си, но след това ще се появи отново. И повторен псориазис ще покрие вече по-голяма площ на кожата.
 • Напредва етап. Ако началната фаза на заболяването се характеризира с отделни точечными высыпаниями, а след това на етапа на прогресията на около старата белези се образуват нови огнища на възпаление. Папули започват да растат, в резултат на което пациентът изпитва постоянен сърбеж.
 • Етап на остър течения. Ръст папули спира, и в тях се образуват люспи.
 • Стационарната фаза. Нови обриви вече не се наблюдава. На стари формира от ороговевший слой, който постепенно си отива, оставяйки след себе си пигментированное петно.
 • Етап на регресия. Възпалителни зони най-често изчезват напълно, без да остави следа, или стават едва забележими. Пациентът се чувства напълно здрав.

Форма

Псориазис – това е родово понятие, тъй като самата болест има много разновидности. Псориазис на краката се наблюдават няколко вида:

Каплеобразный псориазис
 • Обикновен (пъстър) псориазисът се среща при повече от 80% от пациентите. Най-често той се намира в областта на коленете. Засегнатата кожа става горещо, тя се характеризира с кървене.
 • Дупчица или капка-форма на псориазис се среща по-рядко, но също е доста често срещано. Тя се характеризира с интензивно точка или каплеобразные обриви червен цвят, които леко изпъкват над повърхността на кожата. Най-често са обриви може да се наблюдава в областта на бедрата, по-рядко – крака. Обикновено този вид псориазис се появява на фона на пренесени заразни болести-УНГ-органи.
 • Inversny или обратно псориазис значително се различава от други видове липсата на засегнатата повърхност на скалите. Обикновено по кожата се наблюдават възпаление на розови петна, не извисяващи се над повърхността на кожата, които са или леко кора, или лющене липсва изобщо. Кожата в местата на поражение е много нежна, лесно е контузен, което често води до присъединяването на вторични инфекции, значително затрудняющих лечение.
 • Умерен размер или пустулезный псориазисът се проявява под формата на образование на кожата, гнойни пъпки, пълни с течност или гной. Кожата в областта на лезии отечная, с повишена температура, плака имат изразен розов нюанс, те са покрити с много люспи, които лесно се съблазнят.
 • Erythrodermic псориазис обхваща големи части на тялото, кожата на които се възпалява и се беля, придружен от силен оток, сърбеж и болка. На базата На този вид псориазис често се наблюдава увеличаване на лимфни възли. Това е една от най-тежките форми на псориатической болест.
 • Псориатичен артрит е различно силна болезненностью в областта на засегнатата кожа и стави под нея. Кожата става силно възпалена, ярко червено, оточни, подвижността на ставите се ограничава.
 • Псориазис на ноктите на краката обхваща ногтевые плоча и кожата под тях. Ноктите стават прозрачни, променя формата, под него личи червената каемка. Ногтевая плоча склонна към расслаиванию, които се рушат, като при гъбична инфекция.
Псориазис на ноктите на краката

Усложнения и последици

Усложнения на псориазис в широки кръгове се приема преминаването на болестта в по-тежки форми, като эритродермия, пустулезный псориазис и псориатичен артрит. Тези форми на заболявания трудно се лекуват и да предизвика особен дискомфорт при пациенти както с външния си вид, така и болезнени усещания.

Наред с другите неща, псориатичен артрит при грешен подход към лечението може да се изправи пред загуба на двигателната функция на ставите и като следствие на намалена работоспособност. А псориазис на ноктите може да доведе до унищожаване на нокътната плочка.

Лекарите не напразно гледат на псориазис не е често срещано неинфекционное кожно заболяване, а като системната заболяване, защото, макар че за другите болни не представлява опасност, опасност съществува за него самия.

Последиците от псориазис по краката и други части на тялото могат да служат нервно-психични разстройства и стрес, провокира пристъпите на болестта. Постоянното нервно напрежение, поради непривлекателен външен вид, неприятни усещания, недоволство околните оказва негативно влияние върху състоянието на здравето на пациентите.

Освен това псориазис при липсата на лечение може да се върне, да обхваща и други части на тялото, и тогава псориатическая болестта ще засегне не само кожата и ставите, но и на нервната система, сърцето и кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт, лимфната система, черния дроб, бъбреците, органите на зрението и т.н.

Лечение на псориазис на краката

По-рано се е смятало, че псориазис – като цяло не е опасно кожно заболяване, което дори може да не се лекува. Но по-късно лекарите са открили връзка между псориазис и появата на различни заболявания на здравето, възникващи на фона. Освен това усложненията на тази болест изобщо не предполагат беспечное към тях. А какво струва на мъчение, испытываемые хора с нелечимо заболяване, нервно напрежение, неприятни усещания и т.н.

До един извод – лечение на псориазис се нуждаят, независимо от факта, че лечението дава само временен резултат. Каквото и да е, но ефективна терапия не дава на болестта да се разпространява, а пациентите дарява периоди, когато те могат да се отпуснете и да се насладите на "здравословен" живот.

И като се има предвид, че в момента разработен набор от методики, с помощта на лекарствата, народни средства за защита и алтернативни методи, които са в състояние значително да облекчи състоянието на болните от псориазис по краката и други части на тялото, смята се дори нелогично издържи психологически и физически брашно.

На разположение на болните от псориазис средства от местни и системна терапия, физиотерапевтическое лечение, методи на народната медицина. И Псориазис на краката не е изключение.

Народно лечение на псориазис на краката

Традиционната медицина не стоеше настрана от проблема, и е открил много бюджетни средства и рецепти, способни да се предотврати по-нататъшното развитие на патологичния процес и значително да облекчи състоянието на болните от псориазис, ако е скъпо лечението им не работи.

Вземете, например, брезов катран, който може да се закупи във всяка аптека. Разход на полет малък, така че средства за достатъчно дълго време. Него трябва да се смазват парцели, засегнатите от псориазис, около 2 седмици. Катран се оставят върху кожата на 1 час, след което средство за промиване и търкайте засегнатите места с инфузия на жълтурчета, който също може да се закупи от аптека или да направите сами.

Помага при псориазис не краката и екстракт от лен, който се използва вътре сутрин преди закуска. Инфузия се приготвя от 1 супена лъжица. л. ленено семе и чаша вряла вода. Състав правят вечер и да се влива в продължение на една нощ.

Кликнете два пъти на ден псориатические плаки могат да се почистват с обикновен разтвор на сода за хляб (2 чаена лъжичка на чаша вода) или водороден прекис.

Лук

Лукът е не само полезен хранителен продукт, но и ефективно средство от псориазис. До пораженным места в рамките на 2-3 минути, се препоръчва да се прилагат лук, обелени марля. След процедурата кожата измити и обработени хидратиращ крем на базата на витамин а.

Псориазис на стъпалото може да се лекува със смес от масло (60 г), прополис (8 г) и маслен разтвор на витамин А (10 капки). За приготвяне на смес от маслото, загрейте и добавете към него останалите съставки. В получения разтвор се овлажнява и налагането на превръзка върху засегнатата област, определяне на превръзка. По-добре процедура се извършва върху една нощ.

Има и много рецепти народни рецепти от псориазис въз основа на кокоши яйца. Много коментари се говори за ефективността на тези евтини средства.

Добро действие оказва билков такса: тръстика блато, коприва, репей, женско биле и една серия, която се вари около 5 минути в чаша вода и да се влива в продължение на един час.

Инфузия от градински чай, лайка, дъбова кора, наследяване и жълтениче помага при псориазис на ноктите на краката. А плантарна псориазис се лекува с помощта на компреси с цветя детелина, попарена с вряла вода, които да се коригира на псориатические плака 2 часа на ден.