Псориазис при деца: в търсене на ефективно лечение

Псориазис при децата преобладават повече, отколкото е общоприето. Децата това заболяване се причинява много страдания. Обаче, колкото по-рано започне лечението, толкова тя ще бъде по-ефективно, и по-трайна ремисия успее да постигне. Родителите трябва да знаят за това и веднага да се консултира с лекар-дерматолог, да не губи ценно време в експерименти с народни средства.

Псориазис при деца

Детски псориазис: мит или реалност?

Псориазис при децата, както при възрастни, е хронично неинфекционное кожно заболяване. При тази болест на клетките на кожата започват да споделят много по-бързо, което се проявява с появата на шелушащихся сърбеж плаки, които се показват малко над нивото на кожата или обрив, възможно е и зачервяване, поява на мокнущих плаки и дори раните. Признаци на доста характерни, но диагнозата трябва да се постави само лекар-дерматолог, тъй като псориазис при децата често е подобен по своите прояви на кандидоза или пеленочный дерматит, а тези заболявания изискват съвсем друго лечение.

От 100 деца, на които се поставя диагноза "дерматоз", на около 15 страда именно от псориазис. Най-често (около 75% от всички случаи на детска псориазис) първите признаци на болестта се появяват на възраст до 5 години. Псориазисът не щади дори на новородени.

Причините за развитие на болестта

Точните причини за развитието на псориазис наука все още не са известни. Може би всичко е въпрос на генетични нарушения, има и автоимунна и други теории за появата на псориазис. Каквото и да беше, определен отговор на този въпрос с лекари няма. Въпреки това, известно е, че рискът се увеличава, ако поне един от родителите страда от псориазис — в този случай, шансовете, че и на децата ще бъдат от една и съща болест, долива се 1 до 4. Ако от псориазис страдат и мама, и татко, рискът е още по — висок-около 60%.

Но въпросът не е само в наследствеността, роля играят и външни фактори. Отбелязано е, че предизвика развитие на псориазис при деца може инфекции, заболявания на черния дроб и бъбреците, наранявания на кожата, както и стрес и силна уплаха. Като правило, на обостряне на заболяването при деца се случват в преходни периоди (детска градина, училище), а също и в периодите на най-високи натоварвания и стрес (изпити, презентации и други подобни).

Как да се определи, че бебето псориазис: признаци на

Причините за развитие на болестта

При деца, кърмачета на възраст псориазис много често прилича на обикновена опрелость, вашата млечница или екзема. По кожата се появяват рязко очерченные ярко-розови петна, понякога в тях се забелязва много тънки кожни люспи. При по-големите деца това заболяване започва със сърбеж, кожата появява обрив или се образуват малки папули (възли), покрита с сероватыми скалите на мъртвата кожа. Папулите са склонни да се увеличи по размер и дори да се слеят един с друг. Често кожата на тях мокнет, се появяват микротрещинки, а е изпълнен с присъединяването на инфекция.

Диагностика на заболяването

Псориазис при деца диагнози на лекар-дерматолог. В основата е достатъчно разглеждане. За да се изключат други кожни заболявания, лекарят взема предвид наличието на така наречените псориатической триада. Три знака, обикновено съпътстващи псориазу: феномен стеаринового петна (лющене прилича на стеаринова талаш), феномен на терминал филм (кожа на папуле след премахване на люспи става гладка и блестяща) и феномена на точкови кръвоизливи (след премахване на люспи по кожата се появяват капчици кръв). Се отчитат и други признаци. Обикновено, плака се локализират по коленете, лактите, или скалпа. Не рядко покриват цялото тяло малки червени плаки. В много редки случаи се изискват анализ на кръвта и биопсия на кожата.

Характеристики на лечение на псориазис при деца

При лечение на детска псориазис лекарите, особено строго спазват добре познат принцип — "да не наранявам". Лечение на псориазис при деца трябва да бъдат ефективни, но при това да жалят. За получаване на резултата се практикува интегриран подход, включващ в себе си физиотерапевтични процедури (лечение ультрафиолетом, плазмаферез), санаторно-курортно лечение (много минерални извори и в нашата страна и чужбина с древни времена са известни със своята ефективност при псориазис) и медикаментозно лечение, най — вече- външни средства. Те могат да бъдат разделени на няколко категории.

Традиционните средства

Осигурителни катран, салицилова киселина, урея. Те премахват възпалението, но особено се разчита на тези средства не трябва да бъде. Факт е, че подобни лекарства обикновено се използват само в ранните стадии на развитие на псориазис и дават ефект само в състава на комплексната терапия. Серно-салицилова и дегтярная мехлеми може да помогне в случаите, когато псориазис локализуется на стъпалата и дланите, но се прилагат, те трябва да бъдат под превръзката.

Хроничен псориазис

Локално стероиди

До topicus стероидам са бетаметазон, хидрокортизон, clobetasol, мометазон и други. Характеристика на стероидни медикаменти е, че, благодарение на съдържанието на хормони, те показват доста бърз ефект, но той постига много висока цена — голям риск от развитие на усложнения, като атрофия на кожата и дерматит отмените. Локално стероиди се отнасят към категорията на силни лекарства. В Европа и САЩ ги продават без рецепта и не е забранено. При прилагането на такива лекарства е необходимо стриктно да се придържат към препоръките и не се отдаде на самолечение: не се препоръчва за продължително прилагане (по-дълго от 5 дни), нанасяне на големи площи и честото използване на особено чувствителни части на тялото (лице, шия, кожни гънки). Неспазването на тези условия води до развитие на нежелани системни явления: пристрастяване, чести влошаване (когато след симптоми на отнемане и анулиране на лекарството заболяване се връща с нова сила). Повечето специалисти са сигурни, че прилагането на глюкокортикостероидов деца е опасно, тъй като може да доведе до развитие на синдром на Къшинг, закъснението на този растеж, по-бавно наддаване на тегло, покачване на вътречерепното налягане, атрофия и хипо-пигментация на кожата. Ако прилагането на препоръчваме да използвате локални стероиди избяга не успя, а след това за намаляване на риска за нежелани странични явления е препоръчително да се редуват прилагането на хормонални средства не хормонални препарати подобни действия, т.е. след премахване на остротата на рецидив хормонален препарат — да не е хормонален медикамент за лечение на заболяването и да възстанови целостта на кожната покривка и нейната защитна функция. Този подход ще осигури по-дълъг период на почивка, без изостряне на заболяването.

Нехормонални лекарства

Днес широко се използват нехормонални лекарства за локално приложение, в състава на които влизат пиритион цинк, кальципотриол.

Кальципотриол допринася за потискане на бързо делене на клетките и блокира специфични имунни медиатори, които са значителен фактор в развитието на псориазис. Въпреки това, лекарства въз основа на него, не се препоръчва да се прилага в чувствителни части на кожата на лицето, шията, гънки и се използва за лечение на обширни лезии, т. к. това може да доведе до предозиране и развитие на нежелани явления. Обикновено средство с calcipotriol използват за лечение на псориазис при деца над 6-годишна възраст.

Псориазис

Най-добрият не е хормонален препарат за лечение на псориазис при деца се представят препарати на базата на pyrithione цинк — това вещество се нарича още активен цинк. В сравнение с известните препарати със съдържание на цинк-оксид (цинковая тесто, цинковая крем и др), активен цинк има широк спектър на действие: противовъзпалително, антибактериално, противогъбично, а също и помага да се справят със сърбеж и сухота на кожата (при прилагане под формата на крем) и помага за възстановяване на цялостен покривка на кожата и нейните защитни функции. Многобройни изследвания са доказали, че пиритион цинк има ефективност, сравнима с хормонални препарати, но при това той е сигурен — практически не се абсорбира от повърхността на кожата, е дразнещо и увреждащата действия. Използването на препарати на основа за лечение на псориазис при деца, най-за предпочитане — пиритион цинк няма ограничения по площ приложение (може да се използва върху обширни участъци от лезии, в това число и на чувствителни — лицето, шията, гънките). По отношение на продължителността и честотата на прилагане на лекарствени препарати на базата на pyrithione цинк са разрешени за прилагане на децата от 1 година.

Каква е вероятността за пълно излекуване на детето и как да се подобри шансовете за благоприятен изход на болестта?

Псориазис — хронично заболяване, но ако се започне лечение навреме и правилно да вземете лекарства, може да се постигне трайна ремисия — може би в бъдеще прояви на това заболяване изобщо не се притеснява детето.

80% от успеха на лечението — това е правилният избор лекарства, местно действие.