Първите симптоми на псориазис – как започва

Псориазис, класифицирани в медицината като сериозно хронично заболяване аутоиммунной на природата, поразително не само на повърхността на кожата, но и на целия организъм като цяло. Симптомите на псориазиса са сходни със симптомите на болестно дерматит, обаче, имат своите ярко изразени черти: при прогрессировании патология плаки активно засягат тялото. Тъй като заболяването е невъзможно да се излекува, трябва стриктно да се спазват терапевтични курсове, назначени от лекар и поддържане на засегнатия организъм.

Псориазис

Какво е псориазис

Псориазис – това е патологична модел дерматоза, придружени от обилни кожни прояви под формата на големи петна, сливането в сърбящи и шелушащиеся плака. Заболяване циклично и е хронично продължение, така че да се излекува това не е възможно. Въпреки това е необходимо да се спазва дневния си набор от мерки за поддържане на устойчиво период на ремисия. Активно медикаментозно лечение трябва да се извършва в фазата на прогресия. Локализация псориатических прояви достатъчно обширна:

 • главата и лицето, шията, клепачите, ушите мивки;
 • локтевые и коленни пречупване;
 • долната част на гърба;
 • стъпалата и дланите;
 • ръцете и краката;
 • ингвинална зона и половите органи.

В тежки случаи на псориазис засяга ногтевые плочи, стави и се отразява на дейността на централната нервна система. Болестта може да се появи при всеки човек е под влиянието на генетични фактори, а така също и на външни патогенни прояви.

Симптомите на псориазис

При поява на първите симптоми на псориазис не са ярко изразени: петна са с малки размери. Въпреки това всеки ден се случва прогресивно нарастване на псориатических плаки, им става по-голям, площта на поражението. Първите симптоми за развитие на псориазис стават все по-интензивен:

 • засегнатата повърхност започва да отлепите;
 • петната се сливат в отделни кичури.

Първите симптоми на поява на псориазис на кожата може да се появи в резултат на нараняване на горната думи на епидермиса: триене, ожулвания, порязвания, изгаряния, измръзване. Псориазисът може да се развие в различни участъци на тялото и се развиват в съответствие с конфигурацията, така че първите симптоми зависят от локализацията. Как се развива патология, зависи толкова от вътрешни и външни агенти-провокатори, сред които отделят:

Как изглежда псориазис в началния етап
 • нарушение на обменните процеси в организма;
 • отслабена имунна защита на организма;
 • основание инфекции;
 • неврологични заболявания;
 • генетично предразположение.

Бързо развиващото се заболяване, може да е погрешно идентифициране, спутав с различни форми на дерматит. Признаци да се появи в такива случаи са сходни: сърбеж, зачервяване, възпаление. Затова е необходимо точно да се разграничат симптомите на това лезии.

Как започва псориазис

Как започва кожно заболяване псориазис, може да се разбере, идентифицира вътрешни и външни провокаторы. При правилна диагноза, лекарят определя провокатор и назначава лечение. Обикновено лекарствена терапия зависи от вида и стадия на развитие. Отделят общи фаза на появата и развитието на патология:

 • първоначално;
 • напредва;
 • стационарната;
 • етап на регрес.

При пациенти, предразположени към образуване на възпаления от този тип, всичко е на етап се формират циклично, преминавайки развитието си от първоначалния етап до регрес или ремисия, след което цикълът започва отново. Въпреки това, голямо значение имат индивидуалните особености на организма: при някои пациенти патология бързо прогресира, други малки обриви се образуват и бързо да регресират. Псориазисът може да се появи във всяка възраст, макар че природата го е образованието не е изследван напълно, към днешна дата, източник на формиране на инфлуенца среда експертите наричат наследствен фактор.

Как се проявява псориазисът

За да се разграничи заболяване от алергии или дерматит, трябва да знаете как първоначално се проявява псориазисът. Най-често, централен симптом за правилното поставяне на диагнозата е локализация обриви:

локализация на псориазис локализация на алергични обриви
на кожата на главата, на шията, на лицето му: на клепачите, на бузите, около устните, на носа;
лактите, коленете; алергия към гърдите;
китките, лактите, глезените; алергичен обрив, покриваща червени петна на краката и ръцете напълно.
стъпалата и дланите.

Псориатические обриви, за разлика от алергии и дерматити, винаги имат един филм най-горния сребристо-сив слой, състоящ се от мъртви епителни клетки.

Бляшечный вулгарен

Как изглежда псориазис в началния етап

Как изглежда псориазис визуално може да се проследи вече в началния етап. Нарушения на имунната характер в бариера функции на организма, водят до промяна на периода на клетъчната живот. Основната болестния симптом се проявява в това, че клетките започват да се неестествено бързо да споделят, не укладываясь в срок природен смърт. В резултат на този процес се образуват плаки, повдигнати над кожата, за сметка на слой епидермална люспи. Мачо псориазис има различни първите признаци на проява на различни части на тялото:

 1. Възпаление под прикритието на космените главата локализуется в тилната част, за ушни, мивки, могат да се движат в зона трябва чело. Като се започне затылочный псориазис прилича на малки червеникави петна, които се появяват единично. В резултат на прогресията, петна могат да покрие цялата кожа на главата, образувайки люспести сърбящи огнища. При травмировании, папули кора и приличат на пърхот в началото на заболяването, а след това се образуват големи люспи. Тънък, чувствителен слой епидермални губи своите защитни функции, така че се образуват кървене лезии, които могат да доставят силен дискомфорт.
 2. Локализация на ръцете. Начален етап на образование за псориазис на ръцете се характеризира с малки высыпаниями на лактите, ръцете и между пръстите на краката, на предплечьях. Малки червеникави петна, покрити от скалите, псориазис на ръцете се превръща в груб плаки, начален етап прераства в прогрессирующую.
 3. Първите признаци на псориазис на краката се появяват по кожата в зоната на коленете. Първо обриви малки, в повечето случаи са изолирани. В резултат на напредъка те стават ясно изразени дебели вижда, сливаюсь в големи петна. Появява се обилно лющене в засегнатите зони.
 4. Дерматоз на краката и дланите. От началото на образуването на папули се случва по същия начин и в дланите, и на краката: псориазисът засяга малък участък от кожата. След това болестно образование става по-голям, покрит от солиден слой на епидермиса. В резултат на тънка кожа стоп/дланите започва пляскане, кърви. Съществува риск от вторична инфекция чрез тези уязвими участъци от епидермиса.
 5. Обриви по лицето, ушите, врата. В ушите се развива себорейная форма, която засяга ушную мивка вътре и отвън, като се образува голямо петно, което се бели. Освен това възпалението може да обхване зоната на клепачите, на бузите, носогубных гънки, кайму на устните и, дори и на езика. Шелушащиеся червени папули може да скочи на гърба на главата.
 6. Псориазис на ставите се проявява външно само, когато вътрешно поражение вече тече. Началният симптом е появата на болки в ставите, след това те започват да се деформират, а на повърхността на кожата се появяват рядко. В зоната на патологични промени, се появяват отоци, движенията стават скованными. Дискомфорт се усеща и през деня и през нощта. Първият етап на първоначално засяга дланите и стъпалата, след това симптомите на псориазис придобиват почистване, смяна на коляното и локтевые ставите. Най-тежката и опасна конфигурация – поражение на междупрешленните стави.
Каплевидный псориазис

Откъде идва псориазис

Патология не се отнася нито към какъв тип инфекции, псориазис е невъзможно да се зарази в домашни условия, чрез кръв или по полов път. Симптомите на заболяването започват да се проявяват при активна изработване на левкоцити от организма на човека, индивидуално. На имунния отговор на външни и вътрешни дразнители обяснява откъде идва неинфекционный псориазис. Симптоми на псориазис имат общи черти за различните форми на тази патология:

 • форма на папули винаги е кръгла;
 • край на възпалителни образувания, винаги ясни, без размиване;
 • възпаление винаги ярко-червен цвят;
 • папулите са покрити с везни сребрист цвят.

Проявите на псориазис се основава на три основни признаци, благодарение на наличието на заболяване може да се разграничи от други видове дерматити:

 1. Феномен стеаринового петна може да се види, ако премахване на горния ороговевший слой с папули. Под него ще бъде гладка повърхност, наподобяващи восъчни петънце.
 2. Феноменът на стеаринова филм. При пълно медицинско отстраняване на псориатической плаки на най-горния слой люспи, възпалена кожа ще покрие влажна прозрачен филм.
 3. Феноменът на Auspitz видна при повреда на терминала на филм: появяват кървави точки, стърчащи над повърхността на епидермиса.

Псориазис има симптоми за появата и причините за появата на характерни само за него. Резултатите от многогодишни изследвания водят към едно заключение, което може да започне псориазис: формирането на първите папули зависи от работата на имунната система. Под влияние на провокиращи фактори, клетъчното иммунное началото на себе си предизвиква възпаление и води до бесконтрольный процес на разпад в най-горните слоеве на епидермиса. Основните причини за това, откъде идва възпаление, може да се нарече следните:

 • наследствен фактор;
 • дисфункция углеводно-протеиновия метаболизъм в организма;
 • наличието на друго хронично възпалително огнище;
 • тежки стресови ситуации;
 • провокира климатични условия;
 • различен вид нараняване на кожата;
 • съпътстващи инфекции.
Умерен размер псориазис

Хранене и придържане към диета

 • нормализиране на обмяната на веществата;
 • намаляване на влошаване на псориазис;
 • намаляване на възпалени участъци и обриви;
 • нормализиране на работата на системата на стомашно-чревния тракт.

В момента съществува специална диета, разработена от лекар-учен Pehano. Основният принцип на неговото действие – намалява нивото на киселинност в кръвно включване и блокиране на производство аутоимунных на антитела, както и изграждане на правилното функциониране на червата. Лекар смята, че храната трябва да се състои от основната маса от следните продукти:

 • щелоче-образуващи храни (зеленчуци, плодове, горски плодове, зърнени култури), с изключение на сушени сини сливи, сливи, касис и боровинки.
 • останалата част трябва да заемат кислото-образуващи храни (месо, риба, боб, извара и млечни храни, яйца).

Въпреки това трябва да се разбере, че има продукти-алергени, които могат да предизвикат алергия като вторична реакция на организма и провокира развитието на псориазис. Аллергикам трябва внимателно да изберете режим на хранене.

При псориазис спазването на диета трябва да се основава на консумация на следните храни:

Препоръчва се Възможно е
листни зеленчуци; царевичен хляб и хлебни изделия;
плодове и натурални сокове; изкуствени добавки, оцветители, консерванти;
птица, заек; пушени колбаси, консервирани храни, червено месо;
нискомаслено мляко, съдържащи продукти; захар, мед, газирани сладки напитки;
растително масло; алкохол продукти;
семена от тиква, лен, слънчоглед, бадеми; кафяв ориз; мазни и пържени храни;
хляб от пълнозърнесто брашно; ориз, куче грозде, цитрусови плодове.
Себореен псориазис

Как се лекува с народни средства

Началната терапия на основата на алтернативната медицина, трябва задължително да се извършва със съгласието и под контрола на лекар. Трябва да се прилага основните правила за самолечение:

 • по време на провеждане на процедури за лечение на народни средства за защита, следва паралелно да продължи прием на лекарства и използването на мазила;
 • резултатът след прилагането на билкови настойки и мехлеми може да се появят не веднага, е необходимо да се съобразят курс процедури от 10 и повече приложения;
 • по-ефективен ще бъде резултата при прилагане едновременно на няколко средства от народната медицина.
 1. Отвари на базата на смес от билки: жълт кантарион, лайка, невен, корен от жълтурчета. Трябва да се вземат по 10 г от всяка билка, се излива в пот и залейте една супена лъжица от естествен слънчогледово масло. Полученият лосион е необходимо внимателно за смазване на засегнатите участъци от кожата. В друг вариант на рецепта, вместо олио може да се вари билкови инфузия на водна баня и се правят апликации с използването му. Всяка една от тези билки може да се използва в смеси, както и като самостоятелен officinalis продукт.
 2. Домашен мехлем на основата на полет е антисептично, успокояващо и хидратиращо средство. За да приготвите мехлем, за да се смесва в една купа естествен брезов катран (1 супена лъжица), борна киселина (половин чаена лъжичка), две капсули рибено масло, яйчен белтък и мед (при липса на алергия към него). Полученият балсам се нанася веднъж на ден, преди употреба трябва да се тества средство за здравословен участък на кожата за предотвратяване на алергични реакции.
 3. Вана с отвара от бял равнец подсушивает обриви, облекчава сърбежа. Сухата трева (около 3 чаши) се налива вода и да се влива в продължение на един час, след това трябва да се вари инфузия на около 20 минути и го оставете да изстине. След това в резултат на инфузия се изсипва във вана, продължителността на лечение не трябва да надвишава 20 минути. За ефективно въздействие е необходимо да се вземат около 10-15 вани.
 4. Отвари на базата на смес от билки
 5. Миро на базата на прополис се приготвя с добавка на аптека витамини А на: супена лъжица средства се смесва с 3 капсули на витамин а и парче масло. Тази маз може да се използва като апликация върху засегнатата област.
 6. Содовые вани и вани с морска сол трябва да се приема непосредствено преди лягане. Температурата на водата в лечебни вани трябва да бъде приближена до 37 процес. Сода и морска сол притежават дезинфекционен ефект, облекчава сърбеж. Въпреки това, сода за хляб може да изсъхнат и без това на суха кожа, тогава след приемането на вана трябва да се обилно хидратира.

При лечение с народни средства за защита, в комплекс с лекарствени средства, трябва да се разбере, че напълно псориазис се лекува е невъзможно, защото, като това заболяване е хроничният характер. Въпреки това, при правилно лечение, е под наблюдение на дерматолог, може да се постигне трайно период на ремисия.