Вулгарен псориазис — какво е това?

Вулгарен псориазис е най-често срещана клинична форма на псориазис, която се отнася до хронични рецидивирующим заболявания на кожата, проявляющимся характерни высыпаниями на тялото. Тя се нарича още обикновен или бляшечный псориазис. Според най-новите статистически данни, повече от 2% от световното население страда от тази патология.

Псориазис

Етиология

В академичните среди има достатъчно много теории, които се опитват да се обясни причината за появата на псориазис. Въпреки това нито една от тях не е доминиращ. Много водещи специалисти клонят към генетична предразположеност, която се наблюдава при пациенти, болни от псориазис. Отбелязано е, ако има претрупани с анамнеза за този кожному заболяване, тогава патология дебютира в ранна възраст. В случай на липса на отягощенной наследствеността вулгарен псориазис започва да се прояви в по-зряла възраст.

Освен това, специално внимание се обръща смущения в нормалната работа на имунната система. Също така в ролята на провокиращи фактори обмислят:

 • Инфекциозни болести.
 • Редовни психоэмоциональные стресови ситуации.
 • Лекарства (административните, лекарства против малария средства, пероральная контрацепция и др).
 • Намалява нивото на калций в кръвта.
 • Злоупотребата с алкохолни напитки.
 • Неблагоприятни климатични условия.
 • Наранявания.

Клинична картина

Заболяването се характеризира с периоди на изостряне и ремиссий. Най-често инфекция и силни психически стрес стават причини за развитие на изостряне на кожна патология. Забелязано е, че през зимата при много пациенти значително се влошава състоянието. Клинична симптоматика при псориазис:

Характеристики на потока
 • По кожата се образуват плоски папули, които драстично отграничены от здрава повърхност.
 • Псориатические папули имат розово-червен цвят. На върха тях се откриват в насипно състояние везните с бяло-сребрист оттенък.
 • Наблюдава симптом на "стеаринового петна". Почесав папули, усилва ги белене. Повърхността наподобява капка стеарина.
 • Запис симптом на "терминал филм". Премахване на люспи с псориатических елементи на кожата, остава влажна лъскава повърхност.
 • Определя симптом на "кръвен роса". Продължаване на надраскване повърхност елементи, се наблюдават малки капчици кръв.
 • Всяка област на тялото може да бъде ударена от табели.
 • На коленете, лактите, волосистая част на главата са предпочитана локализация вулгарна форма на заболяване.

Какво е плака при псориазис? Това не е нищо друго освен натрупване на шелушащихся псориатических папули, покрити с бледо-сива кора, и със склонност към периферическому разрастването. Те се предлагат в различни размери и форми. Се срещат като изолирани, така и големи плаки, заемащи обширни области на тялото.

Характеристики на потока

Вулгарен псориазис има три етапа на секти, всяка от които се характеризира със своите особености:

 • Напредва. Се появяват малки възли с ярко-розов оттенък, склонни към периферическому растеж. Се формират типични псориатические плака. Откриват нови обриви на мястото на старата, акне и в областта на щети или раздразнения на кожата (ожулвания, расчесов, драскотини и др).
 • Стационарната. Появата на нови обриви не се празнува. Патологични елементи стават по-бледи. Липсва разрастването на плаки по периферията.
 • Retrogressive. Плака все повече плоска, намалява лющенето и клетъчна инфилтрация. Елементи на кожата рассасываются, формиране на джобове с хипо - и гиперпигментацией.
Външна терапия

Лечение на

Как се лекува вулгарен бляшечный псориазис? Към днешна дата продължават да бъдат разработени нови методи на лечение на това сериозно на заболяването. Цялата работа е в това, че нито един съществуващ терапевтичен метод не може да даде гарантиран ефект. Сега да се постигне окончателно излекуване е невъзможно. Най-доброто, което може да се разчита на съвременната терапия е да се намали до минимум кожни симптоми на болестта.

При избора на курса, съобразени с формата и фазата на заболяването и разпространението на патологични обриви, състоянието на пациента. В основата на лечението вулгарно псориазис е всеобхватен, който предвижда комбиниране на лекарствени средства за локално и системно приложение.

Външна терапия

В превалирующем повечето случаи е от първостепенно внимание при псориазис обръщат адекватна външна терапия. Ако се наблюдават леки форми на заболяването, са ограничени до прилагането на местни лекарства. В фазата На прогресия на лечебни средства се предписват с най-голяма предпазливост, за да не се провокира влошаване на кожни симптоми. Колкото повече възпалителен процес, толкова по-малко на концентрацията на медикаменти за външно приложение. Като правило, използват hydrate средства, salicylic лекарства и билкови вани.

Когато се чества стационарната или retrogressive етап на болестта се използват различни видове масла (например, нафталановую, АСД, салицилова) и други методи на терапия. Да Не забравяме, че продължителността на терапевтичния курс и избор на лечение се определя единствено лекуващият лекар.

Според стандартните клинични протоколи, вулгарен псориазис се третират следните видове лекарства:

 • Hydrate средства.
 • Салицилова киселина.
 • Препарати на базата на една муха.
 • Нафталановые мазила.
 • Местните ретиноиди.
 • Пиритион цинк.
 • Производни на витамин D3.
 • Глюкокортикостероиды.

Hydrate средства

Един от основните компоненти за лечение на вулгарен псориазис са овлажняващи лекарствени средства за локално приложение. Hydrate лекарства осигуряват:

 • Облекчаване лющене на повърхността в областта на псориатических обриви.
 • Намаляване на свиване на кожата.
 • Подобряване на нейната еластичност.
Салициловые лекарства

В основата на овлажняващи средства са представени lanolin кремове, съдържащи витамини и полезни активни добавки. Като се има предвид резултатите от международни клинични изследвания, след прилагане на hydrating агенти при една трета от пациентите се наблюдава ясно изразен положителен ефект под формата на намаляване на сърбеж, намаляване на покраснений и лющене.

Salicylic лекарства

Като цяло, концентрация на салицилова киселина в мехлеми, използвани за лечение на вулгарен псориазис, в диапазона от 0,5 до 5%. Може да се комбинира с препарати с катран и глюкокортикостероидами. Основните фармакологични свойства салицилова киселина:

 • Антисептично.
 • Противовъзпалително.
 • Keratoplasties (възстановява роговия слой на епидермиса).
 • Кератолитическое.

Известно е, че салицилова мехлем допринася за засилване на ефекта на външни глюкокортикостероидов, така че те доста често комбинируют. За нея е характерно бързото проникване в кожата и кръвното русло. Именно поради това от него не се намазва с обширни засегнатата повърхност, ако концентрацията на лекарството повече от 2%. Изразена алергична реакция към салицилова киселина се наблюдава изключително рядко. Заедно с това тя може да засили възпалителен процес на кожата.

Дегтярные средства

Обикновено дегтярные лекарства се използват под формата на крем или паста с концентрации от 5 до 15%. Обикновено комбинируют с други лекарства за локално приложение. В постсъветски страни се прилагат мазила, базирани на дървени катран. В Европа предпочитат carbo дегтю. Отбелязано е, че дейността на порядък по-високи от тези на салицилова киселина. Разграничаване на основните ефекти на лекарства с катран:

 • Противовъзпалително.
 • Keratoplasties.
 • Intextricably.

Въпреки това, много неприятна миризма ограничава тяхното приложение. Освен това, от тях не може да намаже лицето си. Установено е, че катран повишава фоточувствителност, затова той често комбинируют с ултравиолетовите лъчи. В същото време те не се прилагат постоянно и по-висока концентрация, тъй като е възможно системно въздействие върху организма с напредването на поражение на бъбреците, обща интоксикация, параличей и т.н. За обработка на скалпа се използват дерматотоничен шампоан с катран.

Пиритион цинк

Показва следното фармакологично действие:

Цинк
 • Антимикробното.
 • Противогъбични.
 • Антипролиферативное. Участва в потушаването на болестно растежа на клетките на епидермиса.

Освен това, помага за намаляване на възпалителния процес, намаляване на инфильтрацию и лющене на обриви. Прилагането на спрей и крем се препоръчва при поражение на кожата. При разпространението на патологичния процес в волосистую част на главата обединявайки спрей или шампоан. Местни клинични изследвания показват, че пиритион цинк е ефективна при лечението на псориазис в 85% от случаите. Премахване на кожни симптоми на заболяването успява 20-25 дни на терапия.

Характерно постепенното развитие на терапевтичния ефект (намаляване на усещането за сърбеж, премахване на лющене, намаляване на красноты). При това се наблюдава бързо подобрение на качеството на живот на хората, страдащи вулгарно псориазис. При повечето пациенти се отбелязва достатъчно добра поносимост на лекарствения продукт. Е одобрен за употреба при деца, като се започне с три години.

Производни на витамин D3

Вече доста отдавна като местна терапия се прилага лекарство, отнасящи се до синтетични колеги витамин D3. Препоръчва се да се прилага върху засегнатата област, два пъти на ден. Има научни данни за това, че нивото на ефективност на глюко-кортикостероидных мазила първи и втори класове е почти еднакъв.

Появата на изразен клиничен ефект от прилагането на външни средства за защита, на базата на витамин D3 се отбелязва в 95% от случаите. Въпреки това, за да се постигне устойчиво ефект, трябва да мине много дълъг курс на терапия, която обикновено продължава от няколко месеца до една година. При някои пациенти тези мазила могат да причинят развитие на дразнене на кожата покрива, дерматит, фоточувствителност, повишаване на нивото на калций в кръвта и влошаване на основното заболяване. Засилване на положително действие се наблюдава при комбинирано назначаването на деривати на витамин D3 и фототерапия.

Глюкокортикостероиды

Прилагането на глюкокортикостероидов за лечение на псориазис е широко разпространена в дерматологична практика. В момента на вътрешния фармацевтичен пазар е пълно с различни видове със стероиди мехлеми, гелями и кремове. Основни терапевтични ефекти:

 • Противовъзпалително.
 • Antihyperglycemic (подтискане на патологичните растежа на клетките на епидермиса).
 • Противоалергичен.
 • Местен анальгезирующий.

Повечето специалисти препоръчват да се започне лечение с по-леки стероидни лекарства. В случай на изостряне и липса на терапевтичен ефект се премести на по-силни. В същото време американските дерматология използват съвсем друга тактика. Първо обединявайки силен наркотик, за да се постигне бърз резултат. А след това се местят в помощни терапия, чрез прилагане на по-слаб глюкокортикостероид.

Най-често встречаемые странични симптоми на местните стероиди:

 • Атрофичен промени на кожата.
 • С наднормено растеж на косата в областта на прилагане на външно средство.
 • Разширение на малките капиляри на кожата (съдови звездички).
 • Развитието на гнойни поражения по кожата.

Всяка форма на glucocorticosteroid лекарството има своите собствени характеристики, приложения и предимства:

 • Лекарство под формата на унгвент не се разпространява и създава добър филм в областта на нанасяне, което допринася за ефективна резорбция на патологичните огнища.
 • Лекарства под формата на крем е по-добре да се справят с остри възпалителни процеси, добре хидратира и охлажда кожата покривка.
 • Без мазнини лосион е много подходящ за обработка на скалпа. Не води до склеиванию коса и нарушаване на тяхната структура.
Системна терапия

Системна терапия

При развитието на тежки форми на псориазис, обединявайки системната терапия, която включва определяне на:

 • Ароматни ретиноиди.
 • Метотрексат.
 • Immunodepressant лекарства.
 • Глюкокортикостероидов.

Лечебен курс обикновено продължава до два месеца. Достатъчно е ефективен за лечение на тежки и сложни форми на заболяването. Дозата и продължителността на терапията иммунодепрессантами се определя индивидуално с оглед на тежестта на псориазиса.

Физиотерапия

При такъв псориазис достатъчно широко се прилагат различни физиотерапевтични процедури. Списък на най-често целеви методи физио-лечение:

 • Фотохимиотерапия (ПУВА).
 • Комбинирана ПУВА-терапия.
 • Селективна фототерапия.

Фотохимиотерапия представлява едновременното използване на ултравиолетовата радиация с фото-сенсибилизирующим лекарство, което се приема вътре за около 120 минути преди началото на процедурата. Обикновено фотохимиотерапия се провежда до четири пъти в седмицата. Общ курс включва около 20 процедури. Могат да се комбинират ПУВА-терапия с местните ретиноиди. Противопоказание за неговото извършване се счита за остра инфекциозна патология, влошаване на хроничните заболявания, сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система, онкологичен процес, захарен диабет, тежки нарушения на бъбреците и на черния дроб.

В някои случаи се прибягва до селективни фототерапия, която се състои в използването на ултравиолетова радиация без снимка-сенсибилизирующих лекарства. Ако липсват плътни псориатические плака или има противопоказания за фотохимиотерапии, след това се предписват селективную фототерапию.