Псориазисът е заразна, или не за околните

Около 5% от хората по света страдат по един или друг изглед на псориазис. Той се характеризира с появата на кожата шелушений, покраснений и председателите на плаки. Явно те са предимно по лицето, ръцете, кожата на главата. Среща на човек с признаци на тази болест, ние искаме да знаем – псориазис заразна ли е?

Тревожи се за здравето си и за доброто здраве на семейството си – това е добре. И за да се оправи, заразен ли е псориазисът, тъй като той се предава, вие сте запознати със следната информация.

Сърбеж

Митове за псориазис

Често хората непросвещенные, не знаещи за това, псориазис заразна или не, се страхуват от болни, се опитват всячески да ги избягват. Те смятат, че микробите се предават при общуването, рукопожатии или при общо ползване на домакински уреди, посуда. Това е грешно! Такова отношение към пациента, нанася му даде по-голяма травма, а психологическата несигурност, депресия изостряне на симптомите. Известно е, че патология на изтичане латентна, т.е. без видими признаци. Влошаване се проявява под въздействието на някои фактори: стрес, тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотични вещества.

Друго име на псориазис е "люспести тения". Това обяснява и нашия страх "подцепить инфекция", в края на краищата, трихофития, както всички знаят – това е заразна болест, която възниква при контакт с друг човек или животно. Външно сходство и общи признаци – няма причина да се страхува, защото източник на замърсяване на псориазис не може да бъде инфекция или вирус, т.е. тя абсолютно не е заразна.

Възможно ли е да се заразиш с псориазис от друг човек?

Медицина не знае нито един случай на предаване на патология от болен към здрав. Но, въпреки това, много от нас с презрение се отнасят към болните хора. Най-накрая да разсее съмненията, нека разгледаме последователно в следните въпроси.

Псориазис на кожата – заразна ли е за околните?

Виждайки на кожата познат трудно потегля плака, ние се чудим, псориазис – заразно ли е, или не, какви пътища, той се предава и дали може да се заразиш при допир или при ползване на общи предмети? Но това състояние е предизвикано не от микроби или бактерии, а патологическими на промените в кръвта, така че то не се отнася вътрешните, чрез гушкане или целувки, при използване на общи медицински инструменти, при допира до кожата, чрез слюнката, потта, а също така въздушно-капково начин.

Заразно ли е заболяването псориазис за секс партньор?

Много хора смятат, че един от начините за предаване на болестта е полов акт. Но това не е така! Съпрузите могат да сте сигурни, че псориазиса не е заразна, не се предава дори и при незащитен контакт.

Предава ли на децата псориазис?

Ние открихме, че псориазиса не се предава от човек на човек на обществени места, не може да е болен партньор, патология не се предава чрез ръкостискане, също така е невъзможно да се заразят с псориазис, чрез кръвта. Но справедливи ли са тези твърдения за деца? Да, това е вярно и за представителите на младото поколение, но и от родителите към техните деца заболяване се предава генетично.

Псориазис

Определяне на псориазис чрез анализ на кръвта, други изследвания и да се постави диагноза – начало задължение на лекаря.

Защо се развива болестта?

Причината за развитие на псориазис не са обикновени дерматологично заболяване, а нарушение на важни функции на организма. Доказано е, че появата на симптоми предхождат дисфункция на нервната, имунната, ендокринната система. Кожни клетки, жизнен цикъл, които при здравия човек е 30 дни, на пациента умират много по-бързо. При псориазис тези клетки живеят само 5-6 дни.

Факт е, че всеки организъм е различен, и при излагане на едни или други фактори, имунната система на някои хора не успее. Това могат да бъдат както външни, така и вътрешни причини. Те предизвикват определени симптоми:

  • лющене, зачервяване, сърбеж;
  • образуването на петна, които достигат до големи размери;
  • появата на плаки.

Такива плаки често кървят, се покриват пукнатини, пациентът се чувства болка.

Петна по кожата е бледо-сива на цвят не винаги причиняват неприятни усещания, но в резултат на белене, може силно да го сърбят. Много често такива петна се появяват на локтевых ставите на задните части, след това има на тези места, които са най-податливи на механичния изложени на натиска. Това е причината за "стартиране" патология може да се превърне в честото триене и увреждане на кожата.

Истинските причини за развитие на заболяването проучване на съвременната медицина. И опитни лекари успях да се извърши работа на научни изследвания в тази сфера.

Теорията на развитието на псориазис

Генетична теория

Основният провоцирующим фактор на болестта е наследствеността. Болестта се предава от родители на деца, понякога се появява след едно поколение. Човек може да не подозира у себе си наличието на болест, но тя е налице, тъй като поради предавани от родител на генетично ниво.

Инфекциозни болести

Това е една от теориите, която гласи, че псориазис се появява след инфекциозни или гъбични заболявания, в това число, след поражението на кожата с вредни микроорганизми. Всъщност, има вирусен характер на заболяването не е доказана и връзката на двете заболявания не се наблюдава. Въпреки това, лекарите не оспорва факта, че инфекцията е катализатор за развитие на псориазис при хора, предразположени към него.

Плака

Алергично произхода на болестта

Привържениците на тази теория се основават на това, че хворь се проявява през пролетта и лятото. Т.е. тогава, когато повече алергични реакции. Именно този факт им дава възможност да се твърди, че псориазис възниква вследствие на попадане в организма на алергени и други дразнители. В потвърждение на теорията, говори за това, че, както и алергии, псориазисът не е заразно.

Обменная теория

Нарушения на обменните процеси предшества псориазу. Механизъм за стартиране на следващия: неправилна обмяна на веществата води до лошо заключението на токсини и шлака от организма, освен това, в резултат на струпването на белите кръвни клетки, на кожата се появяват зачервяване и обрив. При това почти винаги у пациента е налице генетично предразположение, това псориазисът се намира при най-близките кръвни роднини. Специалистите потвърждават факта, че болестта засяга почти всички пациенти, страдащи от диабет.

Имунната

Сходна с предишната теория, но в този случай болестно състояние се развива след пренасяне на гнойни и вирусни инфекции, които отслабват имунитета на човек. Често се появява след синузит, болки в гърлото или хроничен тонзилит.

Нейрогенная

Теория извежда на преден план връзката на псориазис и състоянието на нервната система. Прекалено емоционални натоварвания, стрес, притеснения водят до развитие на заболяването и рецидивам. И обратното, след приемането на успокояващи лекарства, видимо подобрение на състоянието на кожата покрива.

Ендокринни нарушения

Привържениците на теорията се доказва, че хормонални нарушения, дисфункция на щитовидната, задстомашната жлеза или на хипофизата влияят на съзряване на клетките на дермата и нормалния синтез. Под влияние на тези фактори се променят регенерационные процеси в клетките.

Мнения на лекари

Заразна ли е за околните псориазис на кожата – за това ще разкажат на семейни лекари, лекари тясна специализация, все пак какви мнения на медици за това, дали може да се излекува напълно?

Въпреки факта, че псориазис – не е заразна, го излекува напълно към днешна дата е невъзможно. Това е хронична патология, симптомите на която, благодарение на съвременната медицина, може да се намали, а период на ремисия – да се увеличи. Някои пациенти забелязват подобрение на състоянието на няколко години или дори десетилетия, в този случай помагат следните методи на лечение:

  1. Въздействие ультрафиолетом или лазерно лечение.
  2. Фотохимиотерапия.
  3. Използването на хормонални мехлеми и други средства.
  4. Прием на антихистамини.
  5. Спазването на диета.
  6. Използването на рецепти от народната медицина.

Ако игнорират симптомите и не се обърнат своевременно към специалист, тогава болестта може да доведе до сериозни последици.

Каква опасност на псориазис?

Знаят за това заболяване много, но не всички са наясно с това, какви лоши последици, то носи в себе си. Освен естетически компонент и дискомфорт, псориазис може да доведе до развитието на сериозни заболявания. Полезна информация е представена в следната таблица:

Възможно усложнение Симптоми, опасност
Артрит Засегнати сухожилията, ставите на пациента. По-нататъшното развитие води до неподвижност. Възниква при усложнения, някои форми на псориазис, поради дълбоко поражението на кориците и дори хрящевых тъкани. На първо място, засяга ръцете, че значително влошава качеството на живот на пациента. При поражение на гръбначния стълб е неизбежна хората с увреждания.
Проблеми със зрението Появява се вследствие на пренебрегване на симптомите. Постепенно засяга лигавиците, които не понасят наличието на мъртвите клетки. В резултат на това се появява конюнктивит, влошаване на зрението, постоянно възпаление. Сложна патология, която изисква специален подход.
Увреждане на черния дроб и други органи Развива се при пациенти с прогресиращо форма на заболяването, независимо от мястото адрес на кожни плаки. Оказва почти всички пациенти, които са лекувани от външни признаци, а не на истинската причина за заболяването. Загубата на време води до това, че са повредени вътрешни органи. Натрупването на плаки в пикочния мехур, уретрата ще доведе до развитието на такива заболявания като уретрит, цистит, простатит. Понякога страдат бъбреците.
Нарушаване на работата на централната нервна система Се появяват през втората фаза на болестта. Уврежда се също и сърдечно-съдова система. В пъти увеличава риска от развитие на такива заболявания като епилепсия, полиневрит, енцефалопатия.
Лимфни възли Такива промени водят хормонални нарушения, са засегнати основно паховые и бедренные възли.
Атрофия на мускулите Възниква в резултат на пълно пренебрегване на заболяването, когато липсва всякакво лечение. На финалните етапи на болест, псориазис преминава в дълбоките тъкани, засяга мускули и хрущяли.
Псориазис при деца

Както се вижда, псориазис е системна болест, засягащи всички органи. Това е много опасно състояние, което в особено сложни случаи води до летален изход.

Ние разбираме, че болестта не е заразна, защо да се страхуват хората, страдащи от това заболяване, не си заслужава. На първо място, за лична сигурност трябва да се каже на децата, защото най-често патология се проявява в детска възраст и подигравките на приятели удручают на пациента, което не допринася за доброто лечение. Особено внимание трябва да се обърне на детето в случай, че го тормози "алергичен" кашлица. В такива случаи е желателно да се обърнат за помощ към квалифициран специалист. Въпреки факта, че болестта е напълно не се излекува, все пак успява много да се подобри качеството на живот на пациента. В рамките на лечение се използват медикаментозные лекарства, козметични средства и физиотерапия. Положителен ефект имат и санаторные процедури – маски, кал, вани.