Психосоматика псориазис

Псориазис - достатъчно неприятно заболяване се дължи на външния вид. Много хора страдат пожизненными комплекси, тъй като псориазис изглежда достатъчно unaesthetic. Въпреки това, с правилния подход, с комплекси и психологически проблеми може да се бори, защото това заболяване при правилен подход не винаги изразява себе си сериозна симптоматикой.

Псориазис

Псориазис често се развива в европейските страни и почти не е намерен от Южно-Африкански племена. С какво е свързано това - за учените все още е неизвестен. Известни са само предпоставки за възникване на това заболяване. Лекарите са склонни да вярват, че в резултат на нарушения психологически и неврологичен характер, според една от версиите, се появява псориазис. Психосоматика предполага изследването на връзката на проблема с неврологией. Привържениците на тази теория смятат, че съществува пряка връзка между емоциите и физическото състояние на човека.

Какво изучава науката

Психосоматика - това е наука, която изучава връзката физически заболявания с психологически на състоянието на човек. Психосоматика кожни заболявания склонна да се твърди, че те често се появяват във връзка със стреса, комплекси и неврологични дисфункциями при хора.

Кожни заболявания често са свързани, според психосоматики, с нарушения от психологически характер. Тъй като в резултат на множество проведени изследвания е доказано, че е кожно заболяване успокоят в резултат на лечение на психически разстройства, стрес, депресия и други психологически прояви и заболявания при човека.

Връзка на физически заболявания и психически разстройства и заболявания са получили името психосоматични разстройства. Съществува и мнение, което да твърди обратното въздействие на физически заболявания на психиката на човека. Много често причините за появата на някои болести, се крият именно в психосоматике. Така, например, псориазис често се проявява по тази причина.

Нейрогенная теория за произхода на кожна патология

Съществува така наречената нейрогенная теория, поддръжници, които твърдят, че болестта се появява именно по причина на връзката си с нервни разстройства и дисфункциями психологически характер. Те смятат, че в нервните окончаниях има специфични тялото, които влияят на проява на кожни заболявания, включително псориазис.

Петно

Много често след излекуване на психически и неврологични разстройства при тези хора бяха и симптомите на псориазис. Има и противници на тази теория, които твърдят, че няма никаква взаимовръзка психосоматики с псориазис не е и това, че той е изключително разстройство на имунитета.

Всяка теория има своите поддръжници и противници. Единен все още не е установена, въпреки това много учени са склонни да вярваме, че все още психосоматика на тези заболявания е налице.

Психосоматични причини обриви по тялото

Привържениците на психосоматична теория смятат, че проявите на псориазис стават значително по-малко при успешното излечении проблеми неврологичен характер. Така, например, са били проведени изследвания, в хода на които се оказа, че много дерматологични проблеми с кожата успешно премина без специално лечение, след излекуване на психически разстройства и заболявания неврология.

Често лекарите не могат да се лекува псориазис, докато не се намери проблем от психично естество. Въпреки това, след като психосоматика на псориазис е установена, лечение на стана се проведе много успешно.

Мненията на учени

Много учени смятат, че съществува пряка връзка кожни заболявания и психосоматики. Някои от тях твърдят, че при наличие в организма на човека някакъв вид кожни прояви, той е в своята анамнеза за някои дисфункция психологически характер. След работа с психолог или психотерапевт човек напълно се излекува и от кожни заболявания.

Люспести псориазисът се проявява комплекси, замкнутостью и дори агресия, тъй като човек не може да се примири с този проблем. Получава се един порочен кръг, който е в състояние да се прекъсне само от опитен специалист.

Псориазис и психосоматика - уникално сравними неща. И въпреки че не всички учени с това са съгласни, но тази теория има много привърженици. Много често психосоматика се проявява върху кожата, поради депресивно състояние, чувство на неудовлетвореност, постоянно чувство за вина и несигурност в себе си.

Псориазис от гледна точка на психосоматики може да се прояви с детска възраст, благодарение на някои сложностям в отглеждането на детето.

  • Прекомерно упражняване потиска чувството на детето, след което тя става интровертен, неудовлетворени и изпитва трудност при общуването с връстниците си.
  • Проблеми на майката и бащата. Често детето вижда проблем в отношенията на родителите си и смята себе си за виновен в тях. Това се случва несъзнателно, защото детето определено иска да запази целостта на семейството си, но не знае, как да се помогне в тази ситуация. Такъв проблем се наслагва отпечатък на неговата личност и в бъдеще могат да изразят себе си много психосоматични разстройства.
  • Чувство за вина
  • Децата, отхвърлени от родителите. Изоставени деца, които са възпитани в сиропиталище, често са склонни да се измества цялата вина върху себе си. През целия си живот те могат да се натрупват яд на родителите си, в резултат на което получават маса психосоматични разстройства.

Какво се случва с един човек

Кожни дисфункция се появяват по различни причини. Привържениците на нейрогенной теория смятат, че психологически причини псориазис са едни от най-важните. Така, лечение на псориазис, от тяхна гледна точка, трябва да започне с премахване на основната причина на заболяването. Те смятат, че люспести псориазис за човека е начин да се затвори от външния свят и не позволявайте вътре в себе си излишните емоции и чувства.

Също така има връзка с дълбочината на кожни реакции. Колкото по-силно психическо разстройство, толкова повече стават видими прояви на болестта.

Чувство за вина На ръцете и пръстите
Нежелание да се вземат решения На гърба и врата
Невъзможността да приемеш себе си Волосистая част на главата
Детски комплекси Ръцете и главата
Желанието да се закрие от света Лицето и главата

Лекарите също са склонни да вярват, че проявите на псориазис на мястото на локализация също имат определено значение. Психосоматика твърди, че е заболяване, проявен на ръцете и пръстите се появява в резултат на прекомерна раздразнителност човек. При проява на главата - в резултат на недоволство от себе си и живота си, постоянно чувство за вина.

Затлъстяването

Кой е податлив на заболяване

Има определена група хора, които са повече, отколкото останалите податливи на кожни болести, включително, псориазу. Към тях се отнасят тези, които не могат да поемат отговорност за собствените си действия, тези, които често обижда и в ущърб на техните близки, както и тези, които постоянно изпитват чувство на вина.

Привържениците на психосоматики се смята, че псориазисът може да се появи и при хора, страдащи недостатък на внимание в детска възраст. В резултат на тази проблеми в по-зряла възраст, такива хора по-често страдат от заболявания на кожата. А също така, голяма роля в тяхната проява е и гиперопека. На такива хора е много трудно да се намери своето място в живота, те не знаят какво искат, защото са свикнали, че родителите решават вместо тях проблеми.

Първите признаци на псориазис при децата прочетете тук - псориазис при деца.

Група на риска

Тези хора, които се опитват да се предпази от външния свят, да не бързат да упражняват своите емоции, много скрытны и дори агресивни, по-често страдат от кожни заболявания, отколкото останалите. Психологически преживявания и сътресения имат по-голяма роля в този въпрос. Специалистите отбелязват някои групи в риск.

  • Хората, които се страхуват от насилие. Тези, които страдат от тази фобии, много често срещат проблеми в тялото под формата на люспи на псориазис. По този начин тялото се опитва да предпази себе си от външния свят.
  • Хората със затлъстяване по-често имат анамнеза за псориазис и кожни проблеми.
  • Тези, които имат синдром на прегаряне. Тялото им е уморен и иска да предпази себе си от надоевшей дейност.
  • Тези, които са склонни да обвиняват себе си за много неща.

Психосоматика псориазис, успешно се поддава на лечение, но въпреки това, както е известно, болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Така че не трябва априори да въвеждате себе си в риск, така че по-късно не получи проява на псориазис или други психосоматични проблеми.

Какво казват психотерапевти

Лечение на псориазис и други психосоматични проблеми, често се свежда до посещение на терапевт. Той е в състояние да разбера първоначалните причини за появата на заболяването и да ги премахне по-късно. Благодарение на премахване на първопричините може самостоятелно лечение от псориазис.

Хармонична личност

Лечение на ниво психология

Много учени смятат, че лечението на псориазис се крие именно в психологически проблеми. При тяхното премахване е възможно пълно излекуване от дадено заболяване. Психосоматика предполага се отървем от корените, след което вылечивается фоново заболяване.

В резултат на работа с психологически дискомфорт, човек започва да приема себе си такъв, какъвто е, да се отървем от чувството на вина и депресия, започва да мисли позитивно. Много терапевти се опитват да разберете корените на проблема. Много често те идват родом от детството. Премахване на проблеми със социален статут в обществото или с неудовлетворение в живота си, може напълно да се отървете от псориазис или поне да го намали на проявление.

Хармонична личност рядко страда психосоматическими разстройства, тъй като мир и благоденствие на всеки човек имат значително влияние върху здравето му.

И въпреки че тази теория не е толкова много привърженици, но все още мнозина смятат, че връзката на неврологични и физиологични проблеми има. Много научни изследвания са доказателство за това. В комплексно лечение на псориазис психосоматика не играят последната роля. Да се отървем от гнетущего емоционално състояние, човек често се наблюдава подобрение в протекании на дадена болест, а понякога и пълно да се отървем от него.

Психосоматични разстройства могат да се появят много хора, но има и определени групи в риск. За да не се получи някаква болест, трябва внимателно да се грижи за своето душевно и емоционално състояние. Хората са балансирани и спокойни, хармонични и любящи, много рядко страдат от кожни заболявания, за разлика от тези, които се страхуват да поемат отговорност, разполага с постоянно чувство за вина или стари обиди.

Грижейки се за своето здраве, трябва да запомните, че психологически и физиологични проблеми имат пряка връзка. И въпреки, че не всички специалисти се придържат към тази теория, но нейните поддръжници доказват валидността на този факт.