Псориазис на скалпа: основни насоки за лечение

Известно е, че до 80% от пациентите с псориазис имат в по-голяма или по-малка степен на поражение на кожата на скалпа. В редица случаи волосистая част на главата е единствената локализация псориатических обриви. Като се има предвид особената "социална значимост" на кожата на главата, наличие на хронични заболявания в тази зона е значително нарушава качеството на живот на 80% от пациентите.

Псориазис на главата

В неотдавна проведено проучване, е отбелязано влияние на псориазис на пациенти (n=723), 97% посочи нарушение на ежедневна начина на живот. 28% от пациентите с псориазис, участвали в проучването от 2005 г., посочи проблеми с получаването на услуги в салони за красота. При пациенти с псориазис, ниска самооценка, негативно отражающаяся на социалното общуване. Според едно проучване на псориазис и продължителност корелира добре със състоянието на психичното здраве (p < 0,01).

Специфични признаци, които могат да допринесат за чувствителност към ПВЧГ

 • Заедно с наличието на дългия крайни косъма и високо ниво на продукти на себума кожата на главата се различава силно десквамацией ороговевших безъядерных клетки. Високата концентрация на фоликулите, липса на слънчева светлина, ограничаване на въздействието на UV, която обикновено намалява развитието на псориатических огнища.
 • Които предизвикват възпаление на микроорганизми (при пациенти с ПВЧГ е изолиран гъбички вид Malassezia globosa, както и изразява предположение за връзката с тежестта на заболяването).
 • Повтарящо се триене и увреждане на скалпа (феномен Koebner) при чесане или прилагането на уреди за оформяне).

Клиника на псориазис на скалпа

Псориазис на скалпа е придружено от появата на кожата, характерни белези, предоставена петна или по-често табели от бледо-розово до буро-червен цвят. В повечето случаи елементи, акне инфильтрированы от минимално осезаеми пальпаторно възвисяване над нивото на здравата кожа до изразена инфилтрация над 1 мм.

Dubitandum въпроси:

 • псориазис и/или себореен дерматит;
 • псориазис и загуба на косата;
 • псориазис и белези;
 • псориазис и растежа на косата;
 • псориазис – inversny Koebner или явление Reinbek
Псориазис на главата

Псориазис и/или себореен дерматит (LED)

При поставяне на диагнозата могат да възникнат някои затруднения при локализация на патологичния процес единствено на кожата на главата. При много пациенти с псориазис първоначално е бил диагностициран СД.

Разликата диагностични признаци на псориазис и СД:

 • за псориазис, за разлика от СД, характеризира се с по-изразена инфилтрация елементи са за сметка на акантоза и хипер-пролиферация на епидермиса;
 • обрив при псориазис често преминават отвъд границите на кожата на кожата на главата, на челото (така наречената "псориатическая корона"), върху шията, ухото мивки;
 • лющене при псориазис сухо, при СД везните по-мазна;
 • по-изразен сърбеж се наблюдава при СД;
 • трябва също така внимателно да проверяват и заявка на пациента върху предмета на поражението на ноктите и ставите, при наличието на които може да се говори в полза на псориазис и значително да повлияят върху бъдещата тактика на лечение.

Въпреки някои различия в клиника, далеч не винаги е клинично могат да се обособят тези две заболявания. Голяма помощ в тази оказва dermatoscopy.

Особености на клиничната картина и лечение на псориазис на ноктите?

Това е полезен инструмент за оценка на псориазис на скалпа, особено на слаба до умерена форма, трудно подлежащи на клинична оценка. Dermatoscopy спомага за ранна диагностика, диференциална диагностика, последващо наблюдение и скринингу. Тя взема под внимание парцел скалпа, поразена от псориазис, наличието и морфологията на съдово фигурата, эритему и лющене.

Дерматологически псориатические обриви без белене се характеризират с появата на "червени точки", които представляват линия съдове papillary на дермата, разширени на фона на акантоза и псориатичен възпаление.

Трябва да се забравя за възможността за комбинация на псориазис и СД в един и същи пациент, някои автори дори обединяват такова състояние на общ термин "sebopsoriasis". В редица случаи на СД може да бъде предшествано от псориазу или тези състояния могат да съществуват едновременно. Появата на псориазис може да се наблюдава, вследствие на явлението Koebner на фона на поражението на кожата СД.

Псориазис на скалпа и косопад

Често оплакванията при пациенти с псориазис на скалпа е загуба на коса, въпреки това основната причина за повечето от тези случаи се счита за косопад, предизвикан от травма, причинена от сърбеж огнища (traction алопеция).

Така беше направен анализ на състоянието на 47 пациенти с псориатической алопеция: период на последващо наблюдение при 41 на пациента възлиза на 7 години, от 34 пациенти (83%) се наблюдава възобновяване на растежа на коса при отстраняване на псориатических огнища. Доклади за telogen effluvium не са пряко свързани с псориазис.

Дерматотоничен статус:

Лечение на псориазис
 • се наблюдава намаление на плътността и изтъняване на косата с участъци на оплешивяване, по-силно изразени в централно-париетални областта на скалпа;
 • липсата на фоликуларен устия;
 • эритематозно-инфильтративные огнища с шелушением.

Dermatoscopic признаци псориатической съединителна алопеция обикновено следните: това е наличието на interfollicular усукани червени линии, характерни за ПВЧГ, на фона на липсата на фоликуларен дупки. Postolatii или растежа на косата греди при това не се наблюдава.

Хоризонтални сечения на проба от биопсия при ПВЧГ показват:

 • мастните жлези не се визуализираха, обаче присъстваха на отделните мускули, поднимающие на косата, а също така се наблюдава perifollicular фиброза;
 • анализ на вертикално парче показа епидермални промени, съобразени с псориазис, и умерена хронична възпалителна инфилтрация около кръвоносните съдове и потните жлези, придружен от образуването на влакнести греди;
 • на dermal-epidermal ниво на всякакви интер-слойных промени или лезии на фоликуларен епител не се наблюдава.
 • Получените резултати от биопсия при ПВЧГ согласовывались с съединителна алопеция, сопровождающейся psoriasiform эпидермальными промени.

Псориазис и вторична съединителна алопеция

Най-често срещаните фактори, асоциирани с развитието на псориатической съединителна алопеция, са високата продължителност на заболяването и тежестта на псориазиса.

При условие, че тези промени в една или друга степен, са общи за всички лимфоцитарных рубцовых alopecia, имаме основание да вярваме, че псориатическая алопеция представлява вторичен клинични промяна на първичен процес и не е уникален histopathological състояние.

Висока ли е честотата на появата на този усложнения, докато автентично, не е известно, затова, за да се предотврати прогресията до развитие на съединителна алопеция, е необходим оптимален контрол на псориатичен възпаление.

Псориазис на най-високата част на главата

Псориазис и растежа на косата

Наблюденията показват, че поредица от събития при псориазис обвързани с активирането на anagenic растежа на косата. Забелязани са поразителни аналогии между кинетикой епидермална клетки при псориазис и пролиферацией кератиноцитов космения втора степен на професионална квалификация в рамките на фаза на анагена.

Провежда аналогия между феномена Koebner и подновяването на anagenic растеж, т.е. процеса на заздравяване на рани. И двата феномена могат да имат еднакъв "задейства" механизъм.

Уникален метод на лечение на псориазис с лазер?

Забелязано е, че е клинично активен псориазис притиска гнездную алопецию (ХА). Разпространението на мащаба на псориазис на скалпа спира на границата на огнището ХЕКТАРА. Едновременната възобновяване на растежа на косата и псориазис на главата се наблюдава след контакт имунотерапия при ХЕКТАРА. Феномен Reinbek – показва нормален растеж на косата на псориатических огнища при едновременното ХЕКТАРА.

Фактори, които определят избора на терапия при псориазис

 • възраст;
 • вид на псориазис;
 • степента на поражение, характер и локализация обриви;
 • предишна терапия;
 • съпътстващи заболявания.

Групата на лекарства за топической терапия на псориазиса:

 • локално глюкокортикоиди;
 • аналози на витамин Д3;
 • локално инхибитори calcineurin;
 • keratolytic;
 • други (ретиноиди, растителни, лекарства катран, комбинирани лекарства).

Лечение на псориазис на скалпа

При поражение на кожата на скалпа се назначава лосион 1 път на ден, който притежава противовъзпалително, отлепване действие.

При умерени възпалителни прояви и най-малкия шелушении се препоръчва шампоан и лосион 1-2 пъти на ден до изчезване на клиничните прояви.

Психосоматика: псориазис - физическо отражение на психически проблеми?

В този момент най-широко в лечението на псориазис са получили методи на фототерапия с прилагането на ултравиолетови лъчи (UV) спектър Б (280-320 нм). Ефектът от прилагането на фототерапия се основава на нейната анти-воспалительном, immunomodulatory и antiproliferative действие.

Фототерапия отлично се съчетава с topical средства, както и може да се използва под формата на монотерапии или в подкрепа на лечението.

За най-ефективно приложение на фототерапия на кожата на скалпа има устройства, оптимизирани за тази зона. Тези уреди са снабдени с гребен или световодами, които допринасят за гладка предотвратяване на УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ лъчи върху кожата на главата.

Алгоритъм за фототерапия ПВЧГ

Преди началото на курса фототерапия се препоръчва да се подготви кожата на главата с прилагането на keratolytic, тъй като обилно лющене може значително да намали ефективността на лечението.

Важно е да запомните, че омекотители не може да се използва непосредствено преди фототерапией, тъй като те затрудняват достъпа на лъчите върху кожата си. Но може и трябва да се използва след всеки сеанс фототерапия, тъй като УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ лъчи допълнително изсушават кожата.

Фототерапия УФБ 311 нм се назначава от 2-4 пъти в седмицата 20-30 процедури на курс.

След края на интензивен курс на лечение в някои случаи е препоръчително определяне подкрепа на фототерапия 1 път в седмицата.

Ролята на база за грижа за кожата при пациенти с ПВЧГ:

 • подготовка за лечение;
 • повишаване на ефективността на терапията;
 • намаляване на продължителността на лечение и нужди от средства за активна терапия", включително използване на TAS;
 • удължаване периодите на ремисия, намаляване на броя на изостряне на една година;
 • подобряване на състоянието на кожата и прогнозата на заболяването като цяло.

Оптимизиране на терапия може да се постигне с помощта keratolytic, emollients, антимикотиков.

 1. Keratolytic - важен етап в лечението на псориазис. Това е правилната подготовка на кожата за терапевтични методи на лечение. В състава на keratolytic средства обикновено включват: урея (10-30%), салицилова киселина (2-5%), млечна, гликолова и други органични киселини, алфа-гидроксикислоты и техните производни (cloimid).
 2. Эмоленты - способни да се преструктурира водно-lipidnuu мантията и епидермални бариера, тези субстанции са необходими терапия в случай на постоянна употреба keratolytic средства.
 3. Антимикотики - използват се за рехабилитация на кожата на главата (шампоани и лосиони с кетоконазолом, съединения на цинк и т.н.
Псориазис на най-високата част на

В лечението на псориазис може да бъде успешно прилагането на анти-псориатической космецевтики. Своя успех като цяло, се основава на комбинация от методи деликатна десквамации, овлажняване и саниране на кожата на главата.

Предвид особеностите на протичане на заболявания, специфични keratolytic процедури могат да се провеждат в режим на 2-3 пъти в седмицата до еднократна употреба на месец.

На фона На регрес интензивността на симптоматиката keratolytic терапия може да бъде намалена.

От овлажнители, които могат да бъдат използвани в кожата на скалпа, най-добре да се даде предимство на гелевым составам или эмульсиям.

За скалпа обикновено се използват форми деликатен шампоан (шампоан - крем), масло и подхранващи маски, балсами, масла за коса, лосиони, които имат ниска киселинност (не по-малко от 5.5).

Верен на себе си тактика прилагане на хидратиращи маски след измиване на главата.

Системна терапия ПВЧГ

Индикация за системна терапия при псориазис е липсата на ефективност на локално лечение и фототерапия, както и участието в процеса на важни анатомични зони. Необходимостта от назначаването на системна терапия при локализация на патологичния процес само на кожата на главата възниква рядко.

Но, въпреки наличието на ефективни съвременни методи за външно лечение и фототерапия, не винаги работи за постигане на желания терапевтичен ефект.

Като се има предвид изключително значително въздействие на поражение на кожата на главата върху качеството на живот, в случаи, torpid течението на псориазис разумно да се помисли за възможност за системна терапия, запознати с пациента очакван ефект и възможните рискове.

Системни лекарства за лечение на псориазис включват следните групи:

 • ретиноиди;
 • цитостатические лекарства;
 • иммунобиологические лекарства.