Псориазис — причини, симптоми, снимки, видове и лечение на псориазис

Псориазис — хронично неинфекционное заболяване, дерматоз, удря главно кожата. Обикновено псориазисът причинява образуването на прекалено сухи, червени, повдигнатите над повърхността на кожата пъпки. Въпреки това някои от пациентите с псориазис не са никакви видими лезии на кожата.

Псориазис

Степента на тежест на заболяването може да варира при различните пациенти, и дори при един и същ пациент в периоди на ремисия и обостряне в много широки граници, от малки локални лезии до пълно покритие на цялото тяло табели на псориазис. Често се наблюдава тенденция към прогрессированию заболявания с течение на времето (особено при липса на лечение), за утяжелению и учащению изостряне, увеличаване на площад поражението и включване на нови участъци от кожата. При отделни болни се наблюдава непрекъснат продължение на заболяване без да се спонтанни ремиссий, или дори непрекъснатото прогресиране. Често също са засегнати ноктите на ръцете и/или краката (psoriatic onihodistrofiya). Поражението на ноктите може да бъде изолирана и да се наблюдава при липса на кожни лезии. Псориазисът може също да причини възпалително поражение на ставите, така наречената psoriatic arthropathy или psoriatic артрит. От 10% до 15% от пациентите с псориазис страдат и псориатическим артрит.

Има много различни средства и методи за лечение на псориазис, но вследствие на хронично рецидивиращи природата на самата болест и често наблюдаваната тенденция към прогрессированию с течение на времето, псориазис е достатъчно трудно за лечение заболяване. Пълно излекуване в днешно време е невъзможно (това псориазисът е нелечимо при сегашното ниво на развитие на медицинската наука), но може да има повече или по-малко дълги, повече или по-малко пълна ремисия (включително и през целия живот). Въпреки това, винаги остава риск от рецидив.

Причините за псориазиса

 • Стрес, депресия;
 • Инжектиране на кожната покривка, по-специално вируси, бактерии (стафилококи. стрептококи), гъбички (Кандида);
 • Генетично предразположение;
 • Обменни нарушения, които влияят върху регенерацията на клетките на кожата;
 • Срив в работата на ендокринната система (хормонални нарушения)
 • Плака
 • Заболявания на СЧ ентерит, колит, дисбактериозы (дисбиоз);
 • Алергии;
 • Заболявания на черния дроб.

По-подробно за причините за псориазиса

Нарушена барьерная функция на кожата (по-специално, механично увреждане или дразнене на триене и натиск върху кожата, злоупотреба със сапун и почистващи вещества, контакт с разтворители, битова химия, спиртосодержащими разтвори, наличието на инфектирани лезии по кожата или кожни алергии, прекомерна сухота на кожата) също играят роля в развитието на псориазис.

Псориазис — това е до голяма степен idiosyncratic кожно заболяване. Опитът на повечето пациенти се казва, че псориазисът може спонтанно да се подобрява или обратното, ескалира без видима причина. Изследване на различни фактори, свързани с възникване, развитие или влошаване на псориазис, са склонни да се основава на изучаването на по-малки, обикновено госпитальных (а не амбулаторни), това е очевидно по-тежки, групи на пациенти с псориазис. Така че тези изследвания често страдат от недостатъчна представителност на извадката и от невъзможността да разкриват причинно-следствени взаимовръзки в присъствието на голям брой други (включително и на все още неизвестни или не открити) фактори, които влияят върху характера на протичане на псориазиса. Често в различни проучвания са открити противоречащи един на друг находки. Въпреки това, първите признаци на псориазис често се появяват след прекаран стрес (физически или психически), увреждане на кожата в местата на първия вид псориатических обриви, и/или са претърпели стрептококковой инфекция. Условията, според редица източници, може допринесе за влошаване или влошаване на течението на псориазис, включват в себе си остри и хронични инфекции, стрес, промени в климата и сезоните. Някои лекарства, според редица източници, свързани с влошаването на течението на псориазис или дори може да го подтикне първично възникване. Прекомерната консумация на алкохол, тютюнопушенето, наднормено тегло или затлъстяването, неправилното хранене могат да утяжелять рамките на псориазис или попречи на неговото лечение, провокира обостряне. Лак за коса, някои кремове и лосиони за ръце, козметика и парфюмерия, битова химия, също може да провокира влошаване на псориазис при някои пациенти.

Плака псориазис

Псориазисът най-често се развива при пациенти с първоначално суха, тънка, чувствителна кожата, отколкото при пациенти с мазна или добре хидратирана кожа, и значително по-често при жените, отколкото при мъжете. В един и същи пациент псориазис най-често се появява на места за по-суха или по-тънка кожа, отколкото на места мазна кожа, и особено често се появява в места увреждане целостта на кожата покрива, включително расчесов, scuffs, охлузвания, ожулвания, порязвания, в места, подложени на триенето, натиск или контакт с агресивни химикали, почистващи препарати, разтворители. Смята се, че този феномен лезии от псориазис преди всичко суха, тънка или травмированной на кожата е свързан с инфекцията, с това, че infecting тялото лесно прониква в кожата при минимална секрецията на себум (което при други условия е предпазва кожата от инфекции) или при наличието на увреждане на кожата. Най-благоприятни условия за развитие на псориазис, по този начин, противоположни на най-благоприятни условия за развитие на гъбична инфекция стоп (така нареченият "краката на атлета") или подмишниците, слабините. За развитие на гъбични инфекции е най-благоприятен е влажна, мокра кожа, за псориазис, напротив, е по-сухо. Проникшая в кожата си суха инфекция причинява сухо (не exudative) хронично възпаление, което, на свой ред, причинява симптоми, които са характерни за псориазис, като сърбеж и повишена пролиферацията на клетките на кожата. Това от своя страна води до по-нататъшно засилване на сухота на кожата, като в следствие на възпаление и засилена пролиферация кератиноцитов, така и поради факта, че infecting тялото консумира влагата, която иначе служи за овлажняване на кожата.

Симптомите на псориазис

 • Силен сърбеж по кожата;
 • Появата на кожата малки обриви, които с развитието на наети течност, очертани, образува кора, след това се свързват в единна възпалителни участъци и се покриват със сиво-бял, понякога с жълт разцвет (т. н. псориатические плаки);
 • Кървене плаки;
 • Псориазис на ноктите първо го утолщает, след това расслаивает и ноктите отпадне;
 • Възможно е болката в ставите.
Псориазисът е хронично бляшечный

Тежестта на псориазиса (етап на псориазис)

Псориазисът обикновено се класифицират по степен на тежестта на:

 • Псориазис 1 степен (лека степен на поражение по-малко от 3% от повърхността на кожата);
 • Псориазис 2 степен (тежко поражение от 3 до 10% от повърхността на кожата);
 • Псориазис 3 степен (тежка с вовлечением повече от 10% от повърхността на кожата).

Psoriatic поражението на ставите се разглежда като по-тежка форма на псориазис, извън зависимост от площта на поражението на кожата.

Видове псориазис

Псориазисът може да се прояви в различни форми. Варианти на псориазис включват вулгарен (прост, обикновен) или, в противен случай, плака псориазис (psoriasis vulgaris, плака psoriasis), пустулезный псориазис (pustular psoriasis), капка-образна форма или с дупчица псориазис (guttate psoriasis), псориазис сгибательных повърхности (flexural psoriasis). В този раздел дава кратко описание на всеки сорт на псориазис заедно с код по Международната класификация на болестите (МКБ-10).

Плака псориазис, или обикновен псориазис, вулгарен псориазис, лесен псориазис (psoriasis vulgaris) е най-често химични форма на псориазис. Той се наблюдава при 80% — 90% от всички пациенти с псориазис. Плака вулгарен псориазис най-често се проявява под формата на типичните повдигнатите над повърхността на здрава кожа парцели възпалена, зачервена, гореща кожа, покрит със сиво или сребристо-бяла, лесно лющене, лющеща се и суха и удебелени кожата. Червена кожа по лесно се отстранява сив или сребрист слой лесно е контузен и кърви, тъй като съдържа голям брой малки съдове. Тези сайтове типичен псориатичен лезии се наричат psoriatic табели. Псориатические плаки имат тенденция да се увеличи в размер, се слее със съседните табели, формиране на цели плочи плаки ("парафин езеро").

Псориазис сгибательных повърхности (flexural psoriasis), или "обратната псориазис" (inverse psoriasis) обикновено изглежда като гладка, не шелушащиеся или с минимално шелушением, не особено изпъкнали над повърхността на кожата от червени възпалени пъпки, за да се установят единствено в гънките на кожата, при липса или минимално поражение на други участъци от кожата. Най-често тази форма на псориазис засяга гънките в областта на външните полови органи, в слабините, вътрешната част на бедрата, подмишниците, гънките под повишен при затлъстяване корем (psoriatic pannus), и в гънките на кожата под млечни жлези при жените. Тази форма на псориазис, особено предразположени към влошаване под влиянието на триене, нараняване на кожата и отделянето на пот, и често е придружен от или усложнява от вторична гъбична инфекция или стрептококковой пиодермией.

Причини за появата на псориазис

Каплевидный псориазис (guttate psoriasis) се характеризира с наличието на голям брой малки, повдигнатите над повърхността на кожата здрава, суха, червено или лилаво (чак до лилаво), подобни по форма на капки, слезинки или малки точки, кръгове елементи на поражение. Тези псориатические елементи обикновено обхващат големи повърхността на кожата, най-често на бедрата, но може да се наблюдава на пищялите, предплечьях, раменете, скалпа, гърба, шията. Каплевидный псориазис често за първи път се развива или ескалира след стрептококковой инфекция в типичните случаи — след стрептококковой болки в гърлото или стрептококкового фарингит.

Пустулезный псориазис или умерен размер псориазис е най-тежка от кожни форми на псориазис и как изглежда повдигната над повърхността на здрава кожа мехурчета или мехури, пълни с неинфицированным, прозрачен и противовъзпалително ексудат (пустули). Кожата под и над повърхността на гнойни пъпки и около тях червена, гореща, отечная, воспаленная и удебелени, лесно беля. Може да се наблюдава вторично вземане на гнойни пъпки, в този случай ексудат придобива гнойный характер. Пустулезный псориазис може да бъде ограничен, локализирани, при това най-честата му локализация са дистальные края на крайниците (ръце и крака), т.е пищялите и предмишниците, това се нарича palmoplantaris пустулез (palmoplantar pustulosis). В други, по-тежки случаи пустулезный псориазис може да бъде генерализирано, с широко разпространение на гнойни пъпки по цялата повърхност на тялото и тенденция към сливане в по-големи гнойни пъпки.

Псориазис на ноктите, или псориатическая onihodistrofiya води до различни промени на външния вид на ноктите на пръстите на ръцете или краката. Тези промени могат да включват всякаква комбинация на промени в цвета на ноктите и ноктите вила (пожълтяване, бланширане), появата на ноктите си и под ноктите на точки, петна, напречен исчерченности нокти линии, удебеляване на кожата под ноктите и около ноктите подава, връзки и удебеляване на нокътя, пълна загуба на ноктите (онихолизис) или на развитие на повишена чупливост на ноктите.

Псориатичен артрит, или псориатическая артропатия, arthropathic псориазис е придружен от възпаление на ставите и съединителната тъкан. Псориатичен артрит може да засегне всички стави, но най-често малките стави дистальных фаланги на пръстите на ръцете и/или краката. Това е в типичните случаи причинява надуе пръстите на ръцете и краката, известно като псориатичен dactylitis. Псориатичен артрит може също да засегне тазобедренные, коленни стави, плечелопаточный става, ставите на прешлените (псориатичен спондилит). Понякога псориатичен артрит на коляното или тазобедрената става и особено при псориатичен спондилит е толкова силно, че води до тежка инвалидизация на пациента, на неспособността да се движат без специални приспособления. Смъртност при тези най-тежки форми на псориатичен артрит се увеличава, тъй като обездвижване на пациента в леглото допринася за появата на язви и пневмония. На около 10 — 15 процента от пациентите с псориазис страдат и псориатическим артрит.

Псориазис на корема

Псориатическая эритродермия, или erythrodermic псориазисът се проявява често, често е генерализирано възпаление и шелушением, отслойкой на кожата на цялото или на голяма част от повърхността на кожата. Псориатическая эритродермия може да бъде придружен от силен кожни сърбеж, подуване на кожата и подкожната тъкан,болезненностью на кожата. Псориатическая эритродермия често се случва в резултат на влошаване на вулгарен псориазис, когато си несигурен течение, особено при внезапни остри отмяна на системно лечение или местни глюкокортикоиди. Може да се наблюдава като резултат от провокация с алкохол, нервно-психически стрес, интеркуррентными инфекции (по-специално от настинки). Тази форма на псориазис може да бъде летальной, тъй като изключително силно възпаление и лющене или отлепване на кожата нарушават способността на организма за регулиране на телесната температура и бариерната функция на кожата, което може да бъде сложно генерализирана пиодермией или сепсисом. Все пак ограничена, локализиран псориатическая эритродермия дори може да бъде първият признак за псориазис, впоследствие трансформируясь на вулгарен плака псориазис.