Какво е псориазис, причини за възникване на заболяването

Според статистиката диагноза "псориазис", регистрирано от 3-6% от цялото население на света. В по-голяма степен му са податливи са хората с бяла кожа. Появата на псориазис най-често се случва на възраст от 15-45 години. Тя в еднаква степен е възможно при представителите на двата пола. Статистически данни карат да говорим за болестта, като за сериозен проблем. Като се има предвид, че групата на риска е голям, актуални ще притежаването на обща информация за болестта на широки слоеве от населението.

Основните места на локализация на псориазис

Какво е това заболяване?

Псориазис – сложно е хронично заболяване, развитието на които е свързана с работата на имунните клетки. Те предизвикват възпаление, простираща се в горните слоеве на кожата. В резултат на засегнати кожата, а също и ноктите. Става абнормно разрастване на кожата и капилярите. Това заболяване е едно от най-добре проучените, но и сега учените не могат да дадат отговори на всички въпроси за причините за възникване. Официално признато е нелечимо. За заболяването е придружено от периоди на временно подобрение и рецидиви.

Второто име на псориазис – люспести тения. Свързани с външния вид прояви на болестта като червени шелушащихся петна. Те изпъкват над повърхността на кожата, имат грапава повърхност с бяла патина. Но "тения" — условно име, тъй като микроорганизмите не действат тук, като причина за болестта.

Причини за възникване

Учени се наложат няколко теории за причините за появата на псориазис.

 1. Това е автоимунно заболяване, причините за което се крият в нарушени функции на имунната система. Клетки, изпълняващи защитни функции, започват да проникват в по-горните слоеве на епидермиса, което води до развитие на болестта. Те провокира активно деление на клетките на кожата.
 2. Причината стават нарушения в растежа, узряването и клетките на епитела. Тези промени водят до това, че имунните клетки на макрофагите и Т-лимфоцитите обмисля клетките на кожата с увреждания, болни и ги атакува.

Нито една теория не дава отговор на главния — защо се случват тези имунни нарушения и повреди? Отчасти във връзка с липсата на знания дадено заболяване остава нелечимо. Съществуват фактори, които допринасят за развитието на заболяването.

 • Генетично предразположение – при деца, самотен родител, който страда от псориазис, рискът от развитие на е 15-17%, и двамата родители – 25%. Но дори и сред най-близките роднини на болестта не диагностировалась, рискът се запазва и е около 5%.
 • Някои функции на кожата – суха и финес. Според статистиката на притежателите на такава кожа е по-често са изложени на опасност от развитие на болестта.
 • Эритродермический псориазис
 • Прекомерната хигиена – зацикленность на личната хигиена в този случай може да изиграе "лоша шега". Постоянно излагане на кожата на външния механичен компонентите и контрол, в комбинация с козметични средства, човекът унищожава своята защитна бариера и нарушава работата на имунната система.
 • Външни дразнещи фактори – постоянен контакт с битова химия, различен вид спиртовыми разтвори, козметични средства и т.н.
 • Прием на някои лекарства – заболяването може да се превърне в един от страничните ефекти. В тази група лекарства попадат анти-маларичен и антиконвулсивни медикаменти, бета-блокери, антидепресанти, литий карбонат и други.
 • Гъбични заболявания и стафилокок – статистика отбелязва голям брой от случаите, когато развитието на болестта започна след подобни инфекции.
 • Склонност към алергични реакции.
 • Различни "стресова" ситуация за организма – преместване, счупване на промяна на климата и часови пояс, нервни напрежения и депресивно състояние.
 • Наличието на лоши навици, особено за дългосрочно им запазване.
 • ХИВ – една от загадъчните причини за появата на псориазис. Факт е, че с ХИВ се случва спад на активността на лимфоцитите, а причина за псориазиса е повишаване на тяхната активност. Но статистиката показва, че болни от Спин повече от други, изложени на псориазу.
 • Редовно травматично въздействие върху кожата.

Видове псориазис и си етап

Се открояват три етапа:

 1. Прогресивно – е придружено от появата на нови обриви и победи всички по-големи участъци от кожата.
 2. Стационарната – запазване на размери и форми на съществуващи обриви, липса на появата на нови.
 3. Retrogressive – налице е намаляване на броя на плаки и техните размери.

Заболяване по видове е разделен на две групи:

Вулгарен – се характеризира с еднакви высыпаниями под формата на плаки или папули — възли червеникав цвят, които се показват над кожата. Обриви ясно се открояват и има сивкав цвят се дължи на покриване на повърхността, сребристо-бели люспи. Стойността на плаки може да бъде от 1-2 мм до 15-20 мм и повече. Ако леко се почеше повърхността на плаки, а след това повърхността започва да отлепите още повече. Също така при изтриване на повърхността на скалите може да се открои мазен слой епидермални, като се образува влажна повърхност — ефекта на "терминал филм". При леки поскабливании блестяща повърхност обриви се наблюдава феноменът на Auspitz-Politenkova – отделянето на капчици кръв, сливането между себе си, като резултат на увреждане на дермальных полнокровных папили. Основните места на локализация на този тип псориазис – главата, на повърхността на големите стави (коленни, локтевых).

Барбър

Erythrodermic псориазис – се развива на фона на прогресивното вулгарно псориазис. Основни причинители – неправилна терапия на заболявания, преждевременно прекратяване на лечението, нервно-психични фактори, паралелно остри инфекциозни заболявания. В хода на заболяването се случва активно разпространение и обединяване на плаки. При активното въздействие на негативните фактори за рязко влошаване могат да се появят бързо — буквално за няколко часа. Сливане, плаки образуват непрекъсната ярко-червената повърхност с отечностью и кафяв шелушением. Може да се наблюдава появата на пукнатини, общото влошаване на състоянието – повишаване на температурата, болки в ставите и мускулите, втрисане, подути лимфни възли и т.н.

Пустулезный – по-рядък вид, различно тежки течение и може да представлява заплаха за живота на пациента. Отделят около 7-ми му форми, основните са:

 • Генерализованный – болестта може да започне бързо. Кожата е покрита с ярка червена еритема и след това на нея се появяват pustular обрив. Тя става много чувствителна, и заболяването е придружено от силни болезнени усещания. Обриви се сливат и се образува гнойна зони, които продължават своето разпространение в здравите участъци на кожата.Заболяването е волнообразную цикличность през първите 1-8 седмици. За отслабване са огнища на някои места трябва да появата на нови на съседните области. Гнойни корички, отпадая, покажат эрозированную повърхност, където и се случва по-нататъшната много бързо эпителизация.Основните зони на локализация влизат парцели в района на ставите, понякога това е главата, лицето и дори език.
 • Ладонно-плантарна пустулезный (Barber) – засяга зони на дланите и ходилата. Но за разлика от подобни форми на вулгарен псориазис, го обриви са пустулезный характер с гнойни съдържание.
 • Arthropathic псориазис – засяга малки дистальные ставите. В началния етап На болезнените усещания са незначителни, но по-късно започва генерализация на процеса, придружени отечностью ставите, силни болевыми усещания, възможно ограничение на движенията и дори вывихами.

Симптоми

Псориазисът е системен заболяване и може да засегне кожата, ноктите и косата. Основната зона на поражение в повечето случаи стават кожни воалите. Общият симптом за всички видове псориазис — председател обриви ярко-червен цвят с грапава повърхност. Те са придружени от силен сърбеж, при прогресиращо етап — силна болка и общото влошаване на състоянието на пациента. Обриви може да засегне всички части на кожата, но обикновено първите прояви се появяват в зоната на сгибательных на ставите, в главата, долната част на гърба.

По форма се появява рядко може да има различни форми:

 • една сълза форма;
 • открий;
 • монето-видни.
Пъпка

Симптоматика на псориазис по локализация:

 • На главата се формира от валежите във вид на шелушащихся плаки. Те изпъкват над повърхността на главата, са под косата. Последните при това не се повреждат. Везните петната приличат на пърхот, така че на ранен етап може да мине незабелязано.
 • На лицето – плаки се образуват в гладка кожа (на челото). Появата им може би на лигавиците, например, в устата, на езика.
 • На ноктите – се случва поражението плочи. Това може да бъде появата на малки дупки, подобни на следи от ваксини от игли тип "напръстник". Могат да се появят симптоми, наподобяващи поражение от гъбички – промяна на цвета, лющене и т.н.
 • На ставите – валежите в формата на плаки с скалите на повърхността. Плака значително изпъкват над повърхността.

Симптоматика на псориазис не е единна клинична форма на проява са разнообразни. Определена опасност представляват симптоми на системно унищожение, тъй като те говорят за комбинация от няколко вида псориазис.

Заразна ли е псориазисът?

Това заболяване не е заразно! Такъв е отговорът на всички експерти и учени. Това е важно за формиране на отношение към хората, страдащи от псориазис в обществото. Болният човек не представлява никаква заплаха за околните. Болестта не се предава нито един от възможните пътища. Въпрос за наследствена склонност е разгледана по-горе.

Методи за диагноза на псориазис

За диагностика на заболяването се използват следните методи:

 • външен оглед;
 • история като, включително информация за наследствени предразположения;
 • лабораторни изследвания – общ и биохимичен анализ на кръвта, за да се определи нивото на холестерола и глюкозата в урината на водно-електролитния баланс;
 • при диагноза псориатичен артрит – това е радиография, ядрено-магнитен резонанс, набоде на синовиалната течност на ставите (тип анализ е предписано от лекар поотделно);
 • допълнителни изследвания, насочени към определяне на общото състояние на пациента и идентифициране на съпътстващи заболявания.

Влияние на диагнозата на живот на пациента

Псориазис е хронично заболяване с ярко изразена симптоматикой. Така че в повечето случаи той има сериозно въздействие върху живота на пациента. В зависимост от степента и места за локализация на плаки могат да се появят проблеми преди всичко от социално-психологическа адаптация на човека.

Наличието на обриви по откритите части на тялото също може да се превърне в пречка за професионално изпълнение на задълженията на обекти с наличието на фактори с негативно влияние. Могат да се появят и ограничения за занимания на някои видове спорт, посещение на обществени места – басейни, например.

Основният проблем е психологически комплекси, необходимостта да се придържаме към определен режим на живот и правила за хранене.

Лечение на

Методи на лечение зависят от вида на псориазис, си етап, места за локализация, общото състояние на пациента и много други фактори. Това е винаги комплексно лечение. Всички методи могат да бъдат разделени на групи:

 1. Медикаментозные.
 2. Не са лекарства:
  • физиотерапия;
  • диета;
  • balneology.

При медикаментозном лечение се използват локални и системни препарати за вътрешен прием. Често е техника, когато лечението се започва с по-малко активни, щадящи препарати. Ако им действие е неефективна, това се случва на тяхната смяна с по-силни лекарства. Но дори и в случаи, когато лечението на пациента е подходящ и дава положителни резултати, на определени етапи се извършва подмяна на лекарства на подобни. Това помага да се избегне привикване на организма и да се поддържа положителна тенденция. Най-добрият ефект за локално лечение притежават мазила. Благодарение на свойствата на миро не остава на повърхността на кожата, както това се случва с други външни лекарства, а омекотява бляшку и прониква навътре. В началните етапи На вашия лекар могат да определяни хормонални мехлеми. Но най-бърз и качествен ефект дават хормонални мехлеми. По степен на ефект те се класифицират на:

Псориазис на ноктите
 • слаби;
 • средна активност;
 • силни;
 • много силни/

Лекарства за вътрешно приложение са класифицирани в следните групи:

 • иммунодепрессанты – са насочени към намаляване на активността на работата на имунната система (Циклоспорин А);
 • лекарства, чието действие е насочено към лечение на злокачествени образувания;
 • ретиноиди – оказват влияние върху процеса на формиране на повърхностния слой на кожата чрез отстраняване на нарушение; данни лекарства са производни на витамин а.

Физиотерапевтични методи включват:

 • селективную фототерапию;
 • лазерна терапия;
 • ултравиолетовите лъчи;
 • криотерапию;
 • фонофорез;
 • электросон;
 • рентгенотерапию.

Определяне на процедури много индивидуално.

Комплекс от методи за лечение и се формира въз основа на мястото на локализация на акне:

 • за терапия на кожата части се използват специални лечебни шампоани, мазила, маски, както и от физиотерапевтични методи – ултравиолетова радиация;
 • на ръцете и локтевых ставите се назначава от системно лечение от местните лекарства и лекарства за вътрешен прием.

В ареста

Псориазисът е сложно и трудно годен за лечение на заболяване. Той наистина променя живота на човека не е в по-добра посока. В състояние на пациента съвместно с опитни специалисти, да направите живота си дори с тази диагноза пълноценен и щастлив. Ключът към това ще се превърне в непрекъснатостта и редовността на лечение.