Възможно ли е да се лекува псориазис завинаги

Диагностированный псориазис предизвиква множество страхове, включително и това, колко реално да се отърве от псориазис завинаги. Желанието окончателно да се отърве от патология е напълно разбираемо, като се има предвид съответна симптомите на това под формата на възпалени червени петна с лющене на повърхността. Освен това заболяване предизвиква автоимунни промени и се отнася с тежки хронични патологиям. Съответно е напълно лекува псориазис означава да се отървем от повтарящи се изостряне и прогресивното поражения на кожната покривка. Остава да разберете доколко ефективни терапевтични дейности, предлагани от съвременната медицина.

псориазис на ръцете

Възможно ли е постоянно да се отървете от псориазис

За да се избегне някаква патология, трябва да знаят причините, причинило нейното развитие. Съответно, за да се лекува псориазис завинаги трябва да се разбере, защо той се формира. И тук възниква затруднено, тъй като еднозначен отговор сравнително които провокират заболяването фактори, не съществува. Патология не се отнася за заразна, тя се появява в резултат на реакция на имунната система на собствени клетки. В резултат става прекалено бързото делене – на нормалния цикъл е около месец, при псориазис, този срок е съкратен до три или пет дни.

При заболявания има редица функции, потвърдени статистически данни:

 • От цялото население на планетата заболяването засяга около 3%.
 • Най-често е вулгарен вид заболяване, наблюдающийся 80%.
 • При принудителна засегнатите части патология се открива на възраст от 15 до 25 години.
 • Често провоцирующим фактор е емоционалната раздвижване, тъй като по това време се случва количеството на кортизол, адреналин.
 • Патология може да се предава по наследство. Ако в семейството единият родител има псориазис, в 25% при новороденото ще бъде открита от това заболяване. В случай на наличие на заболяване и на бащата, и майката риска от образуване на заболяване при бебето се увеличава до 60%.

Важно. Като се има предвид хроничен характер патология да се отърве от псориазис веднъж и завинаги не е възможно, може само да стреля на влошаване и удължаване на периодите на ремиссий.

В някои случаи заболяването може да не се открие, понякога една и съща възникнали влошаване започват без видима причина. Най-често псориатические плаки се появяват на ставите на крайниците, по линия на растеж на косъма покритие, на места твърде плътно прилепване дрехи. При това възпалителните процеси могат да протекат и на други места.

Псориазис и тежестта на развитие на патология

Ако спечели псориазис завинаги невъзможно, трябва да се премахнат негативната симптомите на това.

При това от голямо значение е степента на тежест на патология – колкото тя е по-малко, толкова по-лесно ще бъде на лечение:

 • Първа степен. Размер на засегнатата кожа, не надвишава 3%, това е най-лесната етап на патология.
 • Втора степен. При тежко поражение засяга 3-10% само на кожната покривка.
 • Трета степен. Това е много тежък етап, когато в болестния процес участвали над 10% от повърхността на тялото.

При поражения в ставите се говори за тежка форма, при този размер на увредената кожа, не е от значение. За лечение на псориазис завинаги – или поне ще се опитат да премахнат негативната симптомите на това за по-дълъг срок, е необходимо да се определи степента на тежест на патологията, за което трябва да се оцени размер на засегнатата повърхност, наличието на красноты, подпухналостта, тежестта на сърбеж, присъствие псориатических плаки и ги вторичен инжектиране, подуване на ставите и тяхната болезненост.

Също така се взема предвид общата симптоматика протичането на процеса – високо ниво на СОЭ, бърза умора, за концентрация на пикочната киселина при отдаване на изследвания на кръвта и други фактори.

Лекува ли псориазисът напълно и какви са принципите на терапия

симптомите на псориазис

Изследвания по отношение на пълното изцеление на болестта се провеждат в различни медицински центрове и клиники, от 2008 г. успя да разработи три ефективни терапевтични техники. Напълно се лекуват от псориазис, дори и с помощта на съвременни терапевтични методи за днес е невъзможно, обаче бързо премахване на негативни прояви възможно. Обикновено се изисква поетапен подход, започват лечение с прилагане на по-лесни и безопасни начини. Постепенно се извършва утяжеление методики – очакваната експозиция е по-ефективно, но и на риска по-горе.

Бързо да се лекува псориазис, изисква интегриран подход, при този начини са по увеличаване на токсичността или по възходящ ред на броя на предполагаемите странични явления:

 • Локална терапия с помощта на мазила, кремове или разтворите им се нанася върху засегнатото кожна повърхност.
 • Ако очакван ефект когато се прилага локално лечение липсва, повреден площи облучают ультрафиолетом тип Vb
 • На следващия етап – системно лечение, при който лекарствата се въвеждат вътре, под формата на инжекции, предписват интравенозна инфузия на лекарствени разтвори за потискане на прояви на патология.
 • При тежко протичане на патология трябва да има лекарства за укрепване на имунната система.

Допълнителни начини включват традиционни рецепти, спазване на диета, извършване на физическа терапия, лекарствени продукти. При необходимост могат да бъдат препоръчани на психотерапевтични сеанси.

Лекарства за провеждане на локално лечение

Локално лечение позволява да се отърве от псориазис лека и средно тежка форма в домашни условия, за което на увредената повърхност на тялото се нанасят различни мехлеми, разтвори, лосиони.

Към най-търсените са:

 • Хормонални препарати. Целеви глюкокортикостероиды позволяват забавят възпалителните процеси, намаляване на скоростта на клетъчното делене и имунните реакции. В резултат на това намалява лющенето плаки, но при това кожата се "привързва" към лекарствата, се появява нейното атрофия. Съответно външно приложение на хормонални вещества не може да бъде продължителен.
 • Паралелно с глюкокортикостероидами предписват лекарства за потискане на разделяне на кератиноцитов. Ги е недопустимо да се използва едновременно със средства, в чийто състав влиза салицилова киселина да се избегне унищожаването на полезните свойства.
 • Определяне на лекарства, базирани на салицилова киселина позволява забави деленето на клетките и купировать възпалителни процеси.

Добър ефект имат лекарства, съдържащи активен въглен катран, цинков оксид, борна киселина. Имат успокояващ ефект върху кожата покривка има ихтиол, го използва, когато форми на патология с ясно изразени възпалителни процеси.

как се лекува псориазис

Методи на облъчване на кожната покривка

Спечели псориазис помага на облъчване на кожната покривка, активно се прилага фототерапия – тези техники се използват при тежко протичане на патология, която е склонна към рецидивам. Uv помага за подтискане на ненужни имунната активност, възпалителни кожни реакции. Имайте предвид, че този метод дава и странични ефекти – зачервяване на кожата слой, го изсушаване на зони за въздействие.

Могат да бъдат причислени:

 • Терапия, когато се прилагат Б-ултравиолетови. В този случай облучают или на цялото тяло или на определени зони. При по-малки зони на поражение обединявайки спецоборудование, с помощта на които лечението може да се провежда в домашна обстановка.
 • ПУВА-терапията, при която върху кожата влияят комбинация А-виолетови и лекарства-фотосенсибилизаторов, които увеличават чувствителността на кожната покривка на лъчи. За постигане на ремисия се изисква провеждане на 10-30 сесии.

Трябва да се отбележи, че ПУВА-терапия е съпроводено от много странични явления. Тъй като при провеждането на процедурите uv светлина е в състояние да постигне очната лещата, изложени на голям риск от катаракта.

Важно. Колкото по-голям брой сесии, толкова по-висока е вероятността за образуване на ракови кожни заболявания. Съответно ПУВА-терапия се предписва само в случай, когато другите методи не са дали необходимия резултат.

Използването на системната терапия

Системно лечение се използва при тежко протичане на заболяването. За да премахнете псориазис с помощта на тази техника, трябва да се вземат лекарства, които са способни да потискат дейността на имунната система и забавят деленето на клетките. Системното лечение включва вътрешен прием на терапевтични средства или техните инжектиране на въведение. Прилаганите лекарства в по-голямата си част имат множество странични явления, като оказва токсичен ефект и потиска имунната система.

Прием на такива лекарства на отрицателно въздействие върху черния дроб и бъбреците, тъй като терапевтичните схеми се разработват индивидуално, и тяхното прилагане изисква контрол с помощта на изследвания на кръвта.

Системата на лечение се извършва при използване на следните групи лекарства:

 • които спират синтеза на ДНК, което намалява скоростта на клетъчното деление.
 • които спират ненужната ороговение кожата слой.
 • снимающих възпаление на кожата.
 • които нормализират деленето на клетките.

За ефективно преодоляване на псориазис трябва да се помисли за привикване на тялото към терапевтични методи, което изисква периодично преразглеждане на подхода.

Задействование народни рецепти

системна терапия

Рецепти на базата на различни естествени компоненти ви позволяват да победи псориазис в домашни условия, но преди да използвате препоръки лечители, трябва да се консултирате с дерматолог.

Сами можете да приготвите различни мазила, много ефективен се счита за включването в тях на прополис:

 • В емайл, капацитет разтопи 200 грама масло.
 • Към него се добавят 10 грама вече е натрошен прополис.
 • Сместа се довежда до кипене, вари постоянно се намесва още 15 минути на слаб огън.
 • Средство се филтрира, охлажда се, се втрива в псориатические щети.

Още едно просто средство – смесване на равни дялове от вазелин и прах жълтурчета до получаване на хомогенна маса, която трябва да се прилага върху кожата, оставяйки компрес на два или три дни. След това се нуждаят от квартана пауза и повторение на процедурата. На такова лечение се провежда до изчезване на плаки.