Развенчиваем митове — заразна ли е псориазисът?

Псориазисът е заболяване хроничен характер, при които се наблюдават кожни промени на кориците на различни зони на тялото, в някои варианти се случва поражението ногтевых плочи и ставите. Възникнали плаки червен цвят с бели зони на епидермиса често се наричат чешуйчатым лишаваме.

Псориазис

Това е името на наталкивает повечето хора в асоциация с инфекциозен процес и предизвиква подозрения псориазис е заразна, или не. Но, развитие на псориазис се случва на фона на психоэмоциональных претоварване, нарушения в работата на ендокринната и имунна системи, а не по причина на инфекциозни лезии.

Заразна ли псориазис на кожата за околните

Възможност за прехвърляне на псориазис на кожата от заразения човек здравословно, е остър въпрос. Заболяването може да понесе сериозни заплахи за здравето и в този момент се отнася към категорията на нелечими заболявания. Люспести тения – второто име на псориазис на кожата, е често срещано заболяване. Независимо от това, псориазис не се отнася към инфекциозни заболявания, както и с лишаваме е единствено външната прилика.

Пациент с псориазис не представлява опасност за обществото, чести контакти с него и настаняване в една къща не могат да станат причина за появата на люспи жълтеница. Болестта може да възникне при човека само в случай на наличната предразположение и съживяване на патология на фона на никакви сътресения на тялото. Комуникация с човек с псориазис може да бъде източник на изключително естетически дискомфорт. Опасност от псориазис за околните – мит, които се появиха на фона на липсата на информираност на хората за природата на заболяването.

Митове за това как се предава псориазис от човек на човек

Около 90% от населението не разпознава формата на заболявания на кожата. Това е в основата на широкото разпространение на грешни предположения за природата на появата на псориазис. Обществото възлага на псориазу такава етиологията:

 • грибковую;
 • вирусен;
 • бактериална.

Въз основа на очакваната природата на заболяването, най-често срещаните митове за рисковете от заразяване са:

 • въздушно-капков път;
 • домакинството;
 • заразяване при полов акт;
 • инжектиране чрез контакт с кръв.
Контакт с болен от псориазис

Потвърждаване на инфекцията показва, че в едно семейство могат да се разболеят им веднага няколко души. Също така, при близко общуване с пораженным човек след известно време псориазис открива себе си, някой друг от неговото обкръжение.

Люспести тения – инфекциозно заболяване, передающееся въздушно-капково чрез

Част от хората са склонни да се предположи, че люспести тения се отнася до болести, които могат да се предават чрез въздушно-капково пътя и да действат в следствие на различни инфекциозни заболявания. Теория често срещана, но нито един от нейните здравно потвърждаване не е наличен. Изследвания в лаборатории потвърждават, че се заразят от псориазис по този начин всъщност е невъзможно и той не се отнася към заболявания с вирусна природа.

При контакт с болен от докосване на ръка (вътрешните)

Митът за прехвърляне на псориазис на кожата, възникнал на базата на асоциация с гъбички, тъй като заразяването на обикновените лишаваме се случва при контакт със заразено животно или човек. Въпреки това име "люспести тения" псориазу е дал дължи до известна визуална подобна на засегнатите райони. Псориазисът не е заразно заболяване и не може да се прехвърля здрав човек вътрешните – при допир с ръка към лющене на част от кожата.

Предаването по полов път

Сексуален контакт с човек, който е на кожни покровах присъстват червени шелушащиеся парцели, които имат прилика с лишаваме, е недопустимо за много по причина на тяхната недостатъчна информираност на псориазис. Люспести тения – това не е заболяване, передающееся по полов път и то не носи заплахи за партньор в случай на интимен контакт. При това, удоволствието, извлечено по време на секс, увеличава интензивността на синтеза на ендорфини, това положително се отразява на общото състояние на лицето и подобрява функционирането на нервната система. Постоянен партньор – това е важна стъпка в моя адаптация на болен човек в нормалния живот. В 50% от случаите на сексуална удовлетвореност влияе върху степента на успех на привикване към новия начин на живот, който диктува заболяване. Социализация на хората с чешуйчатым лишаваме стои важната задача, тъй като емоционални и психически скованост, характерна за болни, е в състояние да доведе до сложни психоэмоциональным заболявания.

Псориатическая болест

Можете да се разболеете в процеса на грижа за пациента

Болт начин на предаване е характерен за множество разновидности на заболявания на кожата, които провоцируются патогенните микроорганизми. Чрез легла и контакт с тях могат да се прехвърлят бактерии, гъбички и вируси. При допир на пациента с высыпаниями към различни теми, люспи, може да попаднат на нещо, но се свържа с тях не носи заплаха за здравето на други хора. Заболяване възниква поради нарушения на скоростта на клетъчното деление и той не разполага с инфекциозна етиология. В процеса на грижи за човек, който е заразен от псориазис се разболее невъзможно, при условие че липсата на наследствено предразположение към това недугу. Патологията е невъзможно да се зарази и при допир до кожата, тъй като люспести тения не се предава домакинството и въздушно-капково пътища. Пациентът не носи заплаха за околните и дори при тясно представители контакт с него, за получаване на заболяване невъзможно. Псориазисът е на имунната нарушения, с хронични вид течения. Заболяване, понижава качеството на живота, както и начините за постигане на пълно възстановяване не е наличен, но при адекватни лечение съществуват възможности за постигане на продължителна ремисия, продължителността на който е калкулирана в продължение на години. Когато псориазис се допълва от стафилокок или гъбична инфекция, бацили остават на предмети от бита. При контакт с тях и здрави хора, се предават изключително патогенни микроорганизми, но не и псориазис.

Чрез заразяване чрез кръв

Гемо-пинов път на заразяване е характерен за хепатит B и C, HIV-инфекции и други заболявания, които са най-вече провоцируются вируси. Заразят с подобни заболявания е възможно при преливане на кръв, прилагането на нестерильных мед.инструменти, игли за татуировки салони, при ухапване от насекоми и по внутриутробном план – трансферът се осъществява от майката към плода. При изучаването на които провокират заболяването фактори може да се определи, че псориазиса не се предава чрез кръвта, тъй като му причинява не от инфекция, а генетичният код в 9 локусах и нарушения на клетъчното делене на епидермиса. Лекари е било потвърдено, че псориазиса не е в състояние да предава здрав човек, който живее заедно със страдащите от псориазис, независимо от интензивността на контакт.

Люспести тения

Предава ли болестта по наследство или не

Псориазисът не се предава генетично напълно, а само във вариант предразположение. Също така, при всеки един пациент "собствен", псориазис, тъй като се срещат много видове заболявания, които имат различия в характеристиките на течението и терапия. За наличие На предразположение на генетичния ниво организмът реагира на запускающие заболяване фактори неодинаково. Псориатическая заболяването има различни прояви при жени, мъже и деца. Предаването "ген псориазис" от родителите на детето е доказан от учени факт – около 50% от децата, чиито родители са болни от псориазис, също имат предразположение към него. При заболяване на 1 от родители, псориатическая патология диагностицира при 10-25% от децата. Заболяването може да не даде за себе си знае, преди 30-35 години, а се развие едва в зряла възраст или в напреднала – когато имунни механизми отслабват, а процесите на обмяна в организма не са толкова интензивни. Предразположение вече съществува в генетичния код на плода – в него вече има някои "дефектни" гени, оформяйки го имам в организма на бебето към това заболяване. Генетика в този момент все още не са открили начин за прекратяване на такова прехвърляне "псориатических гени" от по-възрастното поколение, последвано от.

От това, което се случва люспести тения: истинските причини за появата на

В този момент лекарите предполагат, че псориатическая заболяване е специфична реакция на организма към дразнители на околната среда, в резултат на което възниква образуването на плаки и обща ерозия на кожата покрива. По мнение на учените, люспести тения може да бъде предизвикана от следните неблагоприятни фактори и компонентите и контрол върху тялото:

 1. Генетично предразположение на детето, която е с произход поради наличието на "псориатических гени" на някой от кръвни роднини.
 2. Заболявания на инфекциозен характер.
 3. Нещастен, най – често- студен климат в региона престой.
 4. Разстройство на метаболитните процеси на организма.
 5. Злоупотребата с спиртосодержащей продукти, дълъг стаж тютюн за пушене, прием на наркотични лекарства, токсични вещества.
 6. Дефицит в имунната, който може да се наблюдава не само като отделно явление, но също така да се появят и в момента е в света на плода, пубертатного, климактерического периоди.
 7. Дълготраен контакт с агресивни химични съединения, в това число – химиотерапия, изгаряния.
Миро

Често псориатическая болестта не се проявява при хора с високи показатели за здраве и силен организъм, като най-малко – все още лекари подобни клинични случаи не е фиксиран. Въпреки това, лекарите посочват, че има фактори, които потенциално са в състояние да задейства механизъм на заболяването, дори и при здравите хора. Към тези фактори се отнасят следните неблагоприятни въздействия и състояния:

 • тънка и прекалено суха кожа;
 • постоянен стрес;
 • безмерная хигиена, която потиска естествената защита на кожата;
 • зависимост – тютюнева, наркотици и други подобни;
 • продължителното прилагане на фармакологични средства;
 • склонност към алергични реакции;
 • чести сериозни наранявания.

В голяма част от вариантите, произволникът влошаване на протичане на заболяването и неговата проява на здравия човек е невъзможно. Често псориатическим прояви води комбинация от няколко негативни въздействия върху тялото, което става пускането началото на заболяването или да го рецидив. Заболяването се проявява независимо от възрастта, но има една закономерност – колкото по-рано псориатическая болест е дала за себе си, толкова повече ефекти и усложнения неговите течения ще бъде човек.

Принципи на лечение на болен в домашни условия

Пълното премахване на болестта не се получава дори и при-скъпият и най-интензивно лечение. В голяма част от вариантите, псориатические прояви се появяват отново след дълъг период на ремисия. Все пак терапия на псориазис и поддържане на състоянието на ремисия в продължение на няколко години в домашни условия е възможно, също така, колкото и да се отървем от остра симптоматика и почистване на кожата покрива от папули и плаки. Основен принцип за домашно лечение е в наблюдението на протичане на заболяването и предотвратяване на усложнения на псориазис. Лечение на патология на къщата е възможно при използване на следните средства:

 • мехлеми, кремове;
 • лосион;
 • шампоан – в случай на поражение на скалпа;
 • бани с инфузии;
 • отвари;
 • прах.
Гемоконтактный начин на заразяване

Въпреки това, преди да се използват всякакви средства, в това число на базата на естествени компоненти, е необходимо да се консултирате с лекуващия ви специалист. Консултации намаляват вероятните рискове за усложнения по причина на прилагане на неподходящи лекарства. Всички възможности за терапия целенаправленны за облекчение на състоянието, както и превод на заболявания в стадий на ремисия. В случай на домашно лечение е необходимо да следи за спазването на всички правила, които са такива препоръки:

 1. В период на терапия лекарства за локално приложение е необходимо да се пази кожата и ноктите от изсушаване. Това е от значение, при условие че прилагането на бани. Също така, се изисква задължително да използвате овлажнители, което позволява да се запази естествената влажност на кожата покрива.
 2. При леките стадии на заболяването не е желателно да се прилагат мощни лекарства, тъй като псориазис добре се поддава на въздействието на лекарства на растителна основа.
 3. За постигане на по-добър терапевтичен ефект, до нанасяне на медикамент върху кожата е необходимо внимателно почистете я от люспи и корички.
 4. Не е желателно еднократно да се прилагат някои лекарства, тъй като техните лекарствени взаимодействия може да даде непредсказуем резултат, както и определяне на най-ефективния медикамент ще бъде трудно.
 5. Е необходимо стриктно да се придържат към определени рецептури и схеми за лечение в домашни условия.
 6. В случай на въздушни и слънчеви бани е необходимо внимателно да се запознаете с механизма на използвания наркотик на подобни влияния – след употреба на някои медикаменти не може да се излага на обработваните участъци от продължително излагане на преки слънчеви лъчи.
 7. Важно е да се придържаме към режима на ден и диетично хранене. Изисква преодоляване на зависимост, тъй като терапевтичен ефект може да бъде компенсирано или отслабена алкохол, вещества, които се намират в тютюневите изделия. Трябва да се преразгледа собствен гардероб – да носят дрехи само от естествени материи.
 8. След преминаване на курса е необходима почивка. Колкото по-мощен медикамент се спазва, толкова продолжительней трябва да има интервал преди подновяването на използването му.

Спазването на изброените правила подобрява терапевтичния ефект. Също така, тези препоръки помагат да се избегнат усложнения и неблагоприятни ефекти, провокирани от опасни лекарствени средства. Основно правило – редовно посещение на лекуващия специалист и оценка лекар на текущото състояние на пациента.