Причините за псориазиса: да знаете, за да се отървете

В тази статия подробно са описани причините за появата на псориазис. Знаете ги е изключително важно, тъй като именно чрез премахване на причините за заболяването, може да се постигне оздравяване.

Цел – да помогне да се определи причината за развитие на псориазис. И, значи, да разбере, в качеството на какви фактори може да се постигне подобряване състоянието и възстановяване.

Псориазис – резултат от комбинация от външни и вътрешни причини

Заболяването се проявява, ако съчетание на външни фактори и вътрешни механизми надвишава някакъв индивидуален праг. В резултат на това в организма се активизират автоимунни процеси (имунна реакция срещу собствените си клетки) и се появяват характерните симптоми на заболяването.

Причините за псориазиса
 • Външни причини — това е начин на живот и фактори на околната среда, провокира появата на псориазис или които водят до неговото влошаване.
 • Основна вътрешна причина псориазис — генетично предразположение. Това са гени, доставшиеся ни в наследство от родителите си. Гените определят вродени свойства на организма, които в това число включени в развитието на псориазис.

Не е кой-тогава единствената причина за развитие на псориазис. Болестта възниква в резултат на комбинация от вътрешни и определени външни причини.

Подходи при лечението на псориазис: отстраняване на симптоми или причините?

Помислете за възможни подходи при лечението на псориазис.

Премахване на вътрешните причини за псориазис е изключително трудна, тъй като медицина все още не се е научила да се отрази на гени на болния.

В същото време външните причини за появата на псориазис се поддават на отстраняване. Именно благодарение на тях е възможно да се постигне устойчива ремисия. Затова е толкова важно да им обърне внимание.

Всички външни причини за появата на псориазис обединява два важни фактора:

 • въздействието на тези външни причини за развитието на псориазис научно потвърдено;
 • въздействие на външни причини, без неблагоприятни ефекти и има множество предимства.

Предимствата на работата с външни причини псориазис

Помислете за предимствата на лечение на псориазис с помощта на въздействието на външни фактори:

 • устойчив резултат: благодарение на премахването на външни причини, поради които псориазис произход, се постига трайна ремисия на болестта;
 • не се използват лекарствени средства;
 • няма усложнения и странични действия, които могат да възникнат при лечение на лекарствени средства;
 • няма пристрастяване към терапия, в случай на лечение с медикаменти, когато за получаване на по-рано постигнатия ефект е необходимо да се увеличи дозата;
 • не изисква хоспитализация;
 • не се изискват големи финансови разходи, а напротив, экономятся пари и време;
 • възниква общ оздоравливающий ефект.
Лечение на псориазис

Проблеми медицински подход при лечението на псориазис

За съжаление, този подход има своите недостатъци и помага само на време. Лечението често води до странични ефекти, а след прекратяване на терапията псориазисът обикновено се възвръща или дори се засилва.

Външни причини болест и лекарите, и пациентите често не се обръща достатъчно внимание.

За това при пациенти има своите основания:

 • Премахването на външни причини псориазис ще изискват от болния съвсем други усилия. В края на краищата много по-лесно да взема едно хапче, отколкото да спазвате диета и да се откаже от пиенето.
 • Пациентите не са наясно с всичките недостатъци на лечение с медикаменти.
 • Болните хора не осъзнават, че с помощта на лекарства може да се премахне само симптомите на болестта и то само за известно време.
 • Пациентите не знаят за ефективните алтернативни методи за лечение на псориазис.

Също така и при лекарите има своите основания не се отстранят външните причини за псориазис, а само неговите симптоми са:

 • Този подход изисква и от специалисти на други усилия. В края на краищата, и на лекар е много по-лесно и по-бързо ще напиша една рецепта на хормон на миро, да убеди пациента правилно да се хранят, да се откажат от тютюнопушенето и да се научат да се справят със стреса.
 • Лекарите са били претоварени: те имат голям поток от пациенти и ограничено време на прием на един болен.
 • Лекарите обикновено не се говори за външни причини, псориазис, университети и образователни курсове, като се обръща внимание предимно за лечение с помощта на хормонални таблетки и мазила.

Подход на официалната медицина при лечението на псориазис е насочена към отстраняване на симптомите, а не причините на болестта. Въпреки това такова лечение често има странични ефекти, а спирането на лечението води до засилване на псориазис.По този начин, официалната медицина все още е предимно ориентирана само към премахване на симптомите на псориазис. Така че болен е важно сами да предприемат стъпки в работата с външни причини.

Въздействие на външни причини, не се изисква използването на лекарствени средства. Така че не се предполага тези трудности, които възникват при опитите си да се освободи от симптомите на псориазис с помощта на лекарства. И в същото време за отстраняване на външни причини може да доведе до трайна ремисия.

 • Псориазисът се проявява в резултат на въздействието на вътрешни и външни причини.
 • Да повлияе на вътрешните причини на псориазис е почти невъзможно.
 • Външни причини за появата на псориазис се поддават на елиминиране.
 • Работа с външни причини може да доведе до трайна ремисия на псориазис.
 • Въздействие на външни причини, е лишена от недостатъци и има много предимства.
 • Подход на официалната медицина за лечение на псориазис позволява само временно отстраняване на симптомите му. Въпреки това, това лечение може да доведе до странични ефекти, а след прекратяване на лечение на псориазис отново се проявява.
 • Най-добрият начин да се отървете от псориазис — да се определи неговата външни причини във Вашия конкретен случай и да ги отстранят.

Външните причини на псориазис

Към основните външни причини, които могат да доведат до появата на псориазис може да се дължи на следното. Наранявания на кожата, неправилното хранене, стрес, алкохол, тютюн, инфекции и употребата на някои лекарства.

Сред най-честите причини за псориазис: нездравословен начин на хранене, увреждане на кожата, алкохол, пушене, инфекциозни заболявания и някои лекарствени средства

Наранявания на кожата

Псориазисът е пряко свързано с увреждане на кожата.

Травма може да доведе до влошаване или поява на нови обриви от там, където преди не е имало.

Провокира заболяването може да е всичко, което вреди на кожата:

Татуировка
 • драскотини, ранички, мазоли, ожулвания;
 • топло, слънчево, химически или други изгаряния;
 • дерматит (възпаление на кожата), защото за контакт с алергена, "химия" и при повишена чувствителност към слънцето;
 • ухапване от насекоми и животни;
 • татуировки;
 • теглене на лейкопластыря;
 • акупунктура (иглотерапия, акупунктура, рефлексотерапия);
 • ваксинацията.

Хранене, затлъстяването и "дупки" на червата

Има две гледна точка на връзката хранене на пациента, състоянието на стомашно-чревния тракт и псориазис. Една — от гледна точка на официалната медицина, друга — от гледна точка на алтернатива, или алтернативна, медицина.

От гледна точка на официалната медицина

Официалната медицинска наука почти не гледам в пряко влияние на храненето и състоянието на храносмилателната система на появата и развитието на псориазис. И в същото време установи такава връзка недоказани. Научни статии на тема публикувано малко. Това вероятно е свързано с преобладаващите в официалната медицина практиката за лечение чрез лекарства, а не на естествени методи на лечение и профилактика.

Въпреки това широко исследовалась връзка между наднорменото тегло и тежестта и на псориазис, чувствителност към стандартната терапия.

Между псориазис и наднорменото тегло има двупосочна комуникация.

От една страна, самото затлъстяване е фактор за увеличаване на риска от развитие на псориазис. От друга страна, псориазис като психосоциальная проблем сам може да доведе до увеличаване на теглото поради "заедания" проблеми.

Затлъстяването води до тежки рамките на псориазис, както и намаляването на телесното тегло и подобрява състоянието на пациентите.

Нискокалорична диета намалява проявите на псориазис. В проучването са сравнени две групи пациенти, които са на диета с намалено съдържание на калории и нормална здравословна диета без ограничение на калории.

От гледна точка на неофициална (алтернативни) медицина: "дупки" на червата, като причина за псориазис

В неформална медицината е една от основните причини за появата на псориазис се счита за повишена пропускливост на стените на червата.

Това състояние се нарича синдром на лийки на червата или синдром на негерметичной черво. Именно на този подход и се основава на един от най-известните и ефективни методи в алтернативната медицина – лечение на псориазис по метода на Джон Pagano "Естествен начин".

Смятат, че повишената пропускливост на стените на червата може да доведе до развитието на други, в това число и автоимунни, заболявания. Например, към ревматоидному артрит, системна червена волчанке, рассеянному склерозу, болест на Крон, не толкова специфично язвенному колиту, диабет, синдром на хронична умора, аутизъм и други.

Официалната наука потвърждава наличието на такава патология, като повишена чревна пропускливост. Но това, че "синдром на лийки на червата", директно причинява изброените по-горе заболявания, смята, че е недоказано. Както и всички разсъждения по този въпрос расценивает като начин за увеличаване продажбите на пробиотици, хранителни добавки, фитопрепаратов и други подобни, ефективността на което не е изследвана и също не е доказано.

Въпреки това съществуват множество свидетелства от страна на хора, страдащи от псориазис, потвърждаващи ефективността на прилагането на диета и други нетрадиционни методи за лечение на лийки на червата в борбата срещу псориазис.

Като спукан червата и води до развитие на псориазис

Поради повишена пропускливост на стените на червата в кръвта и лимфата проникват до края преварено протеини, бактерии, гъбички, паразити и техните токсини.

Причините за синдрома на лийки на червата

В същото появата на синдрома на лийки червата провокира:

 • неустойчива или вредни диета,
 • алкохол
 • кофеинсодержащие напитки (кафе, чай, кока-кола, енергетиката и други подобни),
 • бърза храна и полуготови продукти, съдържащи консерванти, оцветители, ароматични добавки и други подобни,
 • храни с високо съдържание на захар, мазнини, бяло брашно, глутен и други подобни.
 • Бързо хранене
 • на отделни видове продукти — от solanaceae, към които се отнасят, например, домати и картофи;
 • дисбактериоза, възникващи в това число поради загуба на приложение на антибиотици;
 • недостатъчен прием на вода (норма за човек с тегло 70 кг – не по-малко от 2 литра чиста вода на ден);
 • хроничен запек;
 • стрес;
 • наследственост;
 • заболявания на гръбначния стълб с разместване на прешлените и ущемлением нервите, които вървят към червата.

Стрес

Появата на псориазис на нервна почва потвърдена от научни данни. Освен това стресът може да стане причина за развитие на псориазис, така и неговия резултат.

Почивка на море спасява от стреса: телевизор, курса на долара и вредни храни останаха у дома, слънцето доставя витамин D, а морски пейзаж успокоява от само себе си.

 • Псориазис провоцируется стреса и сам поражда стрес.
 • Намерете техники, насочени към релаксация и управление на стреса, ефективни именно за Вас.
 • Предпочитам естествени начини за справяне със стреса: йога, медитация, когнитивно-поведенческа терапия, разходки и физическа активност.
 • За облекчаване на стреса не използвайте различни вредни субстанциям, като например алкохол, тютюн, както и до прекомерни и нездравословна храна. На първо място, самите те могат да предизвикват псориазис, и второ, водят до допълнителни здравословни проблеми.
 • При тежка депресия, трябва задължително да се потърси консултация с лекар и стриктно да се придържат възложени им медикаментозна терапия.

Алкохол

Силна пряка връзка между употребата на алкохол и риска от развитие на псориазис.

Но самият механизъм на тази връзка выяснен не до края. Алкохолът повишава създадете токсична натоварване на черния дроб. Поради това част от функцията за премахване на токсините поема кожа.

Също така алкохолът води до нарушаване на обмяната на веществата: слабо усвояване на белтъчини, витамини и микроелементи. Това лишава организма, включително и кожата, нормална способност за възстановяване.

 • Колкото по-често и в по-голям брой болни употребява алкохол, толкова по-активни и по-тежки прояви на псориазис.
 • Най-доброто от възможните решения е да се откаже напълно от всякакви видове алкохол.
 • Ако се откажат напълно от алкохола не е възможно, опитайте се да сведете употребата му до минимум. Трябва обаче да се има предвид, че всяка употреба на алкохол може да доведе до влошаване.

Пушене

Голяма разпространението на псориазис сред пушачите в сравнение с непушачите хора сигурно.

Рискът от развитие на псориазис и неговата тежест при пушачите е значително по-висок, отколкото при непушачите.

Рискът от развитие на псориазис при пушачите е значително по-висока, отколкото никога да не куривших.

Доказано е, че: пушенето директно влияе върху тежестта на псориазис и увеличава риска от развитие на псориатичен артрит.

При отпадане на пушенето рискът от развитие на псориазис 1,4 пъти по-висок, отколкото при непушачите. Въпреки това тя се намалява с увеличение на срока за отказване от тютюнопушенето. И след 20 години на рисковете от отпадане и никога не куривших стават равни.

 • Пушенето и псориазис – подкрепа на един друг феномен, защото някои пушенето помага да се справят с психологически проблеми, съпътстващи псориазис.
 • За съжаление, се откажат от пушенето не по-малко трудно, отколкото да се откажат от алкохола. Но данните от научни изследвания убеждават, че това е необходимо.
Инфекция

Инфекция

Псориазисът не е заразно заболяване и не е заразна. Обаче инфекция често провокира появата на псориазис или го причиняват влошаване.

Това е потвърдено от многобройни научни изследвания.

Стрептокок

Стрептокок — бактерии, живеещи в устната кухина и носа. Тя е една от най-честите причини за ангина (възпаление на сливиците или остро възпаление на сливиците).

Други инфекции

Също така влошаване на псориазис, могат да провокират други инфекции, например:

 • вирусите на херпес симплекс и варицела,
 • цитомегаловирус,
 • парвовирус B19,
 • стафилококи,
 • candida,
 • хеликобактер пилори,
 • Yersinia (може да се провокира при псориатичен артрит).
 • Избягвайте настинки!
 • Проблеми с гърлото реши с помощта на превантивни и естествени методи, например, йога.
 • Предпазвайте се от потенциални източници на инфекция.
 • По-давайте!
 • Водете здравословен начин на живот, яжте повече плодове и зеленчуци и вземайте качествени мултивитамини.