Псориазис: как изглежда в началния етап, снимки на симптоми, характеристики на лечението

Псориазисът е тежко системно дерматологично заболяване. Заболяването се характеризира с хроничен ход, е трудно, с периоди на обостряне, последвано от ремисия. Псориазисът може да приеме различни форми, изисква интегриран подход към лечението и е опасен с редица усложнения.

Какво е псориазис?

какво е псориазис, същността на заболяването

Псориазисът е дерматологично заболяване, което може да се появи при възрастни и деца.

Псориазисът е неинфекциозно възпалително заболяване на епидермиса. Патологията се характеризира с промени в кожата, които се проявяват под формата на пилинг и възлови образувания.

Особеността на псориазиса е хроничен вълнообразен ход. Болестта не може да бъде излекувана напълно; терапията е насочена към намаляване на симптомите и видимите прояви на заболяването. Периодите на обостряния са последвани от периоди на ремисия, които могат да продължат от няколко месеца до няколко години. Продължителността на ремисията е критерият за оценка на ефективността на избрания режим на лечение.

Псориазисът се появява за първи път в ранна възраст. Болестта може да прогресира, давайки усложнения на ставите. Според статистиката псориазисът съкращава продължителността на живота средно със 7 години.

Въпреки факта, че е невъзможно да се излекува патологията, не трябва да оставяте болестта да се развие. Ако се появят тревожни симптоми, трябва да се консултирате с дерматолог. Правилно подбраният режим на лечение ще ви позволи да живеете пълноценен живот, без да поглеждате назад към възпалението на епидермиса.

Причините за псориазис

Точните причини за началото на патологичния процес не са установени. Има няколко теории за произхода на тази патология.

 1. Автоимунният характер на развитието на болестта.Тази теория е доста разпространена. Много лекари са склонни да вярват, че възпалението на епидермиса е следствие от имунопатологична неизправност в организма, в резултат на което човешката имунна система започва да атакува произволно клетките на епидермиса в различни части на тялото. В отговор на тази атака се появява възпаление на кожата. Тази теория се подкрепя и от едно от най-честите усложнения на псориазиса, псориатичен артрит. В този случай патологичният процес се разпространява от кожата до съединителната тъкан на ставите.
 2. Генетична теория.Тази теория обяснява защо хората с псориазис могат да имат деца със същата диагноза. В този случай генетичните характеристики показват само шанса за развитие на болестта, но не предопределят псориазиса. Например, ако родителите са склонни към различни дерматити, те са диагностицирани с псориазис или тежки форми на екзема, съществува риск децата да развият и хронично възпаление на епидермиса. Независимо от това, доста често се раждат напълно здрави деца при пациенти с псориазис, които през целия си живот може никога да не се сблъскат с дерматологични заболявания, да не говорим за псориазис.
 3. Неврогенна теория.Друго доста често срещано обяснение на причините за развитието на болестта е невропсихичният стрес. В хода на проучванията, проведени в средата на миналия век, беше установено, че пациентите с псориазис имат повишено съдържание на невротрансмитер ацетилхолин в нервните окончания на вътрешните органи и епидермиса. В отговор на невропсихичен стрес, този невротрансмитер може теоретично да провокира развитието на възпаление в епидермиса. Освен това при пациенти с псориазис също са разкрити дисфункции в мозъчния ствол и вегетативно-съдови нарушения. Всичко това сочи към неврозоподобния характер на заболяването.
 4. Теория на обмена.Предполага се, че псориазисът може да е резултат от общо метаболитно разстройство. Липсата или нарушената абсорбция на някои витамини и минерали може да доведе до промяна в структурата на епидермиса и да го направи податлив на негативни влияния, поради което се развива възпаление.

Провокиращи фактори

увреждане на кожата като провокиращ фактор за развитието на псориазис

След като се справите с предполагаемите причини за развитието на болестта, трябва да обърнете внимание на факторите, които потенциално могат да доведат до появата на възпаление. Тук говорим за един вид тригери или тригери, под влиянието на които има или първична проява на псориазис, или обостряне след ремисия. Тези тригери включват:

 • инфекциозни заболявания;
 • заразяване с паразити;
 • хормонални промени;
 • стрес;
 • алергични реакции;
 • имунодефицит;
 • увреждане на кожата;
 • агресивни външни влияния върху епидермиса.

Инфекциозните заболявания водят до нарушено функциониране на имунната система. Често след тежки инфекции при юноши и млади хора се отбелязва основната проява на псориазис. От този момент нататък на човек се поставя диагноза, която остава с него за цял живот. Инфекциите не са пряката причина за заболяването, но провокират неговите прояви. Също така, паразитни инвазии в черния дроб могат да предизвикат появата на възпаление.

Младите жени или юноши са по-склонни да изпитат основната проява на псориазис на фона на хормонални смущения. Пубертетът е свързан с изразени промени в работата на организма и бърз растеж, което води до нарушаване на имунната система и теоретично може да действа като спусък за появата на възпаление на кожата.

Когато ацетилхолинът е висок, стресът е един от най-очевидните причини.

Силният стрес е причина за първичната проява на псориазис в 65% от случаите. Същото състояние може да доведе до прекъсване на ремисия и настъпване на обостряне.

Симптомите на псориазис могат да се появят и в области с тежко увреждане на кожата. Термично излагане, изгаряния, дълбоки рани - всичко това е потенциално опасно за човек със склонност към това заболяване. Увреждането на епидермиса може да доведе до настъпване на обостряне и е особено опасно в ранните стадии на заболяването, тъй като на местата на нараняванията се образуват подобни на плаки новообразувания. При някои пациенти обострянията се дължат на ултравиолетово излагане.

Псориазисът заразен ли е?

Снимката описва много ясно особеностите на симптомите на заболяването псориазис. Ако възпалението е локализирано в открити области на тялото, видими за другите (предмишници, ръце и длани, лице и шия), пациентите могат да изпитат неразбиране и отвращение. Независимо от това, въпреки специфичните симптоми, псориазисът не е инфекциозно заболяване, което означава, че изобщо не е заразно.

Контактът с кожата на пациент с псориазис е абсолютно безопасен за непознат. Болестта не се предава по въздушно-капков път, хематогенно или по полов път, тъй като е следствие от вътрешни нарушения в организма, но не и от ефекта на патогенните микроби.

Много хора се плашат от появата на засегната от псориазис кожа. Това може да има отрицателно въздействие върху самочувствието на пациента, което често води до психологически проблеми като комплекси и недоволство от себе си. Човек, който е диагностициран за първи път, ще трябва да се сблъска с проблеми в обществото. В някои случаи лекарите препоръчват курс на психотерапия, за да се приеме тяхното заболяване и социална адаптация.

Механизмът на развитие на псориазис

Механизмът на развитие на болестта псориазис се състои в прекомерна пролиферация на основните клетки на епидермиса, кератиноцити. Този процес води до развитие на възпаление, което се проявява чрез инфилтрация на кожата от лимфоцити и макрофаги. Визуално това се изразява в промяна в структурата на епидермиса. Става плътно, появява се кератинизация. Кожата с псориазис е много лющеща се.

Възпалителният процес води до промяна в микроциркулацията на кръвта в засегнатата област. Поради удебеляването на епидермиса има силна крехкост на капилярите, в резултат на което засегнатите области придобиват лилаво-лилав цвят.

Лющещата се кожа на повърхността на плаката дава сивкав оттенък. Също така, псориазисът се характеризира със силна сухота на епидермиса.

Процесът на образуване на нови огнища на заболяването се нарича прогресиращ псориазис. Този етап отнема определен период от време и след това се заменя със стационарен етап. Характеризира се с липсата на каквито и да било промени в естеството на обрива или броя на кожните лезии.

Стационарният етап се заменя с регресивен с течение на времето. В същото време плаките намаляват по размер, постепенно зарастват и стават почти невидими. Почистването на кожата от възпаление е началото на ремисия. Колко дълго ще продължи е невъзможно да се предскаже предварително, но рано или късно ремисията отново се заменя с прогресиращ стадий на заболяването.

Типични признаци на псориазис:

 • хроничен вълнообразен ход;
 • специфичност на огнищата на възпаление на кожата;
 • прогресия при всяко обостряне;
 • промени в епидермиса и капилярите в засегнатата област.

Особеността на методите за лечение на псориазис зависи от формата на заболяването. Общо се разграничават няколко клинични форми с характерни симптоми и особености на хода.

Класификация на псориазис - клинични форми и особености на симптомите

прояви на пустулозен псориазис по дланите

Симптомите на псориазис зависят от формата на заболяването. Тази патология се характеризира с голямо разнообразие от форми и признаци, което усложнява самодиагностиката.

Според вида на възпалението има три основни форми на заболяването:

 • подобна на плака или вулгарна;
 • пустулозен;
 • форма на капка.

Плаката или вулгарната форма на заболяването е най-често срещаният тип псориазис, диагностициран в 80% от случаите. Тази патология може да засегне всяка част на тялото. Болестта се характеризира с образуването на плътен нодуларен обрив. Кожата на мястото на обрива се възпалява и зачервява. С течение на времето възлите се сливат в достатъчно големи огнища, които се издигат над кожата.

Обикновено няма сърбеж при плакатен псориазис. Възможен е дискомфорт поради суха кожа. Обикновено сърбежът се отбелязва при допълнително излагане на алергени.

Пустулозният псориазис на кожата се характеризира с образуването на малки везикули, пълни с лек ексудат. Болестта започва с образуването на плътни възли под кожата, които, увеличавайки размера си, приемат формата на мехурчест обрив. В този случай мехурчетата се намират дълбоко в епидермиса, нараняват се при натискане и лесно се повреждат. Кожата около пустулите набъбва, зачервява се и пилингът започва с времето с лесно отделящи се люспи. Най-често заболяването засяга кожата на краката, ръцете, гърба, но може да се разпространи и в тялото.

Гутатен псориазис получава името си от характерния външен вид на обрива. Оформена е като капка, с подчертана граница. Кожата около елементите на обрива е подута, зачервена, сърбяща и болезнена. В центъра на обрива епидермисът не се променя. Формата на сълзата на заболяването протича в генерализирана форма, т. е. патологията се разпространява в цялото тяло.

Псориазисът може да засегне всяка част на тялото. Освен това се различават следните форми на заболяването според локализацията на обрива:

 • псориазис на флексор на повърхността;
 • псориатична ониходистрофия;
 • артропатичен псориазис;
 • псориатична еритродермия.

Псориазисът на флексора засяга само гънките на кожата. В същото време обривът не прилича на плака, а представлява малко червено петно с гладка и лъскава повърхност. Райони на разпространение на заболяването - ингвинални гънки, подмишници, зоната под млечните жлези при жените. Патологията протича в доста лека форма, но е опасна от добавянето на вторична инфекция поради увреждане на петна. Най-често тази форма на заболяването се влошава от микозите.

Ониходистрофия на фона на псориазис е поражение на нокътните плочи. Патологията рядко действа като самостоятелно заболяване, като най-често е усложнение на плакатен псориазис по краката и ръцете. Болестта се проявява чрез промяна в цвета и структурата на нокътните плочи. Те пребледняват, стават крехки. При напреднали форми това води до пълно необратимо унищожаване на ноктите.

Артропатичният псориазис също рядко е независимо заболяване. Това е системна патология, която засяга съединителната тъкан. Тази форма на заболяването се характеризира с възпаление на епидермиса и ставите. Псориатичният артрит засяга малките стави на пръстите на ръцете и краката и води до тяхната деформация. При тежки случаи е опасно да се развие увреждане поради загуба на двигателна функция в болните стави.

Как изглеждат симптомите на псориатичен артрит става ясно от снимката - това са подуване и удебеляване на пръстите, деформация на ставите и ограничена подвижност

Как започва псориазисът: симптоми на началния стадий

признаци и симптоми на ранен стадий на псориазис

При тежка патология засегнатите области могат да се слеят, образувайки симптоми с голям размер.

Как точно изглежда псориазисът в началния етап зависи от формата на заболяването. Psoriasis vulgaris започва с плътни възли под кожата. Те се издигат над епидермиса, добре се палпират, но не причиняват дискомфорт. Кожата около възлите бързо започва да се отлепва. След известно време възлите се сливат в големи огнища на обрива, образува се плака.

Пустулозният псориазис започва с бучки дълбоко под кожата, които са невидими отвън, но идеално осезаеми. Кожата около елементите на обрива се подува, боли при натиск и механични повреди.

Гутатен псориазис е образуването на малки обриви на големи участъци от кожата. Най-честите области на локализация са бедрата, гърдите, гърба. Обривът прилича на капка с подчертана граница.

За да разберете как изглежда псориазисът в началния етап, трябва да знаете спецификата на кожните промени по време на възпаление - възлите се появяват по-рано, по-късно се сливат и едва след това се образуват големи плаки.

В началните стадии на заболяването пилингът е умерено изразен, независимо от формата на заболяването. С напредването на кожата тя се променя, става плътна, появяват се големи огнища на пилинг

Симптоми и особености на различните форми на заболяването

Как изглежда псориазисът в тялото зависи от формата на заболяването. Всеки тип патология има свои собствени характеристики.

Характеристики на псориазис вулгарис:

 • локализация: крака, ръце, предмишници, гръб, гръден кош, шия;
 • обриви се образуват: големи плътни плаки с обилна десквамация;
 • няма дискомфорт, освен усещане за стягане;
 • След заздравяване на плаката кожата остава оцветена.

Psoriasis vulgaris води до нарушено производство на пигменти в засегнатата област. След като плаките се решат, когато напълно се излекуват и изчезнат, старческите петна напомнят за псориазис. На мястото на плаките може да има кафяви петна, светли участъци поради недостатъчна пигментация или лилави петна, които приличат на белези.

Специфичност на симптомите на пустуларен псориазис:

 • локализация: дистални краища на крайниците;
 • форма на обрив: плътни везикули с неинфектиран (негноен) ексудат;
 • вторични симптоми: болка и сърбеж, общо неразположение, треска;
 • съществува риск от инфекция на елементите на обрива.

Пустулозният псориазис е най-тежката форма на заболяването. В редки случаи става генерализиран, засягайки кожата на цялото тяло. В този случай мехурчетата могат да се слеят в големи образувания. След разрешаването им по кожата могат да останат белези.

Псориазисът на сълзите има следните характеристики:

 • локализация: крака, бедра, рамене, шия, окосмени участъци от кожата на тялото;
 • форма на обрива: малки точки, капки или кръгчета, с подута кожа около обрива;
 • няма болка или сърбеж;
 • телесната температура може да се повиши, когато се появи обрив.

Гутатен псориазис често се развива на фона на намален имунитет след инфекциозно заболяване, въпреки факта, че самото заболяване е автоимунно, а не инфекциозно. Тази форма на заболяването често се появява за първи път в юношеска възраст, след като е претърпяла стрептококова инфекция.

Диагностика

как да диагностицирам псориазис на кожата

Опитен лекар може лесно да идентифицира симптомите на псориатични заболявания чрез визуален преглед.

Псориазисът с плаки е лесен за диагностициране. Визуалният преглед е достатъчен за опитен дерматолог да постави предварителна диагноза. Освен това се провежда тест за така наречената псориатична триада. Това е специфична кожна реакция, която възниква в отговор на остъргване на плака.

Псориазисът с гутат също се диагностицира въз основа на визуален преглед. При пустулозен псориазис се извършва диференциална диагноза с бактериални кожни заболявания.

В случай на псориазис на флексийни повърхности е необходимо допълнително изследване, за да се изключи гъбичната природа на възпалението на кожата. Не се изискват специфични лабораторни изследвания, тъй като псориазисът не води до промени в състава на кръвта.

Как се лекува псориазисът?

Как може да се излекува псориазисът зависи от формата и тежестта на симптомите. Патологията не може да бъде излекувана напълно, терапията е насочена към постигане на стабилна ремисия. Особеността на псориазиса е, че няма универсален режим на лечение. При псориазис лечението включва:

 • лекарствена терапия;
 • хранителни корекции;
 • физиотерапия;
 • балнеолечение.

Има редица основни лекарства, но те не са подходящи за всички пациенти. Основната задача на лекаря е да определи видовете лекарства, които са подходящи за определен пациент. Освен това в някои случаи е необходимо да се изпробват дузина различни схеми на медикаментозно лечение, преди да бъде избрана оптималната посока на медикаментозната терапия.

Мазила и кремове за кожа

Как може да се излекува псориазис? Учените и лекарите се борят с този проблем повече от дузина години, но все още няма лекарства, които ефективно да лекуват болестта. Консервативната терапия предполага използването на мехлеми и кожни кремове.

Средствата за външна употреба се делят на безразлични и хормонални.

Хормоналните мехлеми са опасни и в някои случаи причиняват влошаване на симптомите, така че дерматолозите все повече се отказват от този метод на лечение, залагайки на безразлични мехлеми и физиотерапия.

Индиферентните мехлеми са препарати с естествен състав, обогатени с различни витамини и микроелементи. Те са насочени към спиране на възпалението, намаляване на лющенето, омекотяване на кожата.

Билкови мехлеми с противовъзпалителни свойства могат да се използват при лечение на псориазис. При липса на алергии е позволено да се използват лекарства с прополис. Широко се използват мехлеми с петролни продукти, които ефективно омекотяват кожата.

В случай на тежко възпаление се използва хормонална терапия. Това са кортикостероидни мехлеми. В тежки случаи могат да се предписват инжекции на такива лекарства.

Вътрешни препарати

В допълнение към локалните продукти, псориазисът изисква хапчета. Ако производството на витамин D е нарушено, приемът на това вещество е показан. Не забравяйте да предписвате хепатопротектори, тъй като възпалението на епидермиса влияе негативно върху чернодробната функция, особено при продължителен курс на псориазис.

Болестта се влошава от стреса. Неврозите и други психични разстройства водят до влошаване на хода на заболяването. В тази връзка традиционната терапия задължително се допълва от успокоителни. При псориазис се предписват лекарства против тревожност за борба със стреса. За продължителна употреба може да се предпише лекарствена тинктура от валериана, майчинка или божур.

Най-новите методи за лечение на псориазис са методи, насочени към потискане на прекомерната пролиферация на кожни клетки. При тежки форми на заболяването могат да се предписват имуносупресори и антинеопластични лекарства.

Физиотерапия

Физиотерапията е задължителна за лечението. При псориазис се прилага:

 • PUVA терапия;
 • ултравиолетово облъчване (НЛО);
 • лазерна терапия;
 • селективна фототерапия;
 • електросън.

Всеки метод има свои собствени характеристики, но всички методи за въздействие върху възпаления епидермис стимулират метаболитните процеси и спират прекомерната клетъчна пролиферация.

При обостряне на псориазис през лятото под въздействието на UV лъчи е необходимо внимателно да се подходи към въпроса за физиотерапията. Ултравиолетовите техники могат да повлияят и да влошат симптомите.

Electrosleep е показан при тежки психични проблеми и тежък стрес. Този метод показва доста добри резултати при лечението на псориазис.

Народни средства за защита

Терапията с народни средства за лечение на псориазис включва използването на домашни омекотяващи мехлеми и лечебни растения със седативни свойства.

За намаляване на кожния оток се препоръчват вани със смърчови клони, триене на кожата с отвара от лайка. Мехлемите се приготвят на основата на жълтъци, масло, свинска мас. Основната им цел е да омекотят кожата, така че това няма да лекува псориазис.

За вътрешен прием се препоръчват отвари от маточина, жълт кантарион, лайка. У дома можете да приготвите успокоителни тинктури от корен от валериана или майчинка.

Хранене при псориазис

Диетата играе важна роля в лечението. При обостряне на псориазис се препоръчва да се изключат алергенните храни от диетата. Тъй като болестта влияе отрицателно върху функционирането на черния дроб, човек трябва да се откаже от алкохола, мазните и пържените храни. Забранени са пушени меса и кисели краставички, полуфабрикати, газирани напитки и кафе.

Предпочитание трябва да се дава на плодове и зеленчуци, постно месо, риба. При псориазис е полезно да се ядат ядки, тъй като те са богати на витамини от група В, които са необходими за нормалното функциониране на нервната система.

Спа лечение

балнеолечение за псориазис по тялото

Спа лечението е медицинска помощ, която се извършва с превантивна и рехабилитационна цел при псориазис.

Лечението с минерална вода се използва широко при псориазис. На пациентите се препоръчват термални извори на Карпатите, България, Турция. Добър резултат се постига при посещение на санаториуми и здравни курорти, където се извършва хидротерапия с помощта на риби, изяждащи ороговели частици от кожата.

При псориазис, морски въздух и морска сол са полезни лечебните кали. Лечението в санаториуми се препоръчва ежегодно. Заедно с лекарства и физикална терапия, този метод помага за постигане на трайна ремисия.

Псориазис и армията

Леката форма на псориазис не е освободена във всички случаи от военна служба. При широко разпространен псориазис по кожата, който често се обостря, на мъжа може да бъде присвоена категория „В“, но е необходимо да се подложи на пълен медицински преглед и да се представя сертификат за резултатите от лечението на всеки шест месеца.

В случай на генерализирана форма на заболяването с усложнения в ставите и неефективност на имуносупресивното лечение, на мъж може да бъде определена категория "D".

Качество на живот и прогноза

Псориазисът значително влошава качеството на живот, главно поради проблеми със социалната адаптация в генерализираната форма на заболяването. Усложненият псориазис влияе негативно на общото благосъстояние и влошава функционирането на вътрешните органи, предимно на черния дроб.

Усложненията на псориазис се разпростират върху ставите. В тежки случаи това може да доведе до тяхната деформация, нарушена двигателна активност и увреждане.

В същото време правилната терапия позволява на пациента да живее пълноценно. Въпреки факта, че при псориазис прогнозата е условно неблагоприятна, тъй като болестта е нелечима, човек може да се научи да съжителства с диагнозата си.