Как да се отървем от псориазис завинаги

Псориатична плака на лакътя

Псориазисът е автоимунно кожно заболяване, което е придружено от образуването на червени плаки по повърхността му. Болестта се изучава активно от специалисти от цял свят. В ход е търсенето на нови методи на терапия, които са по-успешни от класическите.Възможно ли е да се отървете за постоянно от псориазис?

Пациентите, които са се сблъскали с неприятно заболяване, се интересуват най-много дали могат да се отърват от болестта завинаги. За да се разбере това, е необходимо да се разбере естеството на нарушението. Обрив по кожата, който се състои от множество червени папули с различни размери, се развива в резултат на анормален имунен отговор. По неизвестни причини имунните клетки започват да атакуват абсолютно здрави тъкани на епидермиса. Това води до развитие на възпалителни процеси, които приличат на тежка алергия.

Все пак?

Лечение на псориазис под наблюдението на лекар

Може ли псориазисът да бъде излекуван трайно в крайна сметка? В момента лекарите са склонни да отговорят, че е невъзможно да се постигне пълно излекуване. Причината, поради която псориазисът е нелечим, е, че болестта е автоимунна и естеството на нейното възникване не е напълно изяснено, сега е невъзможно да се намери напълно успешно лечение. С помощта на разнообразни лекарства пациентът може да достигне етап на стабилна ремисия и да забрави за болестта за цял живот, но все пак трябва да спазва редица превантивни мерки за намаляване на риска от рецидив. Повторното развитие на болестта се дължи на стрес, пренапрежение, травма и други фактори, които не са изцяло зависими от пациента.

Това не означава, че качеството на живот на пациента ще се влоши сериозно. На въпрос дали е възможно да се умре от псориазис, лекарите отговарят отрицателно. Болестта увеличава риска от развитие на злокачествени образувания на епидермиса, но само по себе си не е фатално. Колко хора живеят с псориазис, официалната статистика не съобщава, но тъй като болестта почти не засяга системно организма, продължителността на живота на практика не се променя. Прогнозата за живота с псориазис е следната: ако навреме присъствате на профилактични прегледи, физиотерапия, приемате предписаните лекарства, ще можете да се отървете както от сърбеж при псориазис, така и от други неприятни симптоми.

От 2008 г. до днес се провеждат изследвания за това как да се лекува псориазисът завинаги. Вече са открити три нови метода за борба, установено е кои паразити причиняват псориазис (наред с други фактори), но нито един от методите на терапия все още не е дал 100% ремисия. В близко бъдеще обаче учените вероятно ще разберат как да се отърват от псориазис завинаги.

Псориазис и тежест на развитието на патологията

Псориазисът има няколко класификации. Първо, болестта е разделена на 3 основни типа: капкообразна, хронична, а също и обратната (образувана на мястото на огъване на крайниците). Но тази класификация се отнася само за външния вид на папулите и симптомите, съпътстващи развитието на разстройството. За да се разбере колко вероятно е пациентът да забрави за болестта за дълго време, е необходимо да се определи тежестта.

Първа степен

Псориазис на ръката

Експертите различават 3 степени на тежест. Първият се характеризира със следните симптоми:

 • почти незабележимо развитие на болестта;
 • плаките могат да липсват или да са спорадични;
 • заболяването често протича без допълнителни симптоми или само с лек сърбеж и пилинг;
 • основните признаци за развитието на болестта са пилинг и умерено зачервяване на кожата;
 • не повече от 3% от общата площ на кожата е засегната.

С други думи, леките лезии дори не се диагностицират. Рядко носи дискомфорт на пациента, тъй като няма ексудативни образувания и често изчезва сам след изчезването на предразполагащия фактор (стрес, претоварване или системно заболяване).

Втора степен

Втората степен на тежест, средна, се характеризира със следните характеристики:

 • 3-10% от кожата е засегната;
 • всички симптоми с лека тежест са по-изразени;
 • повишен сърбеж;
 • папулите са по-изразени, по-чести или по-големи.
Псориазис на скалпа

Тежкият псориазис се понася най-зле от пациентите, тъй като е придружен от следните нарушения:

 • лезия на повече от 10% от кожата;
 • по-голяма дебелина на папулите, увеличен диаметър;
 • мъчителен сърбеж;
 • силно лющене с корички;
 • появата на отоци;
 • трайно зачервяване на кожата.

Колкото повече се е развило разстройството, толкова по-трудно ще бъде постигането на етапа на пълна ремисия. Така че, при тежка степен на развитие, дори ако външните кожни нарушения и възпалителни процеси се елиминират, в резултат на редица усложнения могат да останат дефекти на вътрешните органи, по-специално на бъбреците. Тъй като е трудно да се живее с тежък псориазис без допълнителни болкоуспокояващи, черният дроб често е засегнат.

Индексът на тежест PASI се използва за улесняване на диагнозата. Тя ви позволява да оцените тежестта от 0 до 72 точки, като се фокусирате върху качеството и броя на лезиите, както и придружаващите симптоми. Точният брой точки се определя само от квалифициран дерматолог. Определянето на броя точки се влияе от фактори като размера на лезията в проценти, степента на десквамация, еритема, както и силата на секрецията на ексудат. В зависимост от броя на спечелените точки се определя дали е възможно да се излекува напълно псориазисът (като се вземат предвид спецификата на заболяването, да се доведе болестта до стадий на стабилна ремисия) и да се откажат лекарствата или лекарствата ще трябва да се използва цял живот.

Лекарство

Може ли да се излекува тежък псориазис? Независимо от степента на увреждане, с помощта на професионални лекарства можете да се справите както със симптомите, така и със самата болест, като я прехвърлите в стадия на ремисия. Разбира се, колкото по-силна е тежестта на лезиите, толкова по-опасни лекарства за черния дроб ще трябва да се приемат.

Пациент с псориазис при назначение на лекар

Лечебните мазила и гелове са в основата на терапията. Те се правят на базата на лекарства от различни групи:

 • витамин D за началните стадии на заболяването ви позволява да наситите кожата с полезни елементи, да спрете възпалението и пилинга;
 • кортикостероиди, т. е. хормонални вещества, инхибират развитието на автоимунни реакции, предотвратявайки развитието на папули;
 • инхибиторите на калциневрин изпълняват същите функции като хормоналните вещества, но могат да се използват при наличие на нарушения на ендокринната система.

Използвайте лекарствата само според указанията на лекуващия лекар. Неправилният избор на средства, нарушение на предписания период на лечение или дозировка понякога води до сериозни усложнения.

Изброените видове гелове и мехлеми се използват при умерен псориазис. Има професионални средства, които могат да спрат развитието на симптомите в началните етапи. Най-популярните лекарства за възрастни и деца включват:

 • горчичен мехлем;
 • формулировки с катран и билки;
 • овлажняващи и регенериращи състави на основата на салицилова киселина;
 • антрасулфонов маз;
 • препарати на основата на солидол и лечебни билки, които могат да спрат възпалението и да коригират водния баланс.

В някои случаи се използват лекарства на хормонална основа или имуносупресивни хапчета. Такива лекарства понякога водят до развитие на системни странични ефекти, но помагат бързо да се отървете от тежките симптоми.

Може ли псориазисът да отмине сам? Това се случва, но е много рядко, главно при пациенти под 12-годишна възраст.

Народни средства за защита

Псориазисът лекува ли се с народни средства? Болестта може да бъде победена с помощта на инфузии и отвари от собствения им препарат. Не се препоръчва използването на рецептите по-долу, ако степента на развитие е тежка или умерена. На ранен етап е позволено да се използват отвари на основата на билки и растения, но само след съгласуване с лекаря.

Как да се отървете от псориазис с жълтурчета у дома:

 1. Смелете корен от жълтурчета. 4 с. л. л. изсипете 0, 5 л в буркан.
 2. Напълнете контейнера до ръба с медицински алкохол.
 3. Изчакайте инфузия за 24–48 часа.
 4. Използвайте ежедневно, нанасяйки върху папули, следвайки курса за период от 3 месеца.

Как да победим псориазис с орехови вани:

 1. Пригответе 0, 5 кг черупкови ядки (фъстъци или орехи).
 2. Обелете ядките и залейте черупките с литър вряща вода. Изчакайте 30-60 минути.
 3. Добавете тинктурата, след отстраняване на черупката, към топла вода за баня.
 4. Вземете вана за 15 минути.

Възможно ли е да се отървете от псориазис по други методи

Има още няколко начина за премахване на псориазис. При деца, както и при склонни към хранителни алергии, заболяването често се развива на фона на неправилно хранене. Ако резултатите от изследванията показват, че този фактор е основната причина за заболяването, се предписва една от често срещаните диети:

 1. Диета, която изключва пушени меса, бързо хранене и много захар. Не забравяйте да организирате гладни дни веднъж седмично.
 2. Пегановата диета. Въз основа на киселинността на храните: 30% от диетата е кисела, 70% е алкална.

Псориазисът като алергична реакция към храна изчезва 2–4 седмици след започване на диета.

Независимо дали псориазисът се лекува окончателно или не, пациентът със заболяването може да продължи активен начин на живот. Можете да живеете здравословно с псориазис, просто трябва да се придържате към предписанията на специалистите. Ограничаването на алкохола, стресовите фактори, физическото претоварване може да намали проявата на симптоми дори без лекарства. А при системното използване на предписани лекарства, качеството на живот дори достига същото ниво, което се наблюдава преди развитието на автоимунно разстройство.