Псориазис: снимка, какво представлява и как се диагностицира заболяването

как изглежда псориазисът

Люспестият лишей е една от най-често срещаните хронични дерматози. 5-7% (според различни автори) от населението на цялата планета страдат от нейните симптоми с различна тежест. Това заболяване е по-известно като псориазис. И ако преди това патологията е била изследвана само от гледна точка на кожни лезии, сега по-често се разглежда като системен процес, обхващащ почти всички органи. Поради това лекарите понякога използват термина „псориатична болест“, който в по-голяма степен характеризира клиничните симптоми и патофизиологичните процеси.

Основната причина за патологията се нарича специфична автоимунна реакция, предразположение към която се наследява. С други думи, на въпроса колко инфекциозен е псориазисът, лекарите отговарят недвусмислено - болестта абсолютно не е опасна за другите. За появата на симптомите му е необходима комбинация от наследствени генни мутации и влиянието на определени провокиращи фактори, които предизвикват верига от имунологични реакции.

Основната връзка в патогенезата на такъв дерматит е склонността на кератиноцитите, които съставляват по-голямата част от епидермалните клетки, към повишена пролиферация, т. е. разделяне. В този случай патологичните процеси могат да обхванат всяка част на тялото - скалпа (себорейна форма), ноктите на пръстите на ръцете и краката, плантарната и палмарната зона и т. н. Но най-често псориазисът се локализира симетрично на флексийните повърхности на крайниците, около големите стави (лакти, колене в областта на долната част на крака), по протежение на гръбначния стълб, включително задната част на врата.

В зависимост от патогенетичните механизми на развитие на патологията, псориазисът се разделя на два вида. Първият се среща при почти 70% от пациентите. Появата му е свързана със сложна система от HLA антигени; тази форма на заболяването се характеризира с проява в относително ранна възраст. Това обикновено се случва на възраст 20-25 години, но напоследък се наблюдава тенденция към поява на обриви, подобни на плака или капки, характерни за псориазис, дори при бебета (обикновено кожата в задните части, гениталиите и лицето е засегнат). Снимки на такива симптоми могат лесно да бъдат намерени в мрежата.

разпространение на псориазис

В допълнение към външните прояви, развитието на болестта обикновено се придружава от значителни нарушения на вътрешните органи, това са:

 • Нарушения на ендокринната система. При юношите и жените обострянията на патологията често са свързани с менструалния цикъл, периода на кърмене и т. н. При повечето пациенти се открива и намаляване на глюкокортикоидната функция на надбъбречните жлези (съвременните учени се опитват да свържат този факт с механизма на развитие на заболяването).
 • Метаболитни нарушения. Това са значителни нарушения на азотния метаболизъм, намаляване на съдържанието на албумин с едновременно повишаване на нивото на α-, β- и γ-глобулини. Също така се откриват промени в липидния метаболизъм, проявяващи се под формата на хиперхолестеролемия и хиперлипидемия. В хода на клиничните проучвания, проведени в края на 90-те години, експертите установиха връзка между тежестта на проявите, характеризиращи псориазиса, и нивото на свободния холестерол.
 • Деструктивни промени в съединителната тъкан. Артропатията се среща средно при 5-10% от пациентите, а ако при вулгарната форма на патология се среща в 6-7% от случаите, то при пустулозната - при 32%. Псориатичният артрит може да възникне по различни начини, тежестта на клиничните прояви се дължи на генетични характеристики. Но обикновено заболяването започва агресивно и в рамките на 2 години причинява сериозни деструктивни промени в ставите, което често води до увреждане. Освен това има ясна връзка между интензивността на възпалителния процес в хрущялната тъкан и епидермиса.
 • Аномалии в дейността на сърдечно-съдовата система. Още в началните етапи псориазисът е придружен от нарушения на ритъма под формата на тахи- или брадикардия, увеличаване на размера на вентрикулите, фиброзни промени в структурата на миокарда и дефекти на митралната клапа.
 • Нарушения на стомашно-чревния тракт. При 93% от пациентите с диагноза псориазис се разкриват атрофични промени в лигавицата на храносмилателната система. Отбелязва се и намаляване на секрецията на солна киселина, основни ензими. Процесът на усвояване на хранителните вещества е нарушен, което води до недостиг на витамини. Освен това функционалната активност на черния дроб също намалява.

Разновидности на псориазис

 • Алергичен
 • На крака
 • За гениталиите
 • Лакти
 • На главата

Диагностика

псориазис по тялото

Псориазисът обикновено се диагностицира чрез специфични клинични прояви на заболяването, които се различават значително от симптомите на обикновения дерматит, чийто водещ симптом е интензивен сърбеж. Но сравнително наскоро тесно фокусираните лабораторни кръвни изследвания станаха общодостъпни за идентифициране на специфични маркери на автоимунните процеси. Това е определянето на концентрацията на различни интерлевкини, някои форми на HLA и фактор на туморна некроза.

В трудни случаи се използва диагностична биопсия. Това обикновено се изисква, за да се разграничат от лишеите от рода и розовия лишей, себореен дерматит, токсикодермия и други видове дерматози и бактериални пустули. При съмнение за псориатичен артрит е необходимо рентгеново и ултразвуково изследване на ставите.

Хемосканирането се предлага широко в някои градове. Това е диагностичен метод, основан на откриване на различни заболявания, включително псориазис, чрез капка кръв. Но в научните медицински среди тази техника се третира с доста голям скептицизъм.

Псориазисът е хронично заболяване, склонно към постоянни рецидивии лекарите понякога се затрудняват да кажат какво може да ги провокира. Ето защо пациентите силно се препоръчват да се придържат към строга диета и да ограничат употребата на козметика. За грижа за кожата у дома са показани само специални шампоани и кремове.

Лечението на псориазис е комплексно и включва използването както на външни средства, така и на лекарства под формата на инжекции и таблетки. Така че, за локална терапия обикновено се предписват мехлеми с кортикостероиди, както и лекарства, които помагат за омекотяване на кожата. Тежката форма на заболяването, особено псориатичният артрит, изисква използването на силни имуносупресори и цитостатици. Предписват се комплекси с витамини.

На етапа на ремисия се разрешава лечение на патологии в санаториум. На пациента се предлагат слънчеви бани или солариум, нанасяне на катран върху засегнатите участъци от кожата, разнообразни физиотерапевтични процедури. Психоемоционалното състояние на пациента също играе важна роля в терапевтичния процес.

Псориазис: класификация и симптоми

Има много системи за класификация на тази патология, но се счита, че най-удобното и следователно общо разделение се основава на характеристиките на хода, прогнозата и клиничната картина.И така, болестта псориазис е от следните видове:

 • псориазис вулгарис, който по естеството на обрива може да бъде обърнат, петнист, себореен и др . ;
 • псориатичен артрит с първично засягане на ставите;
 • псориатична еритродермия, за която освен кожни прояви са характерни и системни прояви;
 • пустулозен псориазис, който от своя страна се разделя на генерализиран (болест от типа Tsumbush) и палмарно-плантарен (псориазис от тип Barber's). Разликата между тези форми се крие в по-нататъшната прогноза. Първият принадлежи към бързо прогресиращите видове болест и следователно е смъртоносен, докато клиничните признаци на втория са доста податливи на лекарствен контрол.
видове псориазис

Болестта на псориазис при повечето пациенти се характеризира със симетрично разположение на папулозен обрив. Но лекарите подчертават, че може да бъде засегната всяка област на не само кожата, но и ноктите. Основният елемент на обрива е така наречената розова епидермална папула. Има плоска форма, грапава повърхност и е покрита със сребристо-бели люспи, които лесно се отлепват при остъргване. Тази сянка възниква поради натрупването на въздушни мехурчета.

Размерът на папулите зависи от стадия на заболяването. Отначало е няколко милиметра, но с течение на времето обривът се разпространява и се слива в големи плаки с различна форма. Псориазисът може да бъде придружен и от комбинация от отделно разположени папули и обширен обрив.

Характерна особеност на патологията е феноменът на Кебнер, нарича се още псориатична триада.

И така, когато плаката се остъргва, настъпват следните промени:

 • започва обилно отделяне на сребристи люспи, наподобяващи стърготини от свещ (феноменът "стеариново петно");
 • след отстраняване на люспите се отваря мокра "лакирана" повърхност (явлението псориатичен филм);
 • с по-нататъшно остъргване на кожата започва капково кървене (явлението "кръвна роса").

Друга класификация на патологията се основава на появата на обрив и размера на получените папули. Например има такива видове псориазис: точковидни, когато елементите на обрива са подобни на щифт, пръстеновидни, когато от обрива се образуват кръгове, географски, когато папулите се сливат в картина, която прилича на карта и др.

При 85% от пациентите кожните лезии са локализирани по ръцете и краката, в 70% от случаите се простират до багажника. При половината от пациентите (предимно момичета и жени) патологията обхваща гениталиите. Често такива обриви се комбинират с образуването на папули в зоната на растеж на косата на короната, слепоочията, задната част на главата, обикновено тук обривът има фокусен характер. Поражението на дланите и ходилата се отбелязва при приблизително всеки десети пациент, като в този случай се образуват обширни заоблени, люспести плаки, покрити с жлебове.

Това е важно

Псориазисът е генетично обусловено автоимунно заболяване, така че не е заразно за други хора. Симптомите могат да бъдат контролирани с определени лекарства, но някои от тях могат да бъдат отпускани в аптеката само по лекарско предписание.

Псориазис: причини, тежест, въздействие върху начина на живот на човека

Точните причини за патологията са установени сравнително наскоро. Едва с появата на средства за изследване на наследствени генетични мутации специалистите успяха да обяснят защо се развива псориазисът. Сега е точно установено, че причината за развитието на патологията е автоимунен процес на фона на наследствено предразположение.

Причини

Симптомите на кожни лезии се появяват след излагане на определени фактори, които стимулират процесите на засилено делене на кератиноцитите и в резултат на отслабване на механизмите, които ги потискат.

Причините, които могат да причинят псориазис, включват:

псориазис по лактите
 • нервна или психическа травма, тежък стрес;
 • ендокринни патологии (захарен диабет, нарушения на щитовидната жлеза);
 • хронични инфекциозни заболявания, обикновено провокирани от стрептококи;
 • гъбични инфекции от системен или локален характер;
 • състояния на имунна недостатъчност;
 • нарушения на метаболитните процеси, особено на липидите и протеините;
 • рязка промяна в хормоналния фон;
 • дългосрочно нелекувани паразитни нашествия.

Понастоящем се излагат хипотези за възможния ефект на различни вируси върху генетичния апарат на епидермалната клетка.

В зависимост от тежестта на клиничните симптоми и зоната на локализация на кожните лезии, псориазисът може да се прояви на три етапа:

 • Светлина, характеризираща се с появата на единични папули, почти пълна липса на сърбеж и зони на пилинг на кожата.
 • Средное придружено от увреждане от 3% до 10% от повърхността на кожата, така че симптомите са много по-силни, възникват нарушения на храносмилателната и сърдечно-съдовата системи.
 • Тежък ходпатологията се характеризира с наличие на огнища на възпаление на повече от 10% от повърхността на епидермиса. Съпътстващите нарушения на органите са изразени.

Болестта псориазис, подобно на други дерматологични патологии, оказва значително влияние върху качеството на живот, тъй като именно кожата е основната видима част от тялото. А състоянието й несъмнено влияе на привлекателността на човек. И самочувствието му до голяма степен зависи от степента на приемане в обществото, ширината на приятелския кръг, подреждането на личния му живот.

псориазис по кожата

Неестетичните клинични прояви на псориазис, забележими с просто око, водят до специално положение на човек сред другите. Пациентът чувства, че непрекъснато се гледа, а понякога се подиграва и осъжда. Следователно пациентът трябва да прикрие дефектите с дрехи и брада. В допълнение, ежедневните проблеми, непознати за здравите хора, постоянно възникват с избора на фризьор, козметик, място за плуване както в басейна, така и в откритата вода.

Всички тези фактори оказват значително влияние върху психосоматичното състояние на човека. В екипа има постоянни проблеми с адаптацията, което е особено важно за тийнейджър. Хората често се сблъскват с трудности при създаването на семейство, намирането на работа и т. н. Нежеланите реакции от употребата на различни лекарства, предназначени да облекчат заболяването псориазис, засягат човешкото състояние не по най-добрия начин.

Кожно заболяване псориазис: основни лечения, рецепти и хранене

Към днешна дата е невъзможно напълно да се отървете от тази патология и терапията е насочена към потискане на процеса на неконтролирано делене на епидермалните клетки. Следователно е необходимо да се гарантира, че кожното заболяване псориазис преминава в стадия на ремисия, и да се удължи този етап възможно най-дълго.

псориазис на гърба и кожата

Лекарство

Днес няма общоприет режим на лечение за патология, така че лекарите избират средства за местно или системно приложение въз основа на тежестта на симптомите на заболяването, състоянието на човека и площта на засегнатата повърхност на кожата. Препаратите за външно приложение са подходящи само при лек псориазис. В други случаи е необходимо комбинирано лечение.

Обикновено се назначава:

 • овлажняващи и противовъзпалителни кремове с кератолитично действие на основата на ланолин, салицилова киселина, въглищен катран и др . ;
 • мехлеми с кортикостероиди, които имат изразени противовъзпалителни свойства, такива лекарства са най-честият начин за премахване на симптомите на псориазис на кожното заболяване;
 • локално приложение на производни на витамин D за предотвратяване на странични ефекти от използването на хормонални кремове;
 • орални ретиноиди, инхибиращи епидермалното клетъчно делене и стабилизиращи клетъчните мембрани;
 • цитостатици, които потискат автоимунната реакция;
 • мултивитаминни комплекси;
 • антихистамини;
 • лекарства, съдържащи ензими;
 • хепатопротектори;
 • ентеросорбенти;
 • психотропни лекарства.

Това е важно

Кожното заболяване псориазис е неинфекциозно, поради което антибиотиците не се използват при лечението му, те са необходими само в случай на усложнения.

Народни

Брезовият катран е най-често препоръчваната алтернативна терапия. Вечер трябва да се нанесе върху засегнатите участъци от кожата, да се остави да попие малко и след това да се покрие с ленени или памучни пелени. Увийте всичко това отгоре с пергамент или просто плътна хартия, но в никакъв случай не използвайте целофан за тези цели. Покрийте с вълнен шал и закрепете с превръзка. Процедурата се повтаря три пъти, след което трябва да се изкъпете със сапун. Продължете този курс до един месец. Вместо брезов катран върху лезиите могат да се прилагат настъргани сурови картофи.

Кожното заболяване псориазис изисква хипоалергенна диета. Но в същото време тя трябва да е богата на всички необходими витамини и минерали. Основата на диетата е зеленчуци и плодове, с изключение на домати, патладжани, чушки, цитрусови плодове, червени ябълки, малини, ягоди и др. Можете да ядете билки, кореноплодни зеленчуци, чесън и лук.

псориазис по краката

Постното варено месо и бобовите растения са добри източници на протеин. Диетата може да включва и зърнени храни, пълнозърнести продукти от брашно, естествени сушени плодове, растителни масла. Трябва обаче да се въздържате от мед. Също така се препоръчва да се консумират поне един и половина литра вода на ден, да се намали количеството сол и животински мазнини. Алкохолните напитки, шоколадът и други продукти с какао са противопоказани. Абсолютно необходимо е да се откажете от пушенето.

Превенцията на патологията е особено необходима за хора, чиито най-близки роднини знаят от първа ръка какво е псориазисът е кожно заболяване. На първо място, трябва да се избягват нервните претоварвания, ако е необходимо, контролирайте емоционалното състояние с успокоителни. Освен това трябва да избягвате консумацията на храни, използването на козметика и лекарства, които могат да провокират симптоми на алергична реакция. Необходима е и навременна саниране на огнища на вирусна или бактериална инфекция.