Първите признаци на псориазис

Псориазис по лактите

Много хора не знаят как започва псориазисът, тъй като болестта не е сред най-често срещаните. Честотата на псориазис обаче се увеличава всяка година.

С навременния достъп до лекар можете бързо да предприемете действия, защото винаги е по-лесно да се справите с болестта в началния етап.

Ранно начало или дебют на псориазис

Ранната фаза на заболяването е неспецифична. Обривът е традиционен симптом. Той има няколко характеристики, които ще помогнат да се разграничат ранните симптоми на псориазис от други кожни заболявания:

 • Малък размер на обриви. Началото на заболяването е придружено от образуването на малки патологични елементи. Те рядко надвишават 3 мм.
 • Кръгла форма. С развитието на псориазис плаките запазват правилната форма.
 • Розов или червен цвят на обрива.
 • Сърбеж. Появата на псориазис не винаги е придружена от този симптом. Проявява се само в половината от всички клинични случаи. Дали псориазисът сърби в началния етап зависи повече от индивидуалните особености на организма.
 • Пилинг. Среща се относително рядко в ранните стадии на заболяването. Често придружава фазата на прогресиране на псориазис.

Малките плаки са покрити със сребристи люспи. Оттук и второто име на болестта - "люспест лишей". Появата на патологични елементи често се свързва с някакъв силен опит или инфекция на кожата.

Класическата триада от симптоми

Женска ръка с псориатични плаки

В допълнение към посочените признаци на псориазис, началният му стадий, както и други, е придружен от задължителна триада от симптоми. Те разграничават псориазиса от редица други дерматози. Следните прояви остават характерни за люспести лишеи:

 • Стеноиново явление. След отстраняване на люспите под тях се появява вид петно, което наподобява парафин или стеарин.
 • Феноменът "терминален филм". При по-нататъшно остъргване на съдържанието на плаката се появява лъскава повърхност. Прилича на полиетилен. Това е последният елемент, който се отстранява от кожата.
 • Явление на кръвна роса. При по-нататъшно разресване на филма, лишен от люспи, се появяват множество капчици кръв. Те се увеличават, сливат се поради увреждане на микросъдовете, разположени в засегнатата област. Появява се плачещо капилярно кървене, което скоро спира.

Благодарение на тези симптоми лекарите знаят как да разпознаят псориазиса на ранен етап. Основното нещо е да запомните, че остъргването се извършва с тъп скалпел или микроскоп. Не трябва да правите това с нокът.

Провокиращи фактори

Стресът е спусък за псориазис

По-често заболяването се развива гладко. Появяват се първите плаки. Те не могат да причиняват дискомфорт на пациента.

В този случай е важно да посетите лекар възможно най-скоро, за да спрете процеса.

Началният псориазис, проявен с типични плаки, е придружен от положителен симптом на Кьобнер. Състои се в образуването на нови кожни елементи по време на механично дразнене на здрави кожни участъци. Също така, това явление се проявява под формата на развитие на нови елементи на обрива на мястото на кожни наранявания - драскотини, натъртвания.

Фактори, провокиращи псориазис в тялото:

 • генетично предразположение;
 • хроничен стрес;
 • прием на лекарства;
 • прехвърлени гнойни кожни заболявания (пиодермия, фурункулоза) на кожата;
 • лоши навици;
 • ендокринна патология;
 • неблагоприятни условия на околната среда и нездравословна диета.

Когато се появят първите прояви на псориазис, трябва незабавно да потърсите помощта на дерматолог. В противен случай болестта само ще прогресира.

Ранни симптоми на различни места

Традиционно заболяването се появява за първи път върху разгъващите повърхности на колянните и лакътните стави. Това са любимите места за дерматоза. Първо се образуват малки патологични области, които се издигат малко над нивото на кожата. Те растат с течение на времето. Псориазисът се появява по-често след тежък стрес или инфекциозно заболяване.

Псориазисът и неговият начален стадий, който се локализира върху разгъващите повърхности на ставите, често се придружава от зачервяване на области с патологично променена кожа. Това се дължи на постоянното триене на плаките върху дрехите.

Проява на псориазис върху екстензорните повърхности на лакътните стави

Лице и шия

Началният стадий на псориазис, симптомите на който се развиват в областта на лицето и шията, имат редица характеристики:

 • Ограничени патологични елементи. Те са малки, рядко се сливат помежду си.
 • Типична локализация около очите, на ушните миди, в носогубните гънки, веждите.
 • Възможност за пълно отсъствие на сърбеж.

Обривът прилича на малки папули с всички характеристики, характерни за псориазиса (сребристи люспи и триада от явления).

Космати част от главата

Типични ранни плаки често се появяват на скалпа, по линията на косата. Образува се специфичен червеникав ръб, покрит с люспи. Нарича се „псориатична корона“.

Допълнителна характеристика на псориазиса на скалпа е дисфункцията на мастните жлези. Псориазисът на скалпа прогресира като себорея. Пърхотът присъства и не реагира добре на конвенционалните лечения.

Псориазис на скалпа

Тяло и гръб

Характеристика на кожния псориазис в гърба и тялото е рядка проява на симптоми в тази област при обичайната скорост на развитие на заболяването. Появата на нови патологични елементи на корема или под лопатките често показва обобщаването на процеса.

Първият етап на дерматоза често се развива другаде. На гърба и тялото се появяват капка с форма на капка лилави елементи.

Гърди и зърна

Първите признаци на псориазис прогресират като нормални плаки в ареолата. Те са придружени от сърбеж, лющене и покрити с люспи. Допълнителен симптом е появата на пукнатини и наранявания.

Това често се случва при кърмещи майки. Вторична инфекция се свързва с прогресирането на симптомите (болка, подуване, зачервяване, повишена локална телесна температура).
Тази ситуация е изпълнена с остър мастит, затова е необходима спешна консултация с хирург.

Палми и ходила

Началният стадий на псориазис е придружен от грапавост на епидермиса в случай на локализация на дланите и ходилата. Кожата става жилава. Лесно се подлага на физически наранявания. Често се наблюдават бактериални и гъбични инфекции.

Нокти

Симптомите на псориазис на ноктите се проявяват като ониходистрофия. Настъпва увреждане на нокътната плоча. Типични ранни признаци на заболяването:

 • удебеляване или изтъняване на нокътната плочка;
 • появата на напречни или надлъжни линии на повърхността му;
 • промяна в цвета и консистенцията на нокътя. Може да се руши. Най-лошият сценарий е онихолиза с пълно отделяне на плочата.

Симптомите на появата на псориатични изригвания са различни. Важно е да можете да ги разпознаете навреме и да потърсите помощ от дерматолог. Той ще вземе лечение. Ранното посещение на лекар често води до ранно стабилизиране на състоянието.

Псориазис при деца

Псориазис при дете

Много хора се интересуват от това как се проявява псориазисът при децата. Прилича на клиничната картина при възрастни, но има редица характеристики:

 • Плаките са по-склонни да се появят на нетипични места. Това могат да бъдат гънки на кожата, лигавицата на устата, гениталиите.
 • Постоянен сърбеж. При децата обривите са придружени от силен дискомфорт, който често дори пречи на съня.
 • Ярко изразен червен цвят и лющене на плаки.

Ако на кожата на детето ви се появят типични папули, трябва незабавно да посетите лекар. Ранният псориазис при кърмачета може лесно да бъде объркан с алергии и атопичен дерматит. Категорично е забранено да се започва каквото и да е лечение без консултация с лекар.

Псориатичен артрит

Отделна форма на заболяването остава псориатичният артрит или артропатия. Той е придружен от участието на съединителната тъкан и ставите в патологичния процес. В ранните стадии на заболяването това е изключително рядко, но понякога се случват и изключения.

Типични ранни признаци на артрит:

 • болки в ставите и дискомфорт, сутрешна и ранна болка;
 • зачервяване и подуване на меките тъкани;
 • ограничаване на обхвата на движение;
 • нарушение на функцията;
 • скованост.
Псориатичен артрит на коляното

В ранните стадии псориатичният артрит трябва да бъде разграничен от ревматоиден, реактивен и подагрен вариант на увреждане на ставите. За това се извършват спомагателни диагностични процедури - ултразвук, рентгенова снимка, ЯМР, понякога дори пункция.

Тежест на заболяването

Ранният стадий на псориазис често е лек. Симптомите са минимални. Човек може изобщо да не се оплаква, просто очите му са привлечени от неразбираеми елементи на кожата и възниква психологически дискомфорт.

В редки изключения патологията се развива бързо, с изразена клинична картина. В зависимост от тежестта се различават следните степени на кожни лезии:

 • Лесно. По-малко от 3% от телесната покривка участва в патологичния процес.
 • Средно. 3-10% от кожата е засегната.
 • Тежка. Плаките едновременно се появяват на повече от 10% от кожата. Най-тежката форма е псориатичната еритродермия, при която е засегната голяма част от кожата.

В зависимост от тежестта на заболяването, подходът към неговата терапия ще се различава.

Особености на лечението

Началният стадий на псориазис, който често се пренебрегва от пациентите, е най-доброто време за започване на терапия. Веднага щом се появят първите симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Дерматолог

Бързата диагностика и избор на терапия ще помогнат да се спре развитието на псориазис дори на етапа на първите обриви.

Няма да бъде възможно напълно да се елиминира патологията. Псориазисът е едно от нефаталните, но нелечими заболявания. Ако обаче поемете контрола от самото начало, тогава симптомите прогресират бавно и не променят начина на живот на човека. При успешно лечение е възможна постоянна дългосрочна ремисия с цялостно почистване на кожата.

В ранните етапи псориазисът се лекува най-добре с локални лекарства. Те минимизират страничните ефекти и усложненията и са лесни за използване.

Следните групи лекарства най-често се използват в медицинската практика:

 • Хормонални мехлеми. Активните компоненти са глюкокортикоиди. Те имат подчертан противовъзпалителен ефект и намаляват активността на патологичния процес.
 • Ретиноиди за външна употреба. Влияят върху узряването, деленето и отхвърлянето на кератиноцитите. Подобрява състоянието на кожата.
 • Лекарства на основата на витамин D. Повишете ефективността на лекарствата от предишната група. Може да се използва самостоятелно. Те стабилизират метаболизма в кожата, предотвратяват лющенето и образуването на нови патологични елементи.
 • Спомагателни мехлеми. Те са създадени на базата на салицилова киселина, цинк, сяра. Те неспецифично подобряват състоянието на кожата - овлажняват или изсушават (в зависимост от нуждата), почистват кожата от люспите.

В ранните етапи са приемливи народни рецепти. Това са мехлеми, направени от катран, нафталин, отвари и лосиони от лечебни билки или вани с морска сол.

Преди лечение на псориазис е задължително да се обърне внимание на факта, че в началото на заболяването спазването на правилата за здравословен начин на живот, нормализиране на телесното тегло и задължителното отхвърляне на лошите навици определено ще помогнат за премахване на кожата обриви. Понякога спазването само на тези прости и разумни изисквания води до факта, че болестта се отдръпва и никога не се връща.