Етапи на развитие на псориазис

Псориазисът е едно от най-известните и широко разпространени кожни заболявания. Тя е известна на човечеството от много векове. Преди това, когато развитието на медицината беше на много ниско ниво, никой не можеше да определи какъв вид заболяване е и откъде идва. Мнозина го объркаха с проказа, тъй като външните симптоми съвпаднаха на определени етапи. Последните данни показват, че около 3% от населението на света страда от псориазис. Болестта засяга предимно млади хора под 25-годишна възраст, но има и много случаи, когато хората над 50 се разболеят. Въпреки значителния напредък в развитието на медицината, все още няма единна информация за причините за заболяването.

симптоми и прояви на псориазис

В тази статия ще разгледаме с вас известните причини и описания на симптомите на заболяването. Също така ще анализираме подробно как възниква това хронично заболяване и какви етапи на псориазис могат да бъдат разграничени.

Причини за псориазис

Медицински специалисти и учени продължават да търсят причините за хроничния псориазис. Те обаче никога не успяват да разберат с абсолютна сигурност защо се развива това заболяване.

Единственото, което е известно със сигурност, е как възникват псориатични изригвания. Това се дължи на факта, че имунната система на организма функционира ненормално, което води до автоимунна реакция. Клетките на тялото започват агресивно да въздействат върху собствените си тъкани, възникват възпалителни процеси, които се отразяват върху кожата под формата на уплътнения, обриви и пилинг.

Днес са известни следните причини за развитието на псориазис:

 1. Генетично предразположение. Ако вашите родители или близки роднини са имали псориазис, по-вероятно е да получите заболяването.
 2. Стресови ситуации и невропсихично напрежение. Много популярна причина и за други заболявания. Като се има предвид колко стресови ситуации има в живота на съвременния човек, не е изненадващо, че все повече хора страдат от псориазис.
 3. Нарушения на ендокринната система. Те причиняват нарушение на хормоналния фон на тялото, поради което могат да възникнат различни заболявания.
 4. Нарушен метаболизъм, витамини, минерали и микроелементи. Особено внимание трябва да се обърне на дефицита на силиций. Липсата му води до факта, че структурата на кожата се нарушава, съдовете стават по-слаби и съединителните тъкани са изложени на риск от различни заболявания. Основната причина за недостиг на силиций може да бъде или небалансирана диета, или чревни паразити, които изсмукват целия силиций от тялото.
 5. Чревни паразити. Микроорганизмите като свинска и говежди тения, кръгли червеи, камшици, както и ламблиите, в резултат на активния си живот, отделят много токсични вещества в тялото. Те причиняват възпаление и алергични реакции и отслабват имунната система. В резултат на това се увеличава рискът от развитие на псориазис.
 6. алергична реакция като провокиращ фактор за развитието на псориазис
 7. Вирусни инфекции. Някои вируси значително отслабват защитните сили на организма, което в крайна сметка води до различни заболявания, включително псориазис.

Как се развива псориазисът и симптомите на заболяването

Въпреки факта, че псориазисът изглежда много неестетичен и причинява много неудобства на пациента, той не се предава чрез контакт. Тоест, няма да получите псориазис, ако прегърнете или се ръкувате с приятеля си, който страда от това заболяване. Можете да продължите да използвате същите домакински предмети и продукти за лична хигиена, например кърпа.

Ако си спомняте училищния курс по биология, повечето от нас знаят, че кожата е много сложен орган на човешкото тяло. Всяко нарушение в работата на тялото ще доведе до факта, че то също ще функционира с нарушения. С определена честота всички кожни клетки постепенно отмират и на мястото на старите се появяват нови. Старите клетки дискретно се отстраняват от повърхността на тялото. Средният цикъл на заместване за всички кожни клетки продължава около месец.

Каквато и да е причината за псориазиса във всеки конкретен случай, всякакви нарушения във функционирането на организма водят до отслабване на неговата защитна функция. В резултат на това жизненият цикъл на кожните клетки значително намалява, до няколко дни. Мъртвите клетки нямат време да бъдат напълно премахнати, а на повърхността на тялото се появяват специфични уплътнения - така наречените псориатични плаки. Те са доста болезнени, кожата около тях е леко възпалена и също се наблюдава пилинг.

Ранният псориазис се появява предимно на китките, лактите, коленете и подколенните пространства. Постепенно обривът се появява на други части на тялото и в повечето случаи покрива по-голямата част от повърхността му.

ранни признаци и симптоми на псориазис

В допълнение към мащабирането на псориатичните плаки се отбелязват следните симптоми на заболяването:

 1. Кървещи рани, възникнали на мястото на най-голямо увреждане на кожата. Може да възникне в резултат на напукване и надраскване на кожата.
 2. Нарушаване на ноктите. Те стават крехки, ексфолират се, обезцветяват се и на повърхността им се появяват различни ямки.
 3. Сърбеж, който много често става непоносим, особено през нощта.
 4. Възпаление на увредена кожа и болки в ставите. Между другото, ако хроничният псориазис засяга ставите, неговата форма се счита за тежка, независимо колко процента от тялото е засегната.

Етапи на псориазис

Ходът на заболяването е разделен на три основни етапа - прогресивен, стационарен и регресивен. Първият етап се характеризира с факта, че болестта започва да се влошава, вторият е период на персистиращо състояние на организма, в който симптомите не стават повече или по-малко. Третият етап е етап на отслабване на болестта, когато тя преминава в състояние на покой. При някои пациенти външните симптоми могат да изчезнат напълно. В допълнение, някои експерти идентифицират така наречения начален етап, когато симптомите на заболяването тепърва започват да се проявяват и определен брой пациенти са успели напълно да се възстановят от него. В много случаи границата между етапите е доста размита. Нека сега разгледаме отделно етапите на псориазис.

Начален етап

На ранен етап от развитието болестта едва започва да засяга кожата. Започва да се появява обрив, който е с размерите на щифт, но с времето може да се увеличи. Първите симптоми са обрив по лактите и в подколенните вдлъбнатини. Забележително е, че плаките може да не растат по-дълго време. Те са розови на цвят, но с течение на времето са покрити със сиво-бяло покритие. Това показва, че кожните клетки умират твърде бързо, техният жизнен цикъл е значително намален, поради което новият епител няма време да расте. На този етап трябва да започнете да биете аларма и незабавно да се свържете с дерматолог, който ще ви помогне да изберете курс на лечение.

Етап на напредване

Прогресивният етап е период на обостряне на заболяването. Прогресивният стадий се характеризира със следните симптоми:

 1. Нови псориатични плаки могат да се появят на места с механично увреждане на кожата - изгаряния, драскотини, инжекции, порязвания, ожулвания и т. н. В допълнение, те могат да се появят и поради факта, че на някои места кожата се търка с дрехи и дори ако активно използвате кърпа за къпане. Този процес се нарича феномен на Кьобнер и може да продължи от 3 до 21 дни.
 2. симптоми на прогресиращ стадий на псориазис
 3. Броят на плаките става по-голям, те се увеличават по размер и се сливат помежду си. Тези папули са доста лесни за отлепване от повърхността на кожата и кръвта ще изпъкне. По повърхността им се виждат сухи люспи, но те не се отлепват по краищата. Забележително е, че се вижда много ясна граница между здрава кожа и болна кожа.
 4. Силен, продължителен сърбеж. Обикновено се засилва през нощта, както и през горещия сезон. Това е много неприятно, натрапчиво, а също и много болезнено. Заради него се нарушава обичайният ритъм на живот и пациентът се лишава от спокойствие. Освен това, ако надраскате кожата, ще се появят нови псориатични плаки.
 5. Постепенно увеличаване на засегнатата област. Псориазисът започва да уврежда повърхността на гърба, гърдите, крайниците, главата и други части на тялото.
 6. Увреждане на ноктите. Те стават крехки, чупливи, губят естествения си цвят, а също така се ексфолират от нокътното легло.
 7. как се проявява псориазисът върху ноктите
 8. Повреда на ставите. Този тип заболяване се нарича псориатичен артрит. Болката в ставите постепенно се увеличава, тъй като те се деформират. Поради липсата на лечение, състоянието само се влошава.

Стационарен етап

На този етап се наблюдава стабилност: не се появяват нови лезии, псориатичните плаки са напълно покрити с люспест слой и някои неприятни усещания изчезват.

Следните симптоми също могат да бъдат отбелязани:

 1. Повишен пилинг. С прогресиращия стадий на заболяването люспите не покриват напълно увредените лезии; по краищата се вижда червеникава граница, отделяща псориатичната плака от здравата кожа. Сега всички повредени области са изцяло покрити с люспести люспи.
 2. Липса на нарастване на размера на плаката. Те остават на едно и също ниво.
 3. Отсъствие на феномена Кьобнер, т. е. когато кожата е повредена, не се появяват нови псориатични плаки.
 4. Приблизително половината от пациентите може да имат т. нар. псевдоатрофична корона на Воронов. Това е джанта със светъл цвят около плаката, широка не повече от 2 мм.

Регресивен етап

Най-приятният и дългоочакван етап след продължително лечение. Можем да кажем последния етап. Обострянето на болестта и няколко етапа на лечение вече са назад, а здравословното състояние значително се подобрява. Сега основната задача ще бъде да се предотврати последващо обостряне на псориазис. При някои пациенти плаката изчезва почти до нула. Регресивният стадий на псориазис има редица други характеристики. Кои?

 1. Псевдо-атрофична корола. Везните на практика изчезват, а около местата, където са били разположени псориатичните плаки, се появяват леки светлинни гънки. Поради факта, че този симптом е характерен и за предходния етап, регресивният стадий не трябва да се определя чисто от него.
 2. Почти пълно изчезване на пилинг.
 3. На мястото на псориатичните плаки се появяват леки възрастови петна.
пигментация на кожата в регресивен стадий на псориазис

Лечение на болести

Невъзможно е напълно да се отървете от псориазис със съвременната медицина. Единственото нещо, което наскоро беше постигнато, е дългосрочна ремисия. В някои успешни случаи може да продължи почти цял живот. Но ако все още сте далеч от подобрение, бъдете готови за факта, че периоди на обостряне могат да настъпят почти всеки месец или дори по-често. Но какво, ако псориазисът ви едва започва да се развива? Какви стъпки трябва да се предприемат, ако подозирате първия стадий на заболяването?

Най-важното правило е никога да не се самолекувате. Фармацевтичният пазар разполага с доста голям брой лекарства, предназначени за борба с това дерматологично заболяване. Без необходимите знания е много лесно да предизвикате обратния ефект със самолечението си, когато вместо очакваното подобрение състоянието ви се влошава значително.

Най-голямата грешка при псориазис е да започнете да приемате хормонални лекарства самостоятелно. Те обикновено се предлагат под формата на мехлем. Без консултация със специалист и при неправилно лечение могат да се появят много сериозни странични ефекти: хормонален дисбаланс, пристрастяване, атрофия на кожата и ако лекарството бъде внезапно отменено, тогава може да възникне така нареченият абстинентен синдром. Дори и да е възможно да се постигнат някои положителни промени, болестта може да се върне много скоро, но ще бъде много по-трудно да се продължи. Затова първото нещо, което трябва да направите, е да посетите дерматолог.

лечения за кожен псориазис

След като се свържете със специалист, той ще Ви предпише редица прегледи, след което в зависимост от показанията и тежестта на протичането на заболяването ще предпише индивидуално лечение. Тя може да бъде повлияна от много фактори: възраст, район, в който живеете, условия на труд, пол, както и индивидуалните характеристики на организма. Освен това трябва да вземете предвид възможните алергични реакции към лекарства, както и наличието на лоши навици. На етапа на регресия най-важното е да не навредите.

Всички методи на лечение могат да бъдат разделени на три основни групи:

 1. Местно лечение - използва се във всички случаи на заболяването, независимо от тежестта и стадия на псориазис. Използват се различни кремове и мехлеми, овлажняващи, хормонални мехлеми на основата на глюкокортикоиди, билкови препарати.
 2. Терапевтичните процедури се предписват под формата на псориазис от всякаква тежест. Те включват ултравиолетово облъчване, лазерна терапия, фотохимиотерапия, както и различни методи за хардуерно пречистване на кръвта.
 3. лазерна терапия като метод за лечение на псориазис
 4. Системна терапия - използват се по-сериозни лекарства, принадлежащи към групите на моноклонални антитела, цитостатици, хепатопротектори, ентеросорбенти и антихистамини.

Освен това активно се препоръчва спа лечение. Също толкова важен момент е профилактиката на псориазис.

Профилактика на псориазис

Ако сте диагностицирани с псориазис, първо, не се самолекувайте. Това е много опасно и може да има много сериозни последици.

Вторият момент, който трябва да имате предвид, е редовното наблюдение на състоянието на кожата ви. Опитайте се да не надраскате сърбежа си по кожата. Особено по време на периода на регресия.

По всякакъв начин се предпазвайте от настинки. Всяка простуда е отслабване на имунната система, което влияе негативно върху хода на псориазис.

хранителна корекция като метод за профилактика на псориазис

Вашата диета трябва да бъде балансирана. Необходимо е да се изключат от диетата сладкиши, пикантни храни, както и храни, съдържащи голямо количество консерванти и други вредни вещества. В никакъв случай не трябва да пиете алкохол.

Водете здравословен начин на живот и спортувайте редовно. Опитайте се да стоите на слънце възможно най-малко, тъй като слънчевото изгаряне само влошава и без това трудното заболяване.

Не забравяйте, че е най-лесно да се излекува първият стадий на заболяването. По-нататък ще бъде по-трудно.

Заключение

Надяваме се, че материалът ще ви помогне да идентифицирате навреме симптомите на псориазис. Освен това ще знаете какво да търсите, за да облекчите страданията си.