Началният стадий на псориазис: симптоми, лечение

симптоми и лечение на псориазис в ранен стадий

Псориазисът е хронично заболяване, при което се появява дерматоза на кожата, в някои ситуации силно засяга областта на ставите. Тече на вълни, псориазисът често се обостря, ако е провокиран от външни и вътрешни фактори. Псориазисът може да бъде спорадичен или обширен. Болестта често прогресира, затова е най-добре да се идентифицира по-рано.

Етапи на развитие на псориазис

Колко тежка е болестта, зависи от индивидуалните характеристики на човека. Могат да се разграничат следните етапи от развитието на псориазис:

  1. Първоначално.
  2. Етапът, когато болестта прогресира.
  3. Стационарна сцена.
  4. Регресивен етап.

Симптоми на началния стадий на псориазис

Първо се появяват малки малки папулозни епидермални - дермални образувания. Псориазисът е под формата на малки папули, които имат щифтова глава. След известно време върху тях се образува сребристо-бял цвят, люспите се отстраняват лесно. Този тип псориазис се нарича точковиден. В началния етап се появяват постоянно нови малки образувания на псориазис.

След това идва прогресивният етап, броят на обривите нараства, след като те се слеят. На този етап се появява пилинг, псориатичните елементи активно нарастват.

Има симптом на Кебнер - изоморфна псориатична реакция. Когато кожата на пациента е засегната от травма, псориазисът се развива след една седмица. Този симптом може да се появи, след като човек е надраскал силно засегнатата кожа.

Всеки от двата етапа трае по различен начин, всичко зависи от индивидуалните характеристики на организма. В тази ситуация е необходимо да се използва нехормонален мехлем, който е най-добрият профилактичен агент и е подходящ за лечение.

Ако псориазисът не се лекува навреме в началния етап, всичко може да завърши в регресивен и прогресиращ стадий, при който дерматозата спира, възниква силен пилинг, засяга цялата повърхност на кожата.

Често пациентът има тясна граница, което води до обезцветяване на кожата и нейните гънки. По време на етапа на регресия пилингът намалява, образуванията се изравняват, докато на кожата могат да се видят елементи с различни форми - под формата на пръстен, дъга, трапец.

В някои ситуации симптоматиката възниква от факта, че не се наблюдават атрофия и белези, на засегнатата кожа се появява хиперпигментация.

Папулите в началния стадий на псориазис са от следните видове:

  1. Стеариново петно, когато папулата е леко остъргвана, люспите лесно се отделят.
  2. Терминален филм, след отстраняване на люспите, кожата става тънка, лъскава, влажна.
  3. Кръвна рана, когато се докосне филмът, може да се появи кръв.

Първо, болестта засяга областите на коленете, лактите, драскотини, драскотини. Когато псориазисът започне да прогресира, обривът нараства, псориатичните плаки се развиват активно, поради тях има силен сърбеж, който не може да се толерира.

Лечение на начален стадий на псориазис

За да се излекува заболяване, е необходимо да се използват лекарства, които могат да се отърват от сърбеж, болка, възпаление, докато те не трябва да имат странични ефекти върху тялото. Най-често се използват лекарства с кератолитичен ефект, те трябва да съдържат витамини А, D, хормонални лекарства, също салицилова киселина, таклонекс, малко количество калципотриол, дитранол. В случай, че заболяването се прояви тежко, е необходимо системно лечение.

Моля, обърнете внимание, че е невъзможно напълно да се излекува болестта, важно е постоянно да се поддържа състоянието на пациента в нормални условия. Важно е да се видят навреме симптомите, характерни за началния стадий на псориазис, така че заболяването може бързо да бъде излекувано. Следете внимателно за обриви, папули, пъпки, които се появяват по кожата. В случай, че се появи обрив в областта на лицето, багажника, ръцете, те са розови, червени, малко сини на краката. Псориазисът първо засяга скалпа, а след това и други части на тялото. На пъпки, папули, голям брой бели, сребристи люспи, те са блестящи, гладки. Кожата отдолу е тънка, влажна.

Винаги в началния етап папулите са ярки, наситени, след което могат да избледнеят. Появява се силен сърбеж, кожата е силно стегната. Първите образувания се появяват, когато човек търка, драска кожата, драска се, също и в случай на рани и други сериозни наранявания в лактите и коленете.

Също така се използват превантивни методи за лечение, с които можете да предотвратите прогресирането на заболяването. Те действат върху псориазиса с помощта на студ, ултравиолетово лъчение, PUVA терапия и пречистват кръвта.

В никакъв случай не трябва самостоятелно да избирате методите за лечение за себе си, това може да доведе до сериозни последици. Не можете сами да отидете в солариума, ако ултравиолетовите лъчи силно въздействат върху кожата, това може да се окаже във факта, че болестта започва да се развива още повече.

Домашни лечения за начален псориазис

Необходимо е да се приема сода за хляб, тя може да има положителен ефект върху кожата, не съдържа хормони или други химични елементи. С помощта на сода за хляб можете да спрете възпалението, да омекотите областта на кожата, да почистите засегнатите области, да изсушите засегнатата кожа, да се отървете от лющенето.

За да направите соден компрес, трябва да навлажните марля в предварително приготвен содов разтвор. Дръжте компреса, докато изстине.

Препоръчително е да използвате такава ефективна рецепта: трябва да вземете жълтъци - 3 парчета, сода - чаена лъжичка, пилешка мазнина - чаша, катран - 5 супени лъжици, чага - 100 мл. Обработвайте за една нощ, така че продуктът се абсорбира добре и е ефективен.

Така че, псориазисът трябва да се лекува в началния стадий на заболяването, докато не започне, така че псориазисът да не премине към следващия етап, да не започне да прогресира и да се влошава. Има голям брой методи за лечение; само дерматолог може да ги подбере индивидуално.