Псориазис: причини, симптоми и лечение на люспести лишеи

Псориазисът (плосък лишей) е хронично незаразно кожно заболяване. Той засяга както мъжете, така и жените. Според статистиката 4–5% от световното население страда от патология.

Псориазисът може да започне на всяка възраст, но по -често се диагностицира на възраст между 18 и 25 години. В този случай първите признаци на кожа от лишеи се появяват много по -рано. Болестта значително намалява качеството на живот на пациента, създава много неудобства и причини за депресия.

Причини

В наше време причините за псориазис все още не са установени. Лекарите обмислят две основни възможности, водещи до развитието на кожно заболяване:

 • автоимунни нарушения в организма. В този случай лимфоцитите, отговорни за имунния отговор, излизат извън контрол, стават агресивни и атакуват собствените си тъкани;
 • неуспех на нормалния процес на размножаване на кожни клетки (кератиноцити). Резултатът от патологичните промени отново е атаката на лимфоцитите, които предпазват организма от инфекции.

Следните фактори могат да провокират свръхрастеж на клетките и имунен дисбаланс:

 • генетично наследяване;
 • алергични кожни обриви;
 • изтънена, суха, чувствителна дерма;
 • постоянен контакт с химически дразнители;
 • наскоро пренесени гъбични и стафилококови заболявания;
 • прекомерен ентусиазъм за хигиенни процедури;
 • Прием на антидепресанти, антималарийни лекарства или бета -блокери
 • редовно увреждане на кожата на едно място.

При наличие на предразположение, псориазис при възрастни може да възникне под влияние на моментния стрес или продължителен емоционален и физически стрес.

Последните научни изследвания разкриха нови причини за появата на болестта:

 • плосък лишей често се среща при носители на чревни паразити. Установена е пряка връзка между инвазията на червеи и честотата на кожни лезии;
 • причината за кожен псориазис често е липсата на силиций в организма. Моделът се потвърждава чрез спектрален анализ на кръвта на пациентите.

И двете точки са тясно свързани помежду си, тъй като червеите активно абсорбират почти целия силиций, влизащ в тялото.

Изгледи

В медицинската практика е обичайно да се разграничават три степени на тежест на псориазиса. При леко протичане на люспести лишеи, по -малко от 3% от кожата е засегната. Средният стадий на псориазис се характеризира с високо разпространение на псориатични плаки - в този случай те заемат 4-10% от дермата. При тежко протичане на заболяването ставите участват в патологичния процес и са засегнати повече от 10% от кожата.

В допълнение, псориазисът може да бъде пустуларен и непустуларен. Какво означава? За пустулозни (ексудативни) кожни лезии са характерни мехури с гнойно съдържание. Този вид заболяване включва следните видове псориазис:

 • генерализиран и локализиран псориазис от вида Zumbusch;
 • палмарно-плантарен или Barbera псориазис;
 • ъглова псориазис;
 • акродерматит Allopo.

Непустуларни (обичайни) видове псориазис:

 • лезия на плаки;
 • еритродермичен тип (възниква като усложнение на прост псориазис).

Кожният лишей вулгарис се среща в 90% от случаите. Не е трудно да се определи - това е вулгарна форма със стабилен ход и характерни за псориазис симптоми. С преминаването към еритродермичния стадий развитието на болестта се усложнява.

В допълнение към разглежданите, има и псориазис, който се е развил на фона на приема на лекарства, псориазис, подобен на себорея, лишеи от кожни гънки и флексорни повърхности, псориазис на салфетка.

Симптоми

псориазис по главата

Люспестият лишей е системна лезия на цялото тяло. Той засяга не само кожата, ноктите и косата, но и ставите, имунната и ендокринната система. Пациентът се оплаква от постоянна летаргия, депресия, раздразнителност.

Признаците на псориазис имат вълнообразен характер, с периоди на ремисия и обостряния. Тежестта на лезията постоянно се променя и при един и същ пациент може да варира от леко зачервяване до сърбяща плака, покриваща цялото тяло.

Как да различим псориазис от други кожни заболявания? Има класически симптоми, присъщи само на това заболяване:

 • червени петна (псориатични плаки), издигнати над повърхността на кожата с 1-2 мм и покрити със сухи люспи, наподобяващи парафин. Те могат да бъдат локализирани навсякъде;
 • силен сърбеж, особено по време на обостряне на псориазис;
 • ексфолиращи нокти, изоставащи от леглото;
 • кървене (кръвна роса) на мястото на отделяне на плаката;
 • болезненост на кожата, пукнатини и сухота.

Ако към херпес зостер се добавят симптоми на артрит, се наблюдава болка и подуване на ставите.

Има 3 етапа на псориазис:

 1. Прогресивно.През този период активно се появяват нови плаки, увеличават се съществуващите, отбелязват се силен сърбеж и лющене.
 2. Стационарен.Характеризира се със стабилно състояние. Растежът на образувания се забавя, на плаките се появяват сухи люспи.
 3. Регресивна.Сърбежът и лющенето спират, петна стават белезникави, започва период на ремисия.

Поставянето на кожни лишеи се основава на сезонността (през зимата болестта се развива по -активно) и тежестта на възпалителния процес. Тоест, колкото по -ярко е дразненето, особено на 1 етап на псориазис, толкова по -силна е реакцията на организма под формата на поява на нови обриви.

Форми и техните симптоми

Признаците на псориазис варират в зависимост от местоположението на лезията и стадия на заболяването. При различни видове заболявания симптомите могат да приемат най -неочакваните комбинации и да се различават по интензивност.

Как изглежда псориазисът в различни форми? Например скалпът на скалпа причинява силно лющене на кожата, подобно на пърхот. Той е локализиран на челото, зад ушите и в областта на скалпа. Формата на ноктите се характеризира с лошо състояние на ноктите: чупливост, стратификация, грудкост.

Най -често срещаният вид кожен псориазис е плакатен псориазис. Той е регистриран при 93% от пациентите. Проявява се с наличието на червени петна, разположени по цялото тяло: по главата, гърба, лактите, коленете и гърдите. Един вид плакатен псориазис е с форма на сълза. За него е типичен обилен обрив от малки, сухи и червени папули, наподобяващи капчици.

Най -тежките форми на псориазис са атропатични и ексудативни. Първият засяга ставите на ръцете или краката. Артритът на колянните и тазобедрените стави може да бъде толкова тежък, че да доведе до инвалидна количка.

При ексудативен псориазис над повърхността на кожата се появяват мехури (пустули). Тяхното увреждане често води до развитие на гноен процес, който изисква комплексно лечение. В тежки случаи пустулозната лезия се разпространява по цялото тяло и става генерализирана.

Псориазисът заразен ли е?

Псориазисът заразен ли е? Псориазисът е индивидуална особеност на организма, възникнала на фона на автоимунни нарушения, а не в резултат на излагане на бактерии и вируси. Многобройни проучвания и практически опит са доказали, че кожата на лишеите е напълно безопасна, а присъствието на членове на едно и също семейство със симптоми на псориазис само потвърждава теорията за генетичното наследство.

Кой лекар лекува псориазис?

Ако подозирате псориазис, първо трябва да посетите дерматолог, тъй като той се занимава с кожни заболявания. Ако по някаква причина този специалист отсъства от местната клиника, талонът за терапевта трябва да се отложи. Това е общопрактикуващ лекар, който също може да диагностицира и предпише лечение на псориазис. Ако кожният лишей се усложнява от болки в ставите, ще трябва да се консултирате с ревматолог.

Диагностика

лекарски преглед за псориазис по краката

Диагностицирането на кожен псориазис е лесно и обикновено се основава на външни признаци на заболяването. Специалистът провежда визуален преглед и разкрива промени в дермата, характерни само за люспести лишеи.

Ако картината на патологията не е достатъчно очевидна и по този начин псориазисът, едва започващ да напредва, на пациента се предписват допълнителни изследвания, например кожна биопсия. При оплаквания от болка и подуване на ставите се взема рентгенова снимка и кръвна проба за общ анализ.

През последните години хемосканирането стана широко разпространено, за което е необходима само една капка кръв. Лекарите казват, че процедурата ще помогне не само за разпознаване на люспести лишеи в ранните етапи, но и за проследяване на ефективността на терапията. Във всеки случай хемосканирането трябва да бъде допълнено с външен преглед и други диагностични методи.

Лечение

Този процес е много индивидуален. Терапията трябва да се провежда само от квалифициран лекар, като се разчита на симптомите, наличието на съпътстващи патологии и влиянието на факторите на околната среда. Успехът на лечението до голяма степен зависи от възрастта на пациента, професията му, пола и стадия на псориазис.

Съществуващите техники се основават на нарастващото влияние на лекарствата върху тялото на пациента. Курсът започва с по -щадящи местни средства с минимален брой нежелани реакции. Ако не помогнат, в схемата се въвеждат хапчета.

Помислете за основните методи за лечение на псориазис

Системна терапия

Използва се при умерен до тежък кожен лишей. Включва следните групи лекарства:

 • хепатопротектори;
 • антихистамини;
 • глюкокортикостероидни лекарства;
 • цитостатици;
 • MAT (моноклонални антитела);
 • имуносупресори;
 • производни на витамин А.

Специфичното лечение при възрастни се допълва от симптоматична терапия. Ако е необходимо, на пациент с псориазис се предписват противогъбични или антибактериални лекарства, лекарства, които увеличават метаболизма и успокояват централната нервна система.

Локална терапия

Лечението на псориазис включва използването на различни гелове и кремове. В ранните стадии на кожно заболяване се използват нехормонални състави. Ако те не дават очаквания ефект, на пациента се предписват леки хормонални мехлеми, след това преминават към по -силни глюкокортикостероиди.

Смята се, че най-ефективният лек за псориазис на кожата са кремовете на базата на солидол.

Всички хормонални мехлеми се използват само според указанията на лекар и след внимателно прочитане на инструкциите.

Лечение на люспести лишеи по главата

Как да се отървете от псориазис на главата? Лечебните шампоани дават добър ефект. За да се избегне пристрастяване, те се сменят на всеки 2-3 седмици.

Преди да използвате почистващи препарати, върху скалпа се нанася 2% салицилов мехлем или крем маска. Между водните процедури се използват хормонални тоници.

Местните препарати за псориазис се използват в комбинация и само след консултация с лекуващия лекар. В тежки случаи на пациента се предписват физиотерапевтични процедури: ултравиолетово облъчване, UV гребен, фотохимиотерапия.

Диета

За хората с псориазис е много важно да се придържат към диета. Различни отклонения от препоръчаната диета могат да изострят псориатичното заболяване.

Менюто трябва да съдържа храни, богати на силиций, лецитин и витамин D. Препоръчва се да се яде риба или бяло месо 3-4 пъти седмично и да се даде предпочитание на млечнокиселите продукти. Освен балансирана диета е добре да се пие рибено масло няколко пъти в годината.

Може ли псориазисът да бъде напълно излекуван?

Може ли псориазисът да бъде напълно излекуван? За съжаление, днес кожното заболяване е непобедимо. Псориазисът има хронична, мудна форма и прогресира бавно. Прогнозата винаги е условно неблагоприятна. Различни лечения за кожен псориазис временно подобряват състоянието на пациента, но не водят до пълно възстановяване.

Предотвратяване

Предотвратяването на кожния псориазис е трудно и лесно едновременно. Трудността се крие във факта, че различни фактори могат да провокират развитието на патология, особено с генетична предразположеност. В същото време има редица прости мерки, които могат да ви предпазят от кожни заболявания и с вече възникнал псориазис да намалят симптомите.

Основни превантивни мерки:

 • повишаване на имунитета, физическо възпитание на чист въздух, втвърдяване;
 • компетентна и цялостна грижа за дермата на лицето и тялото, включително почистване и овлажняване. За водни процедури се препоръчва използването на меки кърпи и неутрални гелове;
 • строго дозирано излагане на слънце. Ултравиолетовата светлина в умерени количества укрепва кожата и повишава нейната устойчивост, докато излишъкът причинява увреждане на кожата и обостряне на псориазис;
 • синтетичните неща трябва да се избягват. Препоръчително е да закупите дрехи от естествени материи, които не причиняват алергии. Същото важи и за спалното бельо;
 • всички наранявания и увреждания на кожата (мазоли, обрив от пелени) трябва да бъдат излекувани незабавно и напълно;
 • не бива да се увличате с агресивна козметика и да използвате кремове с изтекъл срок на годност. Когато използвате домакински химикали, трябва да носите ръкавици и, ако е необходимо, маска;
 • много е важно да се избягва стрес, емоционални вълни и преумора. Това е моралният фактор, който често се превръща в основен провокатор на кожни лишеи.
втвърдяването като начин за предотвратяване на псориазис

Профилактиката на псориазис включва курсов прием на витаминни комплекси с повишено съдържание на аскорбинова киселина и имуностимуланти.

Ако патологията вече се е развила, трябва да обърнете голямо внимание на храненето. Изключването от диетата на рафинирани и сладки храни, пушени меса, маринати и алкохол при повече от една трета от пациентите премахва проявите на кожни лезии.

Въпреки продължителното и трудно лечение на псориазис, е невъзможно да се победи напълно. Но спазването на всички предписания на лекаря и прилагането на превантивни мерки ще осигурят ремисия в продължение на много години.