Псориазис в начален етап снимка

псориазис на лакътя

На различните части на тялото заболяването може да има различни форми, това се дължи на особеностите на кожата и вида на псориазиса, който тревожи пациента.

Началният стадий на псориазис по лицето, снимка

псориазис по бузата

Първоначалният стадий на псориазис по лицето обикновено се появява в края на есента или зимата. По това време кожата става особено уязвима. Непоносимият сърбеж се превръща в предвестник на заболяването.

Симптомите на началния стадий на псориазис по лицето са много подобни на хранителни алергии или обикновено кожно дразнене: появяват се малки възпалени петна (с размерите на карфица), локализирани главно по челото или бузите. Въпреки това, с течение на времето те се увеличават по размер и, сливайки се, приемат формата на уплътнени възли - папули, които имат бледочервен оттенък.

Най-често по лицето се появяват много малки обриви, чийто размер не надвишава размера на главата на карфица. Първоначално петното от псориазис се намира на малка част от кожата, но с течение на времето започва да расте.

След ексфолиране на люспите по повърхността на лицето остава едва забележимо розово петно, което ще ви напомня за болестта дълго време, докато кожата се обнови или покрие с тен.

Първият признак, че обривът не е обикновен дерматит, а именно псориазис, е сърбеж, той нараства с увеличаване на броя на обривите и техния размер.

Започващ псориазис на главата, снимка

псориазис на главата

Псориазисът по скалпа се проявява с малки единични папули, които поради локализацията не се забелязват веднага от пациента. Само появата на силен сърбеж и лющене на люспи, подобни на пърхот, но много по-големи по площ, го тревожи.

Ако люспите се сресват под тях, се образува тънка и много травмирана кожа, ако разресването продължи, тогава ще излязат малки капчици кръв. При такава картина става ясно, че името на това явление е псориазис.

С течение на времето плаките започват да се свързват помежду си, улавяйки нарастваща повърхност, придвижват се към челото и обграждат скалпа под формата на корона. Зад ушните миди също има изкълчване на голям брой обриви.

Псориазисът на главата не представлява значителна заплаха за здравето, но често провокира развитието на психологически комплекси и дори причинява социална изолация поради неестетичния външен вид на пациентите: в края на краищата тази част от тялото винаги е на очи и е непривлекателна коричките не могат да бъдат скрити от другите. Заболяването може да се появи при хора от всяка възрастова група, но е по-често при млади хора.

Първични признаци на заболяване на краката, снимка

Отличителна черта на заболяването, което е засегнало краката, ще бъде подуване и болезненост на ставите. Локализацията на обривните образувания се случва между пръстите, на стъпалата, в областта на коленете и бедрените гънки, епидермисът се уплътнява на тези места. Първичните псориатични петна се отличават с гладка повърхност и се приемат от човек за дразнене. Тогава кожата започва да се отлепва, да изсъхва и да се напуква, може дори да се образуват язвени рани.

На долните крайници псориазисът се развива в още по-оптимални условия за себе си, в сравнение с други части на тялото. Факт е, че краката често се потят и са подложени на триене поради обувки и чорапи. Псориатичните възли сърбят от това излагане все повече и повече и когато се разресват и увреждат по-често, отколкото в други области, те са податливи на инфекция, тъй като потта е благоприятна среда за развитието на патогенни микроорганизми.

Как изглежда на ръцете, снимка

псориазис на ръцете

На горните крайници псориазисът засяга предимно пръстите, ноктите, лактите и задната част на ръцете.

Пациентите, както и в други случаи, приемат първите червеникави петна за дразнене от използването на домакински химикали или козметика, но не и за псориазис.

Пропуснат момент на диагностициране може да доведе до усложнения, например псориатичен артрит, който може значително да развали живота на своя собственик.

Псориазисът по ноктите първоначално изглежда като инфекция с гъбички. Върховете на ноктите започват да променят цвета си, постепенно се разслояват и се срутват. Нокътната плоча е покрита с вдлъбнати вдлъбнатини или ямки, а кожата под нея придобива нездравословен цвят с малки кръвоизливи.

При деца, снимка

Много често симптомите на проявата на заболяването при деца са значително различни от възрастните, в по-голяма степен това се отнася за кърмачетата. Началният етап няма да бъде толкова характерен, външните му признаци могат лесно да бъдат объркани с алергични реакции, обрив от пелени или диатеза (атипичен дерматит).

Хиперемичните зони на кожата са разположени отделно, кератинизираните епителни клетки постепенно започват да се отлепват.

псориазис при дете

Детският псориазис в началния стадий на своето развитие дава на малките пациенти голям дискомфорт поради постоянен сърбеж. Бебето не може да почеше сърбящото място или да се оплаче от това на майка си, само постоянно е нервно, хленчи и се върти в памперси.

Местоположението на петна от псориазис при малки деца също се различава от най-често засегнатите области при възрастни. Най-често това се случва по кожата на лицето, в естествените гънки на кожата, от които има много бебета, и по лигавиците, включително в слабините. Освен това първичните признаци често се появяват на места, където кожата се търка с дрехи или пелени.

Острите стадии на заболяването в детска възраст продължават много по-дълго. Единственото изключение е капковидна форма на псориазис.

Ако има подозрение за псориатична болест, родителите трябва спешно да се свържат с детски дерматолог. Колкото по-рано се установи правилната диагноза и се предпише адекватно лечение, толкова по-бързо и по-лесно ще преминат симптомите и болестта ще премине в ремисия. Ранната диагноза ще помогне да се избегнат усложнения, които могат трайно да подкопаят здравето на бебето.

Симптоми и признаци

Много преди първите обриви тялото започва да „предусеща" болестта и да реагира на нея.

лош апетит при дете с начален псориазис

Предвестници на псориазис:

 1. Състояние на обща депресия и депресия;
 2. развитие на депресия;
 3. Постоянно чувство на умора;
 4. Нарушение на съня;
 5. Намален апетит;
 6. Емоционална нестабилност, прекомерна агресивност или раздразнителност.

Признаци на псориазис в зависимост от вида на заболяването:

 • При плакатен псориазис, който се диагностицира много по-често от другите видове, основните симптоми са:
  1. Папулите са кръгли и имат добре очертани граници;
  2. Обривите са разположени над слой здрава кожа;
  3. около обрива кожата е гореща на допир, възпалена и хиперемирана;
  4. Плаките са покрити със сивкави или белезникави рогови люспи, които се ексфолират при излагане на тях;
  5. Когато люспите се отстранят, кожата под тях се наранява и кърви, старите плаки стават по-големи и се образуват нови;
  6. Целият процес е придружен от силен сърбеж.
 • За инверсен псориазис:
 • псориатична плака на корема
  1. Пилинг почти напълно липсва;
  2. Засегнатите области на епидермиса са силно възпалени и подути;
  3. Локализацията на обривите се случва в естествените гънки на кожата.
 • С капковидна разновидност:
  1. Обривът е малък обрив, много подобен на капчици;
  2. Обривът има червен нюанс, по-рядко - лилав;
  3. Областите на разпространение са по-големи, отколкото при други видове болести;
  4. Стрептококовата инфекция (например тонзилит) предшества развитието на този вид заболяване.
 • За пустулозен псориазис:
  1. Обривът в този случай е мехури с течност вътре;
  2. Епидермисът наоколо се възпалява и се зачервява;
  3. Мехурчетата се пукат лесно, инфекцията може лесно да попадне в раните, така че тази форма се счита за най-трудна за лечение.
 • За псориатичен артрит:
  1. Засягат се ставите, които се подуват и започват да болят;
  2. Двигателната функция е затруднена;
  3. С течение на времето се наблюдава деформация на засегнатите стави;
  4. При тежки случаи настъпва инвалидизация или пълно обездвижване.
 • Характеристики на еритремия:
  1. Развива се от плакоподобен или пустулозен псориазис;
  2. Засягат се големи участъци от кожата;
  3. Кожата е масово ексфолирана;
  4. Състоянието на пациента рязко се влошава;
  5. телесната температура се повишава рязко;
  6. Възможно развитие на сепсис и смърт.

Как се лекуват

Курсът и интензивността на лечението се определят от дерматолог чисто индивидуално за всеки пациент. Всичко ще зависи от вида на заболяването, площта на засегнатата кожа и характеристиките на хода.

В началния етап, когато болестта току-що е започнала да се развива, е напълно възможно локалното лечение с мехлеми и физиотерапия да са достатъчни.

мехлем за псориазис

Обикновено специалистът предписва следните групи лекарства:

 1. Кератолитични - унищожават кератинизираните елементи на епитела, допринасят за ексфолирането на люспите и почистването на кожата. Най-често се използват салицилови и ихтиолови мехлеми, а за скалпа се използват катранени шампоани.
 2. Цитостатични - имат инхибиращ и потискащ ефект върху патологичните процеси на делене на епителните клетки.
 3. Ретиноиди - насърчават регенерацията на кожата, изглаждането, почистването и заздравяването.
 4. Нехормонални мехлеми - използват се за облекчаване на отока и предотвратяване на възпаление;
 5. Хормонални мехлеми - предписват се, ако други лекарства за локална терапия не оказват подходящ ефект върху хода на заболяването.

Комплексът от физиотерапевтични процедури включва:

 • парафинотерапия - благодарение на този метод сухата и напукана кожа омекотява, става по-нежна и чувствителна на допир;
 • ултравиолетово облъчване;
 • PUVA терапия (фотохимия);
 • електрическа стимулация на мозъка (електросън);
 • лазерна терапия;
 • магнитна терапия.

Народни средства

Наред с методите на традиционната медицина, традиционната медицина може да бъде свързана с лечението на ранен стадий на псориазис. Има много средства и рецепти, които ще помогнат да се върне болестта в стадия на ремисия и бързо да облекчи състоянието на пациента.

тинктура от жълтурчета за псориазис

Ето най-продуктивните методи:

 1. Целандин. Лечебният сок се изстисква от прясно обрана трева и се налага като компрес върху засегнатите участъци от кожата. Лечебните свойства на жълтурчетата помагат за устояване на инфекцията и облекчаване на болката.
 2. Серия. Билката, напоена с алкохол, стимулира имунната система, подпомага защитните реакции на организма и облекчава възпалението. Можете да направите лекарството сами или да закупите готова тинктура в аптечен павилион. Трябва да се приема сутрин, следобед и вечер по 20 капки.
 3. Бяла глина + морска сол. Маска от каолин и морска сол, смесени в съотношение 1: 1, се нанася ежедневно за половин час върху възпалената кожа.
 4. Чага. Изсушената брезова гъба се излива с вода, оставя се да се вари в продължение на четири часа. След това се нарязва на ситно и се залива отново със същата вода (1 л вода се добавя към 200 г чага). След два дни тортата с гъби се изстисква и получената запарка се приема по чаша три пъти на ден половин час преди хранене.

Предотвратяване

Ако псориазисът вече се е проявил, независимо дали е начален стадий или вече хронично протичане, няма да се получи завинаги да се отървете от него. Въпреки това е напълно възможно да се прехвърли болестта в стадия на ремисия и да се поддържа в това състояние за дълго време.

Полезни съвети:

отказ от лоши навици за предотвратяване на псориазис
 • Веднъж завинаги се отървете от лошите навици: пушене и пиене на алкохолни напитки, дори в малки дози. Тези фактори могат не само да предизвикат повторна поява на псориазис, но и да го влошат, като разширят областите на проявление и интензивността на обривите.
 • Избягвайте пресушаване на кожата. Овлажнявайте кожата си възможно най-често, изберете крем, който е подходящ за вас.
 • Носете дрехи само от естествени материи, за да не търкате и нараните дермата още веднъж.
 • Ограничете излагането на жаркото слънце. В малки дози слънчевите лъчи влияят благоприятно на здравето, но в прекомерни количества носят само вреда.
 • Не се нервирайте за дреболии, опитайте се винаги да останете спокойни и да реагирате на стресови ситуации по балансиран начин. Не забравяйте, че всички заболявания се провокират от нервни сътресения, включително псориазис.
 • Не се самолекувайте, ако трябва да приемате това или онова лекарство, винаги се консултирайте със специалист. Само квалифициран лекар ще може адекватно да оцени ситуацията, да определи безопасността на приема на това лекарство и да предпише правилната дозировка.

Внимателното отношение към собственото ви здраве ще ви помогне да живеете пълноценен живот въпреки неприятната диагноза.