Как да се лекува псориазис - преглед на всички методи

Псориазис- хронично заболяване, причините за което не са напълно изяснени. От него страдат хора на различна възраст, понякога обривите засягат до 40% от кожата, особено често се засягат линията на косата, крайниците и ноктите. Знаейки как да лекувате псориазис, можете да постигнете дългосрочна ремисия.

Видове псориазис

Въпреки факта, че заболяването е нелечимо, важно е да изберете правилното лечение, за да спрете появата на нови обриви и да сведете до минимум броя на усложненията. За да направите това, трябва да определите вида на заболяването. Основните включват:

 1. обикновени.Най-често срещаният тип, срещащ се в повече от 75% от случаите. Кожата се възпалява, покрива се с люспи. Обикновеният псориазис може да бъде локализиран, като засяга непрекъснато едни и същи участъци от тялото, или широко разпространен - през цялото време да засяга нови.
 2. С форма на капка.Среща се при деца и юноши. Диагностициран с вроден псориазис, свързан с генетични фактори. Обривите са под формата на капки.
 3. Пустуларен.Обривът прилича на бели мехури, наоколо се вижда ясно червено очертание.
 4. Ексудативна.Характерно за хора с наднормено тегло. Обриви се появяват в гънките на кожата, често под мишниците, в областта на шията, корема. Трудно се лекува ексудативната форма, тъй като поради триенето на кожата възпалителният процес се засилва през цялото време.
 5. Псориатичен артрит.Възниква като усложнение при продължително пренебрегване на други форми на псориазис. Освен кожни обриви започват да се засягат и ставите, което пречи на нормалния живот.

Причини за псориазис

Въпреки факта, че лекарите активно се занимават с въпроса как да се лекува псориазис, точните причини за заболяването не са установени. Има само теории, повечето експерти са склонни към следното:

 1. Психоневрологични.Тази теория се подкрепя от много лекари. Преживеният силен нервен шок, стресът често водят до появата на обриви. Понякога плаките се появяват постепенно, понякога в голям брой наведнъж. Болестта при възрастни, дори при възрастни хора, често се появява на фона на нервни преживявания.
 2. Генетичен.Тази теория се използва по-често при диагностицирането на заболяването при деца. Ако един от родителите страда от псориазис, вероятността да се прояви при детето е повече от 50%. Колкото по-рано започнете да лекувате заболяването, толкова по-вероятно е да спрете разпространението му, в противен случай до 40% от тялото може да бъде засегнато в зряла възраст.
 3. ендокринни.Хормоналните смущения, проблемите с щитовидната жлеза, по-често диагностицирани при жените, също допринасят за развитието на заболяването.
 4. Имунни.По време на псориазис клетките в засегнатата област на кожата започват да се делят по-интензивно от обикновено. Установено е, че заболяването често се проявява на фона на промени в имунната система на организма.

Фактори, които допринасят за развитието на псориазис

Поддръжниците на психологическата и имунната теория са мнозинство. Невъзможно е да се разбере дали псориазисът е автоимунно заболяване или психологическо. Когато се появи прекомерно увеличаване на дефектните клетки на епидермиса, пациентът обикновено се диагностицира с наличието на няколко предразполагащи фактора наведнъж. Основните са:

 • краткотрайни периодични стресове и/или еднократен силен нервен шок;
 • ниско самочувствие, чувство на неудовлетвореност;
 • нарушения на съня;
 • нарушения на храносмилателната система;
 • неизправност на панкреаса;
 • имунни заболявания;
 • алергични реакции;
 • кожни заболявания;
 • механично увреждане на кожата;
 • хронични инфекциозни заболявания;
 • наличието на патогенни микроорганизми (стафилококи, гъбички, други);
 • нездравословен начин на живот, лоши навици.

Истината за псориазиса е, че генетичната предразположеност към него е рядка. Често начинът на живот на човек, пренебрегването на съществуващите заболявания, нестабилното емоционално състояние провокират развитието на болестта.

Какви са симптомите и признаците на псориазис

Основният симптом на псориазис е обрив по кожата, под формата на плаки, покрити с люспи. Пациентът страда от постоянен сърбеж, усещане за парене, особено по време на появата на нови лезии. В зависимост от интензивността на проявата на симптомите се разграничават три етапа на заболяването:

 • прогресивен- появяват се нови плаки, сърбеж, възпалителният процес се увеличава;
 • стационарен- спира нарастването на нови обриви, терапията дава резултати, възпалението постепенно намалява;
 • регресивен- период на ремисия, по кожата остават малки петна, наподобяващи старчески петна.

Признак за псориазис е и влошаване на общото състояние на човек. Поради дефекти на кожата има изолация, ограничение на собственото тяло, често пациентите водят самотен начин на живот.

Как изглеждат кожните обриви при псориазис?

При повечето пациенти обривът изглежда по същия начин - червени петна, стърчащи няколко милиметра над нивото на кожата. Плаките се отлепват, люспите падат сами. Ако го направите механично, като ги отстраните с ръце, на мястото на петната изтича кървава роса.

По време на прогресивния стадий се увеличава не само площта на съществуващите плаки, но и техният брой. Така петната се комбинират помежду си, получават се големи плаки с ясен контур. Колкото по-голяма е площта на обрива, толкова по-силен е сърбежът, това се дължи на наличието на невро-рефлексни и алергични реакции.

Как изглеждат лезиите на ноктите при псориазис?

Здрави нокти и засегнати от псориазис

Псориазисът на ноктите често се бърка с гъбички, започвайки да лекуват грешното заболяване. Проявите на двете заболявания наистина са сходни. Ето защо, преди да се започне лечение на псориазис, се прави диагноза. Основните симптоми на увреждане на ноктите, развиващи се постепенно, са:

 • депресирани точки на плочата;
 • петна с розов оттенък, с неправилна форма, прозрачни през нокътя;
 • промяна в цвета на нокътната плочка: избледнява, пожълтява;
 • уплътнение на плочата;
 • нарушаване на целостта на нокътя.

Поражението възниква от ръба на плочата, премества се към корена. Докато не е засегнат, е възможно да се спре възпалителният процес, което ще предотврати деформацията на нокътя.

Псориазисът е заразен

Най-много погрешни схващания за болестта са, че псориазисът е заразен или фатален. Когато се появи заболяване, вирусите и бактериите не участват. Въпреки факта, че кожните обриви приличат на гъбички, пациентът също няма тези микроорганизми. С други думи, невъзможно е да се заразите от друг.

Везни, белещи се от плаки, са обикновени мъртви клетки. Тене може да понесе болестта, следователно няма заплаха за околните хора, близки, обгрижващи пациенти с псориазис.

Как да се лекува псориазис

Лечението на псориазис трябва да започне в началния стадий, когато заболяването е засегнало малка част от тялото. Възпалителният процес тепърва се развива, така че ще бъде по-лесно да го спрете. Някои не се опитват да се отърват от псориазиса на ранен етап, без да разпознаят заболяването. Бърка се с алергична реакция, суха кожа, заболявания на епидермиса. Отнема повече време, за да се излекува бягаща форма.

Необходима е цялостна терапия. Включва:

 • използването на средства за външна употреба (хормонални / нехормонални);
 • приемане на терапевтични вани;
 • приемане на наркотици вътре;
 • диета;
 • отхвърляне на лоши навици;
 • установяване на стабилно психологическо състояние.

Всеки, който се опитва да лекува болестта, се интересува дали е възможно да се излекува псориазис завинаги. Въпреки хроничния си характер, много от тях успяват да постигнат ремисия в продължение на десетилетия. Това обаче изисква диета през целия живот, използване на определени лекарства, спазване на други лекарски препоръки.

Какви мехлеми са ефективни при лечението на псориазис

Псориазисът често се лекува с нехормонални мехлеми от следните групи:

 1. Безразличен.Предназначен за премахване на пилинг, намаляване на зачервяването. Те ускоряват заздравяването на рани, привеждайки кожата в тонус. Може да се използва за профилактика по време на сезонни обостряния.
 2. Твърдо масло.Те изсушават кожата, ускоряват конвергенцията на люспите, спират възпалителния процес. Имат характерна остра миризма на мазнина.
 3. масло.Използването им е изключено в прогресиращата фаза, когато възпалителният процес се изостря. Използва се по-често за предотвратяване на рецидив.
 4. горчица.Те са токсични и трябва да се използват само по лекарско предписание.

Лекарите, съветващи как да се лекува напреднал псориазис, препоръчват незабавно да започнете употребата на мехлеми на хормонална основа. Те са по-мощни, но могат да предизвикат пристрастяване. Опасно е да започнете да ги използвате без лекарско предписание.

Какъв крем може да се използва за лечение на псориазис

Лечението на псориазис включва възстановяването на кожата, привеждането й в тонус. Освен лечебното, противовъзпалително действие, те имат и успокояващо, изсушаващо действие. Популярни кремове за псориазис са:

 1. Има комбиниран ефект: противосърбежно, противовъзпалително, антибактериално, антиалергично. Прилага се върху засегнатата област на кожата два пъти дневно в продължение на 4-5 седмици.
 2. Крем, чието мощно действие е възможно поради наличието на пропионат в състава на клобетазол. Уникалността на лекарството се състои във възможността за неговото използване при различни форми на заболяването.
 3. Външно средство с изоконазол и дифлукортолон. Особено ефективен е при заболяване, започнало на фона на алергична реакция, увреждане на кожата и други кожни заболявания. Кремът има антиексудативен ефект, бързо премахва сърбежа, зачервяването, подуването.
 4. Мощен крем на хормонална основа, прилаган не повече от 1 път на ден. Има противосърбежно, противовъзпалително, изсушаващо действие.

Когато решават как да лекуват псориазис, мнозина избират да използват тези или други кремове. Лекуващият лекар трябва да избере лекарството, особено ако има хормонална основа. Такива лекарства предизвикват пристрастяване, така че последващите екзацербации обикновено изискват назначаването на нов крем.

Как да се лекува псориазис на скалпа

Лечението на псориазис на скалпа изисква особено внимателен подход. Основата на терапията е използването на мехлеми, кремове за външна употреба, както е описано по-горе, както и измиване на главата с лечебни шампоани. Следните групи са ефективни:

 1. катран.Те имат успокояващ ефект, облекчават сърбежа, усещането за парене, възпалението.
 2. Противогъбичен.Активните компоненти на тези средства допринасят не само за елиминирането и смъртта на патогенни микроорганизми, но също така имат лечебен, противовъзпалителен, антипруритичен ефект. Затова се използват при псориазис на скалпа.
 3. На основата на цинк.Това вещество има комплексен ефект, осигурявайки антибактериални, противовъзпалителни, противогъбични ефекти.

Мийте косата си с лечебен шампоан за псориазис 1-2 пъти седмично. Препоръчително е да го държите върху косата за около 5 минути, така че всички компоненти да имат време да действат. Шампоанът се измива с чиста течаща вода. След измиване не се препоръчва използването на сешоар, който причинява лющене на кожата.

Как да се лекува псориазис на главата

В допълнение към шампоаните, за лечение на псориазис на главата е необходимо да се използват лекарства от следните групи:

 1. Нехормонални кремове, мехлеми.За да се намали образуването на плаки по главата, е необходимо да се осигури влага на кожата, осигурявайки противовъзпалителен, успокояващ ефект.
 2. Хормонални препарати.Необходимо е да се лекува псориазис на главата възможно най-скоро, тъй като в тази област плаките се разпространяват особено интензивно. Те се предписват само от лекуващия лекар, повечето от тях се използват в продължение на 5-7 дни.
 3. Козметика.Псориазисът на главата често засяга челото, ушите и лицето. Козметиката се предписва в допълнение към основните лекарства, използвани за лечение. Това могат да бъдат масла, овлажнители, включително детски.

Поради псориазис на главата мнозина имат комплекси. Тази част от тялото е трудно да се скрие, люспите постоянно падат от косата, което причинява дискомфорт. Следователно, ако се открие заболяване, то трябва да се лекува незабавно.

Как да се лекува псориазис на лактите и ръцете

Знаейки как се лекува псориазис на лактите и ръцете, е възможно да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта, защото често първите лезии се появяват на крайниците. Основата на терапията са средствата за външна употреба. Поради факта, че ръката е постоянно огъната в лакътя, дразненето се увеличава през цялото време, около плаките се появяват рани.

Мехлемите и кремовете имат лечебен ефект, премахват сърбежа, зачервяването. Ефективно лекувайте псориазис на лакътя с помощта на тези:

 1. Глюкокортикостероид, който се прилага върху засегнатата област 1 път на ден, за предпочитане преди лягане. След използване на мехлема е необходимо да носите памучен пуловер с дълъг ръкав.
 2. Крем с естествена основа, състоящ се от витамини и растителни масла, както и грес и пчелен мед. Това подобрява състоянието на кожата, премахва сърбежа.
 3. Мехлем с екстракти от низ, жълтурчета и невен. Подходящ за продължителна употреба - няколко месеца. Препоръчва се продължителна употреба на лекарството за предотвратяване на обостряне.

За омекотяване на кожата на лактите се използват народни средства, като от тях се приготвят мехлеми. Като основа често използват бебешки крем или какъвто и да е овлажнител, но на естествена основа. Например за 5 г сметана се взема 1 белтък, 1 ч. л. сок от жълтурчета. Съставките се смесват, получената смес се нанася върху плаките на тънък слой.

Кои санаториуми показват почивка и лечение на пациенти с псориазис

Кална обвивка за псориазис

Най-добре е да се свържете със санаториуми, предлагащи калолечение. Терапевтичните обвивки, баните с добавка на кал имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата на пациентите. Важна роля играе диетата. За много хора е трудно да свикнат с новите принципи на хранене, показани при псориазис, следователно, след като са посетили санаториум, те се научават как да готвят здравословна храна.

При избора на санаториум също е важно да се вземе предвид възможността за добра почивка. По-добре е да изберете тези опции, които се намират в непосредствена близост до природата: море, планински езера, гори. Лекарите препоръчват да отидете в Израел, в санаториуми, разположени на брега на Мъртво море.


Много хора не могат да си позволят почивка и терапия в Израел, така че можете да се свържете и с местните санаториуми.

Ефективно ли е лечението с моноклонални антитела при псориазис?

Моноклоналните антитела са протеиново съединение, създадено от лекари, предназначени за лечение на псориазис. Попаднали в тялото на пациента, те неутрализират медиаторите на имунния отговор, разпознават автоантитела, които провокират псориазис, и оказват пагубно въздействие върху тях. Този метод на терапия е признат за един от най-ефективните, но все още не е достъпен за всички.

Разработени са общо около 30 препарата, съдържащи моноклонални антитела. Повечето от тях са предназначени за интравенозно приложение. Всеки от тях е специализиран в борбата срещу определена форма, вид заболяване. Благодарение на това е възможно да се лекува огнището на възпалението. Например лекарства:

 • използва се при тежки заболявания;
 • ефективен при псориатичен артрит;
 • лекува псориазис, който засяга нокътните плочи.

Кои са ефикасните народни средства за лечение на псориазис

Народни средства за лечение на псориазис

Терапията с народни средства е популярна, но лекарите съветват да я използвате в допълнение към основното, медикаментозно лечение. Има различни рецепти, като избирате някоя от тях, важно е да се вземе предвид възможната индивидуална непоносимост на компонентите. Мнозина успешно използват следното:

 1. прополис.Пчеларският продукт се прилага перорално, 2 g, измива се с вода. На базата на прополис се приготвят и мехлеми. За целта смесете 10 г от продукта със 100 г масло. Този мехлем има омекотяващ, успокояващ ефект.
 2. Брезов катран.Втрива се в засегнатите участъци от кожата, отмива се след половин час с топла вода.
 3. Оцет и йод.И двата компонента се смесват в равни количества, марлена превръзка или превръзка се намокрят в приготвения разтвор, след което се нанася върху възпалената област. Лосионът се държи до пълното му изсъхване.
 4. Каланхое и/или алое.Листата на растенията се натрошават в блендер до каша, към тях се добавя малко мед, за да стане консистенция, удобна за нанасяне. Сместа се прилага през нощта, увита с превръзка.

Как да се лекува псориазис у дома

Рядко се налага хоспитализация на пациента, по-често псориазисът може да бъде излекуван у дома. В допълнение към спазването на препоръките на лекаря, спазването на диета, използването на народни средства, ще бъде полезно да използвате следните съвети:

 • използвайте овлажняващи лосиони, кремове, масла, като ги смазвате с прекомерно суха кожа;
 • избягвайте неблагоприятен климат, ако мястото на пребиваване е винаги сух, студен въздух, помислете за преместване;
 • избягвайте наранявания на кожата, дори незначителни - порязвания, драскотини;
 • напълно се откажете от алкохола, лошите навици;
 • следете теглото си;
 • разходка на открито;
 • спазвайте правилата за лична хигиена;
 • намаляване на броя на емоционалните преживявания.

Можете да постигнете дългосрочна ремисия у дома, след като я постигнете, трябва да продължите да се придържате към нов начин на живот.

Как да се лекува псориазис с пероксид

Лечението на псориазис може да включва използването на водороден прекис. Това е евтино, лесно достъпно лекарство, което някои медицински учени съветват да се приема през устата. В този случай трябва да се придържате към следните правила:

 • приемайте лекарството три пъти на ден по едно и също време;
 • начална доза - 1 капка на 2 супени лъжици вода;
 • дозировката се увеличава дневно до 10 капки на 2 супени лъжици. вода;
 • след това се прави почивка за 10 дни;
 • пероксидът се възобновява незабавно с 10 капки;
 • ако има влошаване на състоянието, употребата на лекарството трябва да бъде изоставена.

Как се лекува псориазис с морето

Лечението на псориазис по морето не е достъпно за всеки, но лекарите съветват всеки пациент да прекара поне малко време там. Положителен резултат от това се постига благодарение на:

 • насищане на кожата с витамини, полезни микроелементи чрез слънчевите лъчи;
 • изглажда тена на кожата, придавайки й естетичен вид;
 • ранозаздравяващ ефект на солена вода;
 • подобряване на общото състояние на пациента на почивка.

Пациентите често изпитват депресия, униние, комплекси. Почивката е необходима за такъв човек, така че ходенето до морето е чудесен начин да се отпуснете не само морално, но и да се възползвате от тялото.

Как да разпознаем и лекуваме псориазис при деца

Псориатичен обрив при дете

На първо място сред причините за заболяването при децата е генетичната предразположеност. Останалите причини са същите като при възрастните. Ако псориазисът е диагностициран при тийнейджър или малко дете, лечението трябва да се извърши незабавно, симптомите при децата са по-сложни.

Освен кожни обриви, бебето е предразположено към втрисане, висока температура, влошаване на общото състояние. По-големите деца също могат да имат тези симптоми. Първите петна се появяват неусетно, няма особен сърбеж, няма болка, така че отговорността за навременното откриване на заболяването е на родителите.

Лечението на псориазис при деца задължително включва:

 • използването на успокоителни успокоителни за премахване на емоционалното пренапрежение (валериан, motherwort);
 • десенсибилизиращи лекарства, които намаляват сърбежа, парене, болка;
 • антихистамини;
 • витамин групи А, В, С, желателно е да се инжектира;
 • глюкокортикостероиди - хормонални лекарства, се предписват в тежки случаи.

Какво е псориатичен артрит

Псориатичният артрит е усложнение на псориазиса, което засяга ставите. Симптомите на заболяването са подобни на ревматоидния артрит, но имат отличителни черти. В допълнение към медикаментозното лечение е необходима строга диета и упражнения, за да се предотвратят усложнения. За да разпознаете навреме псориатичния артрит и да решите как да го лекувате, трябва да обърнете внимание на следните симптоми:

 • болки в ставите;
 • болки в гърба;
 • скованост на движенията;
 • усещане за парене при ходене.

Какво да правим вани с псориазис

За да бъдат баните ефективни, е необходимо процедурата да се извърши правилно, като се спазват следните изисквания:

 • температурата на водата трябва да бъде от 33 до 37 градуса;
 • преди да се къпете, трябва да вземете душ, да измиете мръсотията;
 • продължителност на процедурата - 20-25 минути;
 • след като трябва да се избършете с мека кърпа, легнете;
 • Достатъчни са 2-3 процедури седмично.

Популярните опции за баня включват:

 • физиологичен разтвор - разтворете 2 кг морска сол;
 • терпентин - по време на първата процедура приемат 25 g от продукта, след това 50, 75 и така нататък до 200 g;
 • сода - изсипете половин опаковка сода;
 • билкови - се считат за най-ефективни, най-лесният начин е да закупите готова аптечна колекция от жълтурчета, лайка, последователност, градински чай, варете според инструкциите, изсипете във ваната.

Как се лекува псориазис според Пегано

Да лекувате псориазис според Пегано означава да следвате разработената от лекаря хранителна система. Той предлага да добавите повече алкални храни към ежедневната си диета, като същевременно елиминирате тези, които образуват киселини. Първият трябва да бъде до 70-80%. Таблицата по-долу изброява разрешените и забранените храни:

Позволен Забранен
Плодове, различни от цитрусови Мазни меса
Зеленчуци, различни от картофи, домати Сладкиши, бял хляб
Постни меса Мазни млечни продукти
Яйца Пушени меса, кисели краставички, маринати
Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини Захарни изделия
Зърнени храни гъби
Чиста вода, за предпочитане минерална Алкохол, кафе, силен чай

Има ли ефективно лечение на псориазис?

За да изчезне псориазисът и е било възможно да забравите за него в продължение на много години, трябва да бъдете търпеливи. Ефективното лечение е сложно, така че е невъзможно да се ограничите до един мехлем или просто диета. Няма единна рецепта, която позволява на всеки да постигне ремисия, всеки случай е индивидуален.

На първо място, трябва да промените начина си на живот, да се откажете от лошите навици, да започнете да се храните правилно. След това трябва да се погрижите за психологическото си състояние. Ако псориазисът е възникнал на фона на нервен шок, за да се лекува по-лесно, по-добре е да се обърнете към психотерапевти. За да се отървете ефективно от обрив на плака, трябва да изберете средство за намазване на засегнатите участъци от кожата.

Взимат ли псориазис в армията

Всеки случай се разглежда отделно, като ключовият фактор, определящ решението на комисията, е степента на заболяването. Ако плаките заемат до 3% от повърхността на тялото, това е лека степен, която не служи като основа дори за забавяне. От 3 до 10% - средно, над 10% - тежко, в тези случаи интензивността на възпалителния процес, естеството на плаките, техният размер и други фактори служат за забавяне.

Има три категории за допустимост:

 • B - млад мъж е зачислен в резерва;
 • G - е признат за временно негоден;
 • D - е признат за негоден, получава бял билет.

Почти винаги основата за получаване на категория D е псориатичният артрит, сложна форма на заболяването.

Следователно е необходимо да се лекува псориазис комплексно. Терапията задължително включва използването на външни средства (аптечни, народни), лекарства за перорално приложение, диета. За засилване на ефекта им се препоръчва да се правят вани. Спазвайки всички препоръки на лекаря, можете да постигнете дългосрочна ремисия.