Причини и признаци на псориазис

преглед на псориазис от лекар

Псориазис- заболяване, което се проявява с появата на обрив под формата на розови плаки със сребърни люспи, често придружени от сърбеж. Това обаче е само върхът на айсберга. В основата на заболяването не са напълно разбрани процеси.

Псориазисът е мистериозен враг

При псориазис клетките на кожата започват да се делят 6 до 10 пъти по-бързо, отколкото трябва. Това води до хронично възпаление на кожата и лющене.

Учените изследват псориазис от много десетилетия, но няма ясен отговор на въпроса „Защо се появява псориазисът? "съвременната наука все още не го прави. Това заболяване не е заразно, но може да се предава по наследство. Екзацербациите могат да провокират различни външни и вътрешни фактори: стрес, травма на кожата, употреба на определени лекарства (обикновено антибиотици), злоупотреба с алкохол, инфекциозни заболявания (причинени от стрептококи, вируси) и др.

Проявите на псориазиса са разнообразни: повърхността на лезията може да бъде суха или плачеща, могат да бъдат засегнати различни части на тялото. Някои пациенти имат колене и лакти, други имат длани и стъпала, а трети имат големи гънки на кожата или лигавиците или нокътните плочи. Понякога псориазисът засяга много голяма площ от тялото, понякога се локализира само в ограничени области и никога не се разпространява.

Без преувеличение можем да кажем, че псориазисът е едно от най-загадъчните заболявания. Учените вече са разбрали какво точно се случва в тялото на пациент с псориазис и как да облекчат състоянието му, но остава неясно какво причинява тези патологични промени и как могат да бъдат предотвратени.

Уинстън Чърчил се бори с псориазис през целия си живот и обеща да издигне златен паметник на лекар, който да разреши загадката на това заболяване и да намери ефективно лечение. Уви, наградата така и не намери своя собственик.

Защо се появява псориазис?

Науката не знае точните причини, но през годините на изучаване на проблема се формират няколко хипотези:

 • автоимунна теория. Всичко е свързано с повишената концентрация на Т-лимфоцити, което води до постоянно възпаление на засегнатата област на кожата. Тялото сякаш започва да възприема собствената си кожа като агресор.
 • Наследствена теория, която обяснява псориазиса като дефект в ДНК.
 • Ендокринна теория, според която псориазисът възниква поради нарушения във функционирането на ендокринната система, по-специално хипофизата и щитовидната жлеза.
 • теория на обмена. Учените са установили, че пациентите с псориазис имат проблеми с липидния и азотния метаболизъм, както и с повишено съдържание на токсини в организма.

Всички тези теории имат право на съществуване, но досега нито една от тях не е напълно доказана. Ето защо съвременното лечение на псориазис е насочено към намаляване на тежестта на симптомите, намаляване на рецидивите на заболяването и цялостното подобряване на организма.

Симптоми, подобни на тези при псориазис, са описани подробно в древните римски медицински трактати. Въпреки това, в онези дни псориазисът често се бърка с други кожни заболявания от съвсем различен произход. За първи път псориазисът е признат за самостоятелно заболяване едва през 1799 г. , а като неинфекциозна патология - едва в края на 19 век.

Кой е засегнат?

Псориазисът не прави разлика между половете – и жените, и мъжете еднакво често боледуват от него. Обикновено псориазисът се появява в млада възраст - пикът настъпва на 15-25 години. Ако обаче не сте имали псориазис в младостта си, това не означава, че опасността е отминала – понякога първата проява на псориазис се появява на възраст около 50-60 години. Добрата новина е, че хората, които развиват псориазис по-късно в живота, изпитват по-малко тежък псориазис. Според СЗО, ако един от родителите страда от псориазис, рискът от развитие на заболяването при дете е приблизително 14%, а ако и двамата - 41%. От псориазис обаче страдат и деца на родители, които никога не са се сблъсквали с тази неприятност. Според статистиката псориазисът най-често засяга хора с тънка, светла и суха кожа.

Първите симптоми на заболяването

Псориазисът започва неусетно: в първия етап на развитие заболяването засяга малки участъци от кожата, обикновено по гънките на крайниците, скалпа и по линията на косата. Понякога първите прояви на псориазис се появяват на мястото на постоянно механично дразнене на кожата, с други думи, където дрехите притискат и трият. Първо човек усеща сърбеж и усещане за опъване на кожата, след това се появяват малки надигнати островчета от зачервена, лющеща се кожа. На тези петна се появяват сиви люспи от мъртва кожа, подобни на восъчни стърготини, които лесно се отделят. Понякога такива плаки се намокрят, на повърхността им се образуват ламеларни люспи-корички с жълтеникав цвят. Когато последните се отстранят, се разкрива плачеща, кървяща повърхност. Постепенно плаките нарастват и се сливат помежду си, като засягат все по-големи участъци от кожата.

Признаци на псориазис от различни видове

Има няколко вида псориазис:

 • себореен псориазис. Най-често се появява на скалпа. Проявява се със сърбеж и лющене, разпространява се в областта зад ушите и кожата по линията на косата.
 • ексудативен псориазис. При този вид псориазис засегнатите участъци от кожата не само се лющят, но и се намокрят, а по повърхността на папулите (възли от обрива) се появяват жълтеникави корички.
 • Интертригинозен псориазис. По-характерно за деца. При този вид псориазис плаките са яркочервени с малко или никакво лющене. Понякога плаките са мокри. Родителите често бъркат този вид псориазис с обрив от пелени.
 • плантарен псориазис. Среща се по стъпалата и дланите. Проявява се с удебеляване на кожата, сухота, пукнатини.
 • Хроничният псориазис се проявява с големи плаки, които не изчезват много дълго време, понякога върху тях се появяват неоплазми - брадавици и папиломи.
 • Рупиоидният псориазис е форма на хроничен псориазис. Върху плаките се появяват корички и постепенно плаката става по-висока, приемайки формата на конус.
 • Гутатен псориазис се характеризира с обилен обрив, състоящ се от множество малки папули.
 • Псориазисът на нокътните плочи (псориатична онихия) причинява деформация на ноктите, появата на жълто-кафяви петна под тях. Често срещан вид псориазис, който се среща при 25% от пациентите с това заболяване.
 • Псориазисът на лигавицата засяга устната кухина и причинява появата на папули по лигавиците.

Честотата на псориатичните прояви

Протичането на псориазиса е циклично. В прогресиращия стадий се появяват сърбящи плаки или малък обрив, които постепенно се сливат в едно място. След 1-4 седмици разпространението на плаките спира, те са покрити със сребристи люспи. Това е така нареченият стационарен етап. Следва регресивен стадий, когато плаките постепенно изчезват. Въпреки това, не се заблуждавайте - това изобщо не означава, че е настъпило възстановяване. Ако псориазисът не се лекува, всичко ще се повтори отначало и след известно време етапите ще започнат да се сменят постоянно, а обострянията ще станат почти ежемесечни.

Псориазисът може и трябва да се лекува. Ако не се вземат мерки навреме, псориазисът бързо ще премине в хроничен стадий и ще бъде изключително трудно да се отървете от него. За лечение на псориазис днес се използват медицински методи, физиотерапия, както и местни средства за външна употреба - мехлеми и кремове за псориазис, чиято ефективност е доста висока.

Все пак трябва да се отбележи, че преди да започнете да използвате каквото и да е средство за лечение на псориазис, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Най-малкото защото един неспециалист не може сам да постави диагноза.