Да може ефективно лечение на псориазис — практически съвети

Заболяване, поразително до 6-7% от населението на света, псориазис поражда опасения на лекари и пациенти. Главно причини за тревоги служат за разпространението на заболяването и сложността на неговото лечение. Въпреки това, да се бори с псориазис е напълно възможно и дори е разработен доста методики и има много средства, отколкото да се лекува.

Кратко описание на псориазис

Псориазисът се отнася към категорията на кожни заболявания. Болестта не се счита за заразна, нейните корени и етиология малко проучени. От псориазис са склонни да се разболеят хора със светъл тип кожа. Податливи на заболяване на хора от всички възрасти, независимо от региона на пребиваване.

В медицинската практика се смята, че такова заболяване възниква вследствие на генетична предразположеност. Наследствената патология може да се предава и да се развива на клетъчно ниво.

Лечение на псориазис трудно поради липса на данни за причината за неговия произход. Актуалност в настояще време са няколко теории, трактующих причините за заболяването. В момента се разглежда вероятността от вирусни, неврологични, генетичния произход на псориазис. Подходящи са теория мулти-фактурного и валутен произход на псориазис.

Клинични признаци

Клинични признаци

Псориазисът се характеризира с высыпанием папулезной обриви червеникав цвят. Размер на обриви, варира от 2 мм до 20 мм, и те образуват обширни лезии на кожата. Самите гранули, също може да се увеличи в размер, особено при хронично на псориазис.

Най-често симптомите се появяват в местата на огъване на долните и горните крайници. По-рядко забележите признаци на заболяването може да бъде в областта на гърба, гърдите, корема и главата. Едновременно при някои форми на псориазис могат да бъдат засегнати от плат нокти.

В процеса на прогресия, ако не се лекува медикаментозным начин, лезии започват да отлепите и точка папулезные образование - вскрываться и кърви. Характерен признак на псориазис има нещо, което на косата в областта на поява на признаци не са засегнати.

Около 30% от пациентите с псориазис може да бъде честван допълнителни признаци, проявяващи се сърбеж на засегнатата кожа. Като вторични признаци, в огнища на поражение може да бъде честван кожни заболявания, обриви, дерматит. При напреднали форми на заболяването прогресира и от точкови образувания върху засегнатата област на кожата започва да се отдели кровянистый ексудат.

Общи клинични показатели - температура на тялото, местна температура, налягане, пулса и други физиологични характеристики остават в рамките на нормата. Важно обстоятелство, свързано с течението на псориазис - нервност. Много лекари считат, че нервните напрежения не само придружават клинична картина, но и доста често са причина за заболяване или влошаване.

Лечение на псориазис

В резултат на това, че болестта се учи, не е достатъчно дълбоко, практични и единодушно одобрени методики на лечение не съществува. При изплащане на заболяването от лекар-дерматолог назначава курс, като лечение е индивидуално, изхождайки от резултатите от диагностиката, физиологични особености на пациента и в течение на заболяването. Едновременно взема предвид формата на лезии, степента на прогресия и други важни медицински фактори.

Традиционно, когато се лекуват псориазис, се вземат предвид следните фактори:

 • структурни особености на кожата на пациента;
 • анамнеза и формата на протичане на болестта;
 • интензивността на лезии;
 • физиологичните функции на организма;
 • индивидуална поносимост медикаментозных компоненти;
 • възраст на пациента;
 • продължителност на прогресия на заболяването;
 • проява на придружител и вторични заболявания;
 • степента на проявление и фаза на развитие на болестта.

Само при цялостна оценка на всички тези критерии успява да разработи такова лечение, което да е ефективно и успя да спре псориазис. При това са поставени цели локализацията на засегнатите огнища на кожата, предотвратяване на прогресиращо фаза, намаляване на благоприятни за развитие на болестта условия. Важно условие за ефективно лечение е симптоматично лечение, както и изключване на възможните усложнения на фона на вторична патология.

Класификация на терапевтични техники

За най-бързо възстановяване на дерматолозите обикновено се лекува пациенти комплексен метод, включващ всички налични схеми на лечение от псориазис. Лечението може да се проведе в амбулаторни форма или в болницата.

Фотохимиотерапия

Най-голяма ефективност показват, че тези методи:

 • системното медикаментозно лечение;
 • прилагането на външни лекарства;
 • физиотерапевтични методи и средства;
 • валиден грижа за кожата;
 • народни рецепти за изцеление;
 • диета;
 • фотохимиотерапия;
 • санаторное и балнеолечение.

Във всяка от тези методики се съдържат насоки за лечение на псориазис с помощта на определени средства. Заедно с това широко се практикува цялостна терапия на псориазис с помощта на лекарствени средства и процедури на различни методики едновременно.

Системна лекарствена техника

Целта на метода е въздействие върху болестта върху хормоналните и клетъчно ниво. Средства, които се прилагат за системно лечение от псориазис, активно да влияят върху физиологичните процеси, като стимулира организма за активиране на собствените си ресурси.

Освен това, системни методи позволяват да се справят със заболяването на нивото на клетъчния обмен на веществата, което спомага за ликвидиране на предполагаеми причини за псориазис. Отделни категории лекарствата са предназначени за нормализиране на хормоналния баланс и положително влияние върху процеса на оздравяване.

Определяне на лекарства системен може да има комплексно действие или да достигне узконаправленного ефект. Например, група кортикоидов рационално да се прилагат за вендузи остри прояви. Лекарства от тази група почти напълно изключва вероятността от странични ефекти.

Въпрос от странични ефекти е по-подходяща за групата хормонални лекарства или цитостатических средства. Въпреки това, при коректното им прилагане ефективността и интензивността на лечение са доста високи.

За корекция на вътреклетъчни процеси при лечение на псориазис в хронична фаза на ефективен внутримышечный или интравенозна прием на лекарства група имуно-филтри. Те регулират имунната физиологията, пречи прогрессированию болест.

Тези средства оказват тонизиращо действие, а също така предотвратяват развитието на възпалителния процес, да забавят развитието на автоимунни клетки и блокира алергичната патология. Идентична способност да се лекува притежава категория стероидни медикаменти.

За ефективно лечение на това заболяване като псориазис, могат да се прилагат специфични медикаменти и лекарства общия системен:

 • витаминни комплекси;
 • гепатопротекторные средства;
 • препарати за общо укрепване на организма;
 • противовъзпалителни средства;
 • за повишаване на имунната лекарства.

Симптоматично лечение може да се извършва с помощта на антихистамин лекарствата. Определяне на лечение дискомфортное състояние, премахване на сърбеж в областта на лезии от псориазис. Самото заболяване, тези средства не лекуват.

Системно лечение може да настъпи в различни форми - с инжекции, прием на орални лекарства, интравенозни въвеждането на специфични медикаменти.

Способността ефективно да се лекува показват такива лекарства, като метотрексат, циклоспорин, calcipotriol, лекарства редица ретиноиди.

Важно условие за лечение с лекарства, системен - коректност дозировок и индивидуално съответствието на избрания средства. Всички системни лекарства трябва да определяни на дерматолог. Самостоятелно лечение на тези групи лекарства може да доведе до усугублению проблеми.

Тази категория включва различни мазила, кремове, лосиони, тинктура.

В основата на тези лекарства се намират активно действащи съставки, които имат различно действие:

 • смекчаващи вината на кожата;
 • хормонални препарати;
 • намаляват възпалението;
 • премахване на лющене;
 • пречат прогрессированию болест.
Катран

Тези лекарства се нанася директно върху засегнатия участък от кожата, който трябва да се лекува. Те съдържат в своята структура на основите на една муха, нафталин, салицилова киселина, урея и млечна киселина. Ефективни препарати на базата на цинк. Някои от лекарствата за локално лечение на псориазис включват в структурата си ихтиол и серни компоненти. Тяхното действие е насочено към намаляване на огнището на поражение, отстраняване на възпалителния процес, ексфолиране мъртвите клетки.

Някои от тези лекарства така, както и лекарства системен действия, могат да се изискват точно дозиране и коректно ред на прилагане. По-специално, някои хормонални мехлеми са в състояние при честа и изобилие от прилагането доведе до болестно поникването на коса, промяна на структурата на кожата, чак до атрофия.

В медицинската практика се приема, че се лекува по този начин задължително трябва да е под наблюдението на лекуващия лекар. При този дерматолозите препоръчват да се избягва честата употреба на един и същ мазила, дълго прилагане на еднакви по състав препарати.

Избягвайте адаптация на клетките и на кожната покривка за действие на лекарства външно приложение се препоръчва периодично сменять схема на лечение, замяна на идентични препарати от тази група на техните аналози.

Лечение на псориазис външни средства в продължение на няколко по-кратки курсове. При това е желателно да се комбинират няколко лекарства в тази група със средствата на системното действие - така се постига по-голям ефект и отбелязва напредък в възстановяване.

Като средство за външно лечение може да се използва водна процедура с приемането на вана с лечебни добавки. Ефективни са и някои козметични средства, като в неговия състав компоненти за облекчаване на възпаления, хормонални и други компоненти.

По-достъпни, но не по-малко ефективни се считат за катран, солидол, пепел, мед, морски зърнастец масло, вазелин.

Физиотерапевтични методи срещу псориазис

Средствата на физикалната терапия се основават в по-голямата си част на съвременни техники. В качеството им на действие се използва светлинни лъчи, магнитни полета, електрически импулси. Освен това, за физикална терапия на псориазис ефективно се прилага методика за лекарствени продукти с отделяне на кръв в фракция и заместване на част от плазмата в болен организъм.

Физиологични терапевтични техники проявяват своята ефективност, като в самостоятелно приложение, така и в комплексната терапия на:

 1. Плазмаферез - метод, основан на преливане на кръв от пациента с раздробяване си на различни фракции и компоненти. В процеса на това да се случи, клон плазма. Едновременно с нея се случва отстраняване на патологични клетки, засегнати компоненти на кръвта, нездравословни микрочастиц. Вместо дистанционно плазма в кръвта са въведени кръвотворните средства или лекарства са дарили кръв. Този процес също носи името "гемо-корекция", какво точно показва същността на лечебната процедура.
 2. Ултравиолетовите лъчи - техника за въздействие върху засегнатите участъци от кожата UV лъчи средно вълновия диапазон. Достойнство на този метод е намирането на лечебния процес, без последствия за здрави райони на кожната покривка. Въпреки това при честа прилагането на тази техника в тялото на пациента се образуват дерматит, сухота, стареене на кожата или я патологична пигментация.
 3. Фотохимиотерапия - цикъл на въвеждането на химични вещества и препарати, фотосенсибилизирующего дестинация. Най-ефективен е този метод при комбинираното прилагане на облъчване с ултравиолетови лъчи.
 4. Лазерна терапия - модерна техника, с узконаправленное действие при локално облъчени на засегнатите райони.
 5. Криотерапия - за този метод е било известно от стотици години, но в настоящия момент той е научно базирана и съобразена под реалностите на съвременната медицина. Същността на криотерапия е да се използва критично ниски температури на лезии от псориазис. При излагане на студ клетки в тези места се свиват заедно с кожата и лишени от хранителни елементи. В същото време кръвта отстраняется от такива огнища, предотвратяване на появата на сърбеж и болезнени усещания. Студените процедури за стимулиране и засилване на физиологичните процеси, работата на имунната система и клетките на целия организъм.

В структурата на схема на лечение от псориазис физиотерапевтични методи също трябва да определяни на дерматолог. Важно е да запомните, че почти всички от тях, при неспазване на реда за тяхното прилагане може да доведе до нежелани последици.

Народни методи

В тази категория методики огромно разнообразие от инструменти и лекарства общеукрепляющего и локално действие.

Особено ефективни се считат за:

 • мехлем на основата на билки и естествени компоненти, настойки, отвари;
 • продукти на пчеларството, особено рецепти на основата на мед и прополис;
 • водни процедури, в частност - лечебни вани с тинктури от билки, които допринасят за регенерацията на кожната тъкан;
 • ефективно при лечение на псориазис масло от яйца, извлечено чрез изпичане яйчен жълтък на открит огън.
Рибено масло

Витамин подкрепа кожата осигурява рибено масло. Празнува на ефективността на ленено и масло от морски зърнастец, иглолистни смола, тинктура от жълтурчета, и на другите природни компоненти. Съставките на народни методи, както и ред от дестинацията и прилагането заслужават специално внимание във формат отделен преглед.

Санаторно-курортна техника

Една от най-приятните методи за лечение на псориазис, основана на прием, водни и кални процедури. Тяхното лечебно действие в тези случаи имат йодно-бромные, сулфидни, сероводород, мрачен, суров или радон вода. Съответно, в зависимост от типа кожа, интензивността на лезии от псориазис и други фактори, се предписва едно пътуване в определена курортна зона.

Заключение

На пръв поглед методи за лечение на псориазис повече от достатъчно. Въпреки това, заболяването остава непознанной до края и защото трудноизлечимой. Освен медикаментозных лекарства дерматолози съветват да не се пренебрегва правилно хранене, на избора на хранителни компоненти в диетата и режима на хранене.